POSTED IN Krig-fred, Ukraina

Har mannen mistet kontakt med virkeligheten?

Zelenskij vil sloss til Krim er tatt.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Putin og Selensky på ville veier!

Bjørn Eidsvig
tidligere FN-sjefsrådgiver

Jeg skvatt da jeg hørte det: På NRK Nyhetsmorgen, onsdag den 24/8, like før kl 9 ble vi servert nyheten om at Selensky nettopp har holdt en tale der han presiserte at Ukraina  uansett vil fortsette krigen  mot Russland helt til de har gjenvunnet Donbass og Krim! 

Begriper vi hva vi har inngitt oss på, å forære våpen til landet med en så krigersk leder?

Åpenbart, vi må nå erkjenne det:  Selensky er en like meningsløs krigshisser som Putin, og sånt skal vi gi våpen til for at kampene skal kunne fortsette? Hallvard Sandberg uttalte nå at Ukraina ikke er i stand til å gjenerobre Donbass og Krim, og at noe sånt antakelig vil forlenge krigen med  kanskje 3 år.
Begriper vi overhode hva vi har inngitt oss på?

Da krigen hadde vart i 3 dager var der et møte mellom partene. Putin tilbød da å stanse all krigføring hvis Krim og Donbass kunne bli garantert uavhengighet fra Ukraina. Også da var Selensky bestemt og sa kategorisk nei. Og krigen fortsatte!

Vi vet også utmerket godt at der i 2014 var avstemning  på Krim der 96,7% av folket, ifølge bl.a. NRK, bifalte et frislipp fra Ukraina, noe som deretter foregikk fullstendig fredelig, uten protester og uten at det falt en eneste blodsdråpe.  I Donbass var der også holdt en folkeavstemning, om enn mindre offisielt, og med litt lavere tilslutning på noen og åtti prosent. Det ble ikke akseptert av Ukraina – og borgerkrigen har siden rast og forårsaket  store ødeleggelser og 14.000 drap.  Skulle nå Ukraina etter langvarige krigshandlinger virkelig makte å vinne tilbake områdene: Tror da virkelig noen, at der vil bli fred og fordragelighet?

Vi snakker varmt om demokratibegrepet og er stolte av det. Men hvorfor i all videste verden har vi glemt hele demokrati-idealet  når det går i favør av andre enn oss selv?

Fil:Volodymyr Zelensky 2019 presidential inauguration 05 (cropped).jpg – Wikipedia
Volodymyr Oleksandrovytsj Zelenskyj eller Vladimir Aleksandrovitsj Zelenskij er en ukrainsk politiker som er Ukrainas president. Han er utdannet jurist og er tidligere skuespiller og komiker. Han ble 21. april 2019 valgt som Ukrainas president for partiet Folkets tjener og innsatt i embedet 20. mai 2019. Wikipedia


Av en eller annen merkelig grunn har Norge bifalt Ukrainas krigføring og i likhet med resten av NATO-landene ukritisk forært krigsvåpen til landet. Jeg håper vi nå begynner å se hvilken enorm fadese vi har innlatt oss på.  Ukraina blir kontinuerlig ødelagt i krigen, hatet vokser, Putin blir stadig villere, store folkemengder på begge sider dør. På grunn av sanksjonene mot Russland, har  de, som en vel kan vente, gått til lignende skritt og stengt igjen noen gasskraner. Norge som gassleverandør har kanskje tjent på det i denne omgang. Men vi er da vel ikke så blinde at vi ikke ser at vi setter verdensfreden i fare? Ser vi ikke  at der til og med er atombombefarer og at atomkraftverkene kan komme helt ut av kontroll? Ser vi heller ikke at ødeleggelsene på miljøsiden også kan bli så store at også det setter oss alle i far

Tenk om Selensky hadde akseptert det første tilbudet han fikk! Eller tenk  om ingen hadde støttet Selensky med våpen. Da hadde nok for lengst denne krigen vært historie. Da kunne vi alle slikke våre sår og begynne å samarbeide på en positiv og fredsskapende måte både med Ukraina og med Russland. Attpå til, folk i Donbass og Krim kunne se fremtiden lyst i møte! Vi kunne bli venner igjen og verden kunne blomstre.

Tenk dere om! Kom til fornuft  før det er for sent! Der er absolutt ingen ting å vinne på å støtte krigen. Der er veldig mye å vinne på å få i gang et konstruktivt samarbeid,  både med Ukraina og Russland!


Stans våpenleveransene! Få Selensky til fornuft! Lov han samarbeid om det kan skje med konstruktive mål!  Aksepter at Krim og Donetsk kan få sine folkeavstemninger og  bli anerkjent som den de måtte ønske å være i fremtiden! Snakk fornuft også med Putin. Beklag både feilgrepene hans og det vi har gjort i denne saken til nå. Tilby dem begge konstruktivt samarbeid om alle de positive mål vi sammen bør sette oss!

