POSTED IN Terrorisme

Har de noe å skjule?

Hvorfor svarer ikke Sverige?

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Svaret på hvem som sprengte de to gassrørledningen i Østersjøen utenfor kysten til den danske øya Bornholm har vi ennå ikke fått, selv om saken er undersøkt både av svenske, danske og tyske myndigheter. Det lengte noen har strukket seg er de tyske myndighetene som har gått så langt som å si at det ikke var Russland som stod bak.

Men selv det er en tung sak å svelge for noen av de som er mest gjennomstekt med antirussiske holdninger. Det ubehagelig spørsmålet som da melder seg er hvem som egentlig stod bak. Og det må nesten bli et Nato-land. Handlingen er en terrorhandling i megaklassen. Her oppstår ubehaget. For kjemper ikke Nato mot terrorisme, for frihet og demokrati?

Det vil dermed oppstå det en i psykologien kaller en kognitiv dissonans. Det en erfarer stemmer ikke med det indre kartet en styrer etter. Hva som da skjer vet vi. Før eller siden må kartet skiftes ut. Det er en svært smertefull prosess for mange.

Det er alltid terrenget som bestemmer.

Knut Lindtner
Redaktør

Russland henvender seg nok en gang til Sverige for å avsløre funnene rundt North Stream-eksplosjonene.

Av Charles Kennedy

Russland har nok en gang henvendt seg til Sverige for at de skal avsløre undersøkelsene rundt eksplosjonene som satte North Stream 1-rørledningen ut av funksjon og som ødela den helt nye North Stream 2. 

FNs sikkerhetsråd skal møtes på tirsdag og skal antakelig stemme over et russisk forslag til resolusjon for å etterforske eksplosjonene.

Sverige og Danmark har gjennomført en felles undersøkelse om eksplosjonene, og har konkludert med at de var gjennomført med vilje. Men de navnga ingen gjerningspersoner.

Men tidligere denne uken publiserte den erfarne gravejournalisten Seymour Hersh en rapport der han sier at det var USA som hadde stått for angrepet.

Russland beskylder Sverige «for å skjule noe» om North Stream-sabotasjen.

Hersh sin rapport ble øyeblikkelig benektet fra Washington, og de vil også hindre Russland å få tilgang til konklusjonene Sverige og Danmark har kommet til i sine undersøkelser om eksplosjonene.

Hvilke mørke hemmeligheter er det Sverige ikke vil avsløre?

Moskva har bedt om en spesiell sesjon i FNs sikkerhetsråd for å diskutere sabotasjen.

«Det har gått nesten fem måneder siden sabotasjen mot North Stream 1 og North Stream 2 fant sted. Hele denne tiden har de svenske myndighetene vært tause, antakelig etter å ha fått beskjed om det», sa den russiske ambassaden i Sverige til Telegram, og gjengitt i Reuters.

«Hva i all verden er det de svenske lederen er redde for?»

Tidligere denne måneden ba Russland innstendig om at  internasjonal etterretning skulle undersøke eksplosjonene etter at Seymour Hersh sin rapport var publisert.

«De publiserte fakta bør være basis for en internasjonal undersøkelse,  slik at Biden og hans medsammensvorne kan bli stilt til rette for dette, og slik at de kan betale erstatning til landene som blir berørt av dette terrorist-angrepet», sa talsmannen for det russiske parlamentet Dumaen, Vyacheslav Volodin til Telegram.

Han kalte USAs president Joe Biden «en terrorist som beordrer ødeleggelsen av infrastrukturen til energiforsyningen til sine egne partnere – Tyskland og Frankrike og Nederland».

At Sverige nekter å dele informasjonen om sabotasjen på North Stream er «forvirrende». Når de holder tilbake resultatet av sine undersøkelser betyr det at «de svenske myndighetene skjuler noe», sa Maria Zakharova, talskvinnen for det russiske utenriksdepartementet  forrige måned. 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • «For kjemper ikke Nato mot terrorisme, for frihet og demokrati?»

  Hvor? Hvor?
  – Og med en terrorist og masse-drapsmann som styrer våpnene?

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  25 februar 2023 18:23

  I går sa justisminister Mehl høgtideleg at ingen har immunitet i saker som gjeld krigsbrotsverk.

  Å jau, eg kan nemna ein heil del: Leiarar i USA og Vest-Europa har full immunitet. Krigsbrotsverk utført av våre eigne fører vanlegvis til opprykk, heider og ukritiske mimreprogram i NRK. (Jf. Putin-programmet på NRK nyleg.)

  Våre eigne krigsforbrytarar er sjølvsagt nøgde med at Putin no skal rettsforfylgjast.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Forbereder Nato seg på neste runde etter Ukraina-nederlaget?

Transnistria er enda en godbit for Nato-aggresjon

Forrige innlegg

Jan Hårstad:

På randen av storkrig i Midt-Østen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.