POSTED IN Latin-Amerika

Guaido utvist fra Colombia

Det var slutten for USAs utnevnte president i Venezuela.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Forandringens vind blåser også over Latin-Amerika. Den første venstreorienterte regjeringen i Colombia viser litt tenner når de utviser USAs utnevnte og ikke-valgte president i Venezuela. Med minimal oppslutning i hjemlandet og avvist av den øvrige opposisjonen hadde han etterhvert fått rollen som en pappfigur i et dukketeater.

Men Storbritannia har stjålet Venezuelas gull og vil gi det til denne personen. Hvor kortsiktig går det an å tenke? I USA har myndighetene beslaglagt verdier tilhørende den venezuelanske staten og truet med å overføre disse til denne mannen. Jeg vet ikke om dette er gjennomført, men utvisningen av Guido fra gamle USA-allierte Colombia forteller alt om i hvilken retningen den politiske vinden nå blåser.

Knut Lindtner
Redaktør

Den USA-støttede venezuelanske opposisjons-figuren utvist av nabolandet.

Politikeren Juan Guaido kom inn i Columbia på «ureglementert måte», sa de columbianske myndighetene.

Juan Guaido

Columbia utviste den USA-støttede venezuelanske opposisjons-figuren Juan Guaido da han prøvde å komme med på en internasjonal konferanse i Bogota. 

Den standhaftige kritikeren  av den venezuelanske presidenten Nicolas Maduro har tidligere krysset grensen inn til Columbia fra sitt landsted, til tross for et rettsbestemt reiseforbud.

Den columbianske utenriksministeren sa på tirsdag at Guaido hadde kommet inn i landet på «ureglementert måte».

Tjenestemenn fra Columbias immigrasjon tok Guaido med til El Dorado internasjonale flyplass i Bogota, og skysset han om bord på et fly som skulle til USA.

Guaido bekrefter at han ble tvunget til å forlate Columbia og dra til USA. Han fordømmer måten de columbianske myndighetene har behandlet han på. 

«På grunn av direkte trusler mot min familie og mine døtre fra Maduro-regimet, som er blitt spredd til Columbia, tar jeg dette flyet», skriver han på twitter. Der lover han «å fortsette kampen».

Det tidligere venezuelanske parlamentsmedlemmet hadde håpet å få være med på en internasjonal konferanse, arrangert av Columbias president Gustavo Petro, på tirsdag.

Dette skulle være et toppmøte med forhandlinger mellom Maduro-regjeringen og opposisjonen. Forhandlingene blir ledet av Norge.

Alvaro Leyva

Columbias utenriksminister Alvaro Leyva bekreftet til reporterne på tirsdag at Guaido ikke var invitert til dette toppmøtet.

Columbia støttet åpenlyst Guaido under den konservative presidenten Ivan Duque. 

Men Petro, fra venstresiden, som etterfulgte Duque i fjor, har distansert seg fra Guiado, og vil heller ha forhandlinger med Venezuelas politiske ledere.

Guaido ble erklært som «midlertidig president» tidlig i 2019 av Venezuelas parlament – en nasjonalforsamling som var kontrollert av opposisjonen på den tiden.

beskyldte

Dette kom etter at opposisjonen og USA beskyldte Maduro for å ha fikset valget i 2018 for å sikre seg sin andre omgang i embetet. Raskt anerkjente USA Guaido som den lovlige lederen av Venezuela. EU og flere sør-amerikanske stater fulgte etter. 

I mellomtiden har land som Russland, Kina og Iran fortsatt holdt fast på at Maduro er landets lovlige president. Maduro fordømmer Guaidos aksjoner som ulovlige, og beskylder Washington for å få til et kupp mot han.

I desember 2022 stemte en koalisjon av Venzuelas opposisjons-partier for å oppløse den Guaido-ledede «midlertidige regjeringen», og dannet en komite som skal overvåke presidentvalget i 2024. Guaido kritiserer denne avgjørelsen som «å hoppe utfor et stup».

John Kirby  talsmann for det nasjonale sikkerhetsrådet i Det Hvite Hus, insisterte i januar på at selv om Guaido var avvist i Venezuela, så skal USA fortsette å «samarbeide med han og andre likesinnede medlemmer» av opposisjonen i Venezuela.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Lexica

https://www.rt.com/news/575304-colombia-expels-juan-guaido/



1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 123 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

  • Redaktøren skriver navnet på landet korrekt, nemlig Colombia. Oversetteren må tilbake til grunnskolen å lære seg litt geografi. Columbia kan være litt av hvert, for eksempel en elv i Nord Amerika, men ikke et land…

    Svar
  • Jeg kjenner mange fra Venezuela som har liksom mistet sitt land og har flyktet til Spania. Jo mer man ser av USAs adferd på kloden der de blander seg inn og lager fargerevolusjoner og annet hærverk, desto mindre trist blir det hvis deres verdensoverherredømme går under, kanskje egentlig bare bra. Bare så synd at Norge har gjort seg så til de grader til vasallstaten deres og militærbasen deres og går med ned. Vi kunne vært god nabo og handelspartner med Putin, men nei, så smarte var vi visst ikke. Spreng rørledninger og gi land til USA hvor deres lover gjelder og ikke våre; så flaut, så veikt. Frie valg er ikke etter USAs smak; de praktiserer det ikke selv, bare jukser og trikser, som Dinesh de Souza har bevist, og de kan ikke holde fingrene vekk fra andre nasjoner heller.

