POSTED IN EU, Russland

Hva Navalny-saken egentlig dreier seg om:

Et påskudd for nye Russland-sanksjoner.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

EU er helt i lommene på USA og legger opp til en ny konfrontasjons-politikk overfor Russland. I tillegg til sanksjonspolitikken etter nedskytingen av et Malaysia passasjerfly og Krims tilslutning til Russland etter folkeavstemningen, truer nå EU med nye sanksjoner på grunn av Russlands dårlige behandling av Navalny. Ikke et pip om Storbritannias behandling av varsleren Assange.

Dobbeltmoralen lukter allerede i denne sammenligningen

Det står mye på spill for særlig EU. Sanksjonspolitikken rammer dem mer enn Russland. De har vridd sin handel østover mot Asia og Kina og har klart seg bra økonomisk. Slik er det ikke med EU som sliter både økonomisk og med å holde alliansen samlet.

Ingen foreslår sanksjoner overfor UK for deres behandling av Julian AssangeStorbritannias uttreden har ikke gjort situasjonen bedre for dem. EU minner nå mer enn før om et knippe sprikende staur enn en samlet union og det vil være