POSTED IN Klima

Global nedkjøling?

Strømutkobling og sterk kulde i Texas.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Etter sprengkulde på store deler av den nordlige globale halvkulen blir klimafortellingen vanskelig å holde fast på. Folk merker alltid temperaturen – i motsetning til usynlige virus. De siste er mer ideelle til skremming.

Historien under gjør nok inntrykk på de som utsettes for kulden og de er helt sikkert ikke glade for dette bidraget til global nedkjøling som de fikk merke på kroppen.

Grønn energi som sol og vind er som regel heller ikke til særlig hjelp under slike forhold, altså vinterkulde, hvor det ofte ikke blåser eller møllene iser ned og hvor solen ikke gir særlig varme.

Knut Lindtner

Texas sender ut National Guard når en massiv snøstorm gjør 4,3 millioner mennesker strømløse i en temperatur under null.

Texas-guvernøren Greg Abbott har sendt ut 90 mann fra National Guard og tusener av andre tropper i staten som nødhjelp etter at en alvorlig vinterstorm har ført til at mer enn 4 millioner mennesker er uten strøm – eller oppvarming – i temperaturer under null.

«Guvernør Abbott og Texas militærdepartement har sendt ut National Guard over hele Texas for å sjekke velferden hos folk, og for å assistere lokale myndigheter til å få bragt texanere som er i nød til ett av de 135 lokale varmesentrene som staten har opprettet rundt omkring i Texas»,  kunngjorde Abbotts kontor på mandag. Dette skjedde etter en massiv snø-og is-storm natten før.

Abbott sa at i tillegg til seks «vintervær-pakker» fra Texas Military Department – som består av 90 guards-menn, 28 Humvees (terrenggående kjøretøy), fire bergingsbiler og en lett feltambulanse – vil han også sende ut 3300 statlige tropper og 3300 patruljebiler til områdene som har hatt det verste været.

Nesten 3000 offentlig ansatte fra Park and Wildlife Department, Forest Service og transportdepartementet vil også være med på hjelpearbeidet.

«Staten Texas har sendt ut maksimum ressurser til lokalsamfunn rundt om i staten som svar på det strenge vinterværet, og for å få strømmen tilbake til våre samfunn», fortsetter Abbott..

«Statlige myndigheter sender ressurser og personell for å hjelpe de lokale myndighetene til å få brøytet veiene og for å assistere viktige ressurspersoner som profesjonelle fra helsevesenet og folk som arbeider for å få strømmen tilbake».

Dette dårlige været, som er uvanlig for Texas, har gått ut over statens strømforsyning. Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) erklærte « unntakstilstand, gruppe tre» tidligere på mandag. 

Været førte til strømstans for forretninger, hjem og byenes infrastruktur i hele staten.

Tidlig mandag kveld var 4,3 millioner innbyggere fortsatt uten strøm ifølge data fra poweroutage.us.

Et av Texas sin største kraftforsyning, Oncor Electric Delivery, sa at de fortsatt kan vente «uforutsette utfall av elektrisiteten» på mandag. De advarte mot at «kontrollerte utkoblinger» kan «betydelig utvidet», og kan vare helt ut tirsdag.

Noen innbyggere har rapportert om temperaturer godt under null inne i husene, og man venter at den vil synke enda mer når natten kommer, slik at de må søke tilflukt i ett av de 135 «varme-sentrene» som er etablert rundt omrking i Texas. 

Ikke lenge etter at guvernører erklærte at han hadde sendt ut National Guard, delte han «gode nyheter» i en twitter-melding. Han fortalte at 200 000 hjem hadde fått strømmen tilbake, og man ventet enda flere i de kommende timene.

Tidligere hadde han nektet for at strømforsyningen i Texas hadde blitt «kompromittert», han insisterte på at noen selskaper drev med midlertidige utkoblinger. Men de statlige myndighetene ga spesiell prioritet til kunder i hjemmene.

Det alvorlige været på søndag kveld- som har slått ut oljeraffineriene i tillegg til strømforsyningen – førte til varsel om vinterstorm i hele staten, og førte til at alle fylker ble satt under statlig rådgivning for første gang i Texas sin historie.

Abbott har også bedt, og fått tilsagn om føderal nødhjelp fra Biden-administrasjonen, siden deler av Texas kan vente seg en ny runde med snø og is på tirsdag.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Thomas Park

https://www.rt.com/usa/515654-texas-national-guard-winter-storm/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Man kan knapt forestille seg situasjonen for mennesker i temperaturer ned til -18 grader Celsius, i uisolerte hus bare med elektrisk oppvarming som nå svikter, med frosne vannrør og uten tilstrekkelig varme klær eller kunnskaper om hvordan man kler seg best i slik kulde. Men det skyldes altså ene og alene menneskehetens skyld i den globale oppvarmingen slik som de såkalte «klimatilhengerne» nå har bevist. Blir kloden varmere så skyldes det menneskeskapte utslipp av klimagasser og blir det kaldere så gjelder det samme, dermed basta. Grand Solar Minimum som NASA har dokumentert er et uvesentlig bidrag og solen relativt uviktig.

  Svar
 • Det hjelper jo lite at vi her i «siviliserte» Norge ikke har noen beredskap for massivt strømbrudd, for pandemier, for matmangel eller medisinmangel ved sammenbrudd av internasjonal handel, eller for atomkrig (som hvis den kommer, trolig vil komme på grunn av en teknisk feil og misforståelse).

  Svar
 • Northern Light.
  18 februar 2021 14:26

  Foruten mat og vann som er eksistensielt for mennesker, må tilgang til nok strøm for industri og husholdninger være prioritering nummer en for et lands regjering. Strøm er helt sentral for et vestlig liv, og energipolitikken i Europa med satsing på upålitelig og utilstrekkelig vindkraft, samtidig som atomkraft og kullkraftverk som gir pålitelig og rimelig strøm stenges ned er galskap.

  Galskap for vindkraft gir bare strøm når det er nok vind, og det som kraftkilde kan ikke høyteknologiske samfunn i et temperert klima satse på som hovedkilde til energi. Kull, gass og atomkraftverk må oppgraderes med HELE (high efficency low emission) teknologi, som ikke stenges ned før alternativene kan levere mer enn nok og pålitelig billig strøm.

  Det kan virke som om hele «klimakrisen» er konstruert, for storinvestorer kjøper opp store eierandeler i olje, gass og kull, samtidig som storkapitalens MSM og ungdomsorganisasjoner sponset av storkapital legger press på europeiske land for å stenge kull, gass og atomkraftverk. Storinvestorene posisjonerer seg for en høy pris på fossil energi hvis det heller blir lavere temperaturer som det heller tyder på.

  Det er ikke de varmere periodene som er farlig for livet på planeten, tvert i mot. Det er kuldeperiodene som har utryddet mye av flora og fauna. Det skulle derfor være en opplagt prioritering for landenes regjeringer å ha mer enn nok energireserver. Det må være et folkekrav at stengte kull, gass og kjernekraftverk oppgraderes og startes opp igjen til fremtidige fisjon eller thorium kraftverk kan settes i drift.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

75 år med atombomba –

Frå Hiroshima til drap på sivile.

Forrige innlegg

Sergei Lavrov i intervju:

Den første betingelsene for europeisk samarbeid er gjensidig respekt.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.