    Svar
  • Northern Light.
    29 april 2023 13:57

    NRK og Venezuela.
    NRK gjengir trofast det amerikanske utenriksdepartementets versjon når det gjelder Venezuela, som alle andre land USA ikke kontrollerer.

    Wall Street bankkartellet vil svært gjerne ha sine folk i regjering i Venezuela, for landet har nesten en fjerdedel av verdens oljereserver, og det i USAs «bakgård». Wall Streets utøvende enhet, Washington, vil styrte Maduro-regjeringen, og innsette et marionett-regime, som selger oljen og rettighetene til utvinning av den til USA.

    Sanksjonskrigen som er nærmest en total handelsblokade, væpning av «opprørere», finansiering av opposisjon og fargerevolusjoner, er alle kjente måter som USA bruker for å styrte lovlige folkevalgte regjeringer i land med ressurser Wall Street vil ha.

    NRK som andre stats-kanaler vestlige land er overtatt av av den globale finanskapitalen, ved at de får noen av sine folk i ledende stillinger med ansettelsesmyndighet, som ansetter sine egne til de har sine folk i alle redaksjoner, og formilder det nyhetsbildet de vil det norske folk skal ha.

    NRKs dekning av Venezuela er som det amerikanske utenriksdepartementet skulle ha diktert det.
    Slik de har blitt presentert på Dagsrevyen de senere årene:
    NRK: «Sykehus i Venezuela mangler kritisk utstyr til behandling og medisiner».
    Hvordan skal Maduro-regjeringen kunne kjøpe inn det når USA sanksjonene forbyr land å eksportere medisinsk utstyr og medisiner til Venezuela?

    NRK: «Maduro-regimet klarer ikke å sørge for nok mat til befolkningen».
    Hvordan skal Venezuela klare det når USA forbyr land å eksportere såkorn, gjødsel, landbruks-maskiner og reservedeler til landet?

    NRK: «infrastrukturen i Venezuela bryter sammen, Maduro-regimet opprettholder ikke vedlikehold og fornying».
    Hvordan skal Maduro-regjeringen få det til, når USAs sanksjonskrig mot landet gjør at de ikke får importert reservedeler til telekommunikasjonsnettet, strømnettet, vannforsyning, avløpsnett, veinett, fly og jernbane?

    NRK: «Millioner flykter fra Maduros regime, og inn i nabolandene».
    Når USAs sanksjonskrig i flere år har hindret Venezuelas eksport og import nesten fullstendig, kan ikke landet brødfø hele befolkningen, og de mest ressurssterke som kan, forlater landet.

    NRK: «Protestbølge i Venezuela-80 prosent av innbyggerne er fattige».
    En del av Washingtons strategi; ødelegge økonomien i landet så mye at en majoritet av befolkningen til slutt tror det er Maduro-regjeringen sin skyld, og styrter den slik USA vil.

    Kilde: Skriv «Venezuela, Maduro» i søkefeltet på NRK no, og trykk +nrk no.

    Maduro holder stand, fordi en stor andel av befolkningen forstår at det er USAs sanksjonskrig mot landet som er årsaken til forholdene. USAs sanksjoner gjør at ikke Venezuela får eksportert sin olje, som var 97 % av eksportinntektene, og mangler derfor penger til å kjøpe inn sykehusutstyr, deler til infrastruktur og landbruk og oljeraffinerier, og må derfor kjøpe bensin fra utlandet. Også fordi USA og UK har frosset en del av landets utenlandsreserver.

    Nå har Frankrike begynt å protestere mot USAs sanksjonskrig mot landet og Iran. President Macrons kontor: «Sanksjonene mot Venezuela og Iran må oppheves, og olje fra de to landene må tilbake på det internasjonale oljemarkedet». Selvfølgelig på grunn av den selvpåførte energi- situasjonen i Europa. Men Frankrike var ikke i mot USAs behandling av Venezuela før sprengningen av Nord Stream rørledningene.

    Kan vendingen til en multipolar verden gjøre at Venezuela kommer seg ut av USAs jerngrep, så Maduro endelig kan få i gang oljeeksporten, som han vil skal være folkets eiendom, og fordele inntektene fra den til Venezuelas folk, slik som han ville når han ble president? Dette er det motsatte av globalisme. Wall Street, hovedsete for den globale storkapitalen, vil ikke oppgi å prøve å få eierskap til 1/4 av verdens oljereserver. Derfor må Venezuelas folk ennå en stund utholde den globalistiske finanskapitalen terror.

    Svar
    • Venezuela er viktig ja, N.L. for å prøve å skjønne røveriene som foregår.
      ( Og I Irak, Afghanistan, Syria og Libya, for å nevne noen overgrep. – Og hele Afrika de siste hundrede år. )

      Men I Norge, for norske innbyggere er dette vel så viktig, som du skriver:

      «NRK som andre stats-kanaler vestlige land er overtatt av av den globale finanskapitalen, ved at de får noen av sine folk i ledende stillinger med ansettelsesmyndighet, som ansetter sine egne til de har sine folk i alle redaksjoner, og formilder det nyhetsbildet de vil det norske folk skal ha.»

      Vi er okkupert.

      Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Nå legges krigsretorikken om.

VG forbereder oss på ukrainsk nederlag.

Previous Post

Norsk oberstløytnant:

Hva forteller tausheten etter Nato-møtet på Ramsteinbasen?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.