Forsidebilde: Marco Santos The loss of reality (2014)

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  26 august 2022 10:58

  Befriande artikkel. Diverre er so kloke folk som Bjørn Eidsvig som oftast «tidligere»-eitt-eller-anna. Folk i viktige posisjonar i dag kan aldri innrømma feilvurderingar.

  Norsk og vestleg politikk overfor Ukraina og Russland er øydeleggjande. Likevel meiner krigsprofessor Tormod Heier «vi» skal vera glade for at Wehrmacht er på veg mot gamle høgder. Snakk for deg sjølv, Heier. Eg hadde føretrekt eit varig demilitarisert Tyskland.

  I Ukraina og baltiske land føregår ei storstilt historieomskriving og -forfalsking. Russisk språk og kultur vert fjerna. Alt skal verta «russarreint». Ser ikkje folk skumle parallellar? Historiske monument vert rivne ned. Gatenamn endra. Alt dette støttar Noreg heilhjarta og tilsynelatande samrøystes opp om. Våre eigne krigsforbrytarar sit i høge stillingar og vil ha Putin for retten.Det er ikkje gildt å vera norsk statsborgar for tida. Det er flaut.

  Svar
 • Med Jens Stoltenberg som NATOs generalsekretær og Vladimir Zelenskyi som Ukrainas statsleder blir det ikke fred med det første. Viljen er ikke tilstede, hverken hos den ene eller den andre. Krigen må gjerne vare i årevis, sier Stoltenberg igjen og igjen, og roser ukrainerne for deres mot: «Og under President Zelenskys lederskap er dere en inspirasjon for verden», synes Jens. «NATO vil fortsette å stille opp for Ukraina så lenge det behøves», «for as long as it takes». Lite fred i sikte.
  «NATO er en FORSVARS-allianse», må Jens betone, sånn at vi ikke tror noe annet. «Vårt formål er å unngå konflikter og bevare fred», påstår han i en av sine tekster på nato.int

  Svar
 • Det er rimelig klart at Zelensky bare er en marionett, og at krigen styres av USA/NATO. Det samme er tilfelle med Norge. Vi kunne antagelig ikke trekke oss ut av krigen selv om vi ville. USA har interesse av å trekke ut krigen så lenge som mulig, ikke bare for å svekke Russland, men også for å svekke Vest-Europa.

  Svar
 • Truls:
  «Det samme er tilfelle med Norge. Vi kunne antagelig ikke trekke oss ut av krigen selv om vi ville. USA har interesse av å trekke ut krigen så lenge som mulig»

  ‘Verdens fem største våpenprodusenter er alle amerikanske – Lockheed Martin, Raytheon, Boeing, Northrop Grumman og General Dynamics.
  USAs tilbaketrekking fra Irak og Afghanistan var ikke godt nytt for dem, men den russiske invasjonen av Ukraina har igjen resultert i velfylte ordrebøker.’
  finansavisen.no/nyheter/industri/2022/08/25/7919237/krig-er-god-butikk-for-verdens-vapenprodusenter

  Norge er jo også en stor våpenprodusent. – Og kan antagelig ikke stå imot USA sine ønsker om krig, uten å miste leveranser.

  ‘Krigsindustrien, den nye olja.
  Uten fiender ble eksporten av krigsmateriell desimert, og hele industrien sto på vaklende føtter. Freden truet igjen. USAs invasjon i Irak i 1991 ga inntekter, men det ble ikke skikkelig fart i omsetningen før vi gikk ut i striden mot terror – en vanskelig definerbar størrelse, men som gir enorm omsetning i krigsindustrien.
  …Da Roger Ingebrigtsen (AP) var statssekretær i Forsvarsdepartementet, sa han at norsk våpenindustri «styrker troen på at Norge kan overleve også etter at oljen er slutt. ‘
  dagbladet.no/kultur/krigsindustrien-er-den-nye-olja/70295356

  Sa noen Nobels Fredspris?
  Beklager, jeg hørte visst feil.

  Svar
  • Torfinn Slettebø
   26 august 2022 23:38

   Ingebrigtsen-sitatet vitnar om stø kurs i AP for evig opprusting. Då Støre-regjeringa tok over, kunne me lesa på krigsdepartementet sine nettsider at nedrusting var eit prioritert omåde for den nye regjeringa. På norsk betyr nedrusting opprusting. Krig er fred og fridom.

   Påminninga frå Frikar om krigsindustrien er viktig og rett. Mange fryktar fred og har stor økonomisk vinning av krig. Difor bomma eg grovt då eg for litt sidan skreiv at krigen i Ukraina berre har taparar. Krigsindustri i Vesten og amerikanske oljefirma er økonomiske vinnarar i denne krigen. Noreg tener godt på gass og våpen.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Meningsmåling i USA:

Synkende støtte til Ukraina-krigen.

Forrige innlegg

«Vi som snakker sammen»

Elitenes sirkulerende fellesskap: Politikk som springbrett

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.