POSTED IN Jemen, Krig-fred

Går Jemen-krigen mot slutten?

USA presser nå Saudi-Arabia for å avslutte den.

0
Print Friendly, PDF & Email

Det går virkelig dårlig for Saudi-Arabia i Jemen nå og USA skjønner dette fullt ut. Det er ikke idioter som leder USAs utenriksdepartement og de er meget godt orientert om det som skjer. 

Når de nå legger press på Jemens regjering for å avslutte krigen kan de mest velvillige tolke dette som at Bidens regjering har kommet til fornuft i denne saken.

Det er ikke slike fornemmelser som driver USAs utenrikspolitikk.

Siden jeg ikke tror at slike motiver driver USAs utenrikspolitikk tolker jeg dette helt motsatt. USA skjønner at krigen kan føre til at deres hovedallierte i Midt-Østen går mot et militært nederlag med de uforutsigbare politiske konsekvensene det vil ha for hele regionen og for USAs posisjon der.

Derfor passer de nå Saudi-Arabia til avslutte krigen og redde det som reddes kan. I alle fall er det meget positivt det som nå skjer, uansett motivene som driver frem denne utviklingen.

Knut Lindtner

USAs utsending i Saudi-Arabia trykker på for å få slutt på krigen i Jemen.

President Biden sier han avslutter all «offensiv» støtte til Saudi-Arabias krig i Jemen.

Av Dave DeCamp

Timothy Lenderking, president Bidens nye spesialutsending for Jemen, er i Saudi-Arabia denne uken. Tidligere og nåværende USA-offisielle forteller til Foreign Policy at Lenderkings besøk er ment å sende et signal til Riyadh om alvoret i Biden-administrasjonens ønske om å avslutte krigen i Jemen.

Besøket kommer etter at president Biden annonserte at han stanser all «offensiv» støtte til Saudi-Arabias operasjoner i Jemen.

Timothy Lenderking

Som del av dette tiltaket sier Biden at han vil avslutte «relevante» våpensalg til Saudi-Arabia. Og to avtaler om presisjonsstyrt ammunisjon til saudierne er satt på pause til ubestemt tid.

I sin kunngjøring sier Biden at han utnevner Lenderking til å se til de diplomatiske avgjørelsene i konflikten.

Lenderking skal møte representanter fra den saudi-støttede regjeringen i Jemen og Martin Griffiths, FNs utsending til Jemen.

Saudiske statsmedier sier at Lenderking møtte den saudiske utenriksministeren prins Faisal bin Farhan på onsdag.

«Utviklingen i Jemen ble diskutert, og også felles tiltak for å ble enige om en felles politisk løsning på Jemen-krisen ble luftet», sier nyhetsrapportene.

Biden-administrasjonen har også annonsert at de trekker tilbake terrorbetegnelsen på Jemens houtier. Trump-administrasjonen hadde listet opp houtiene som en utenlandsk terror-organisasjon, tross advarsler fra FNs hjelpetiltak og hjelpeorganisasjoner som sa det ville føre til sult for millioner. 

Men mens Biden sier han kutter i spørsmålet om «offentlig» støtte, gjenstår spørsmålet om den USA-støttede blokaden mot Jemen, og andre aspekter ved krigen.

I løpet av krigen som har rast siden mars 2015 har den USA-støttede saudisk-ledede koalisjonen med jevne mellomrom gått løs på sivil infrastruktur. På grunn av koalisjonens beleiringstaktikk har jemenittene fått oppleve omfattende sykdommer, alvorlig matmangel og masse-sult.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Jim Wilson

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hva Navalny-saken egentlig dreier seg om:

Et påskudd for nye Russland-sanksjoner.

Forrige innlegg

Krigsforberedelsene går for fullt:

Evenes og Ørlandet er tiltenkt sentral plass.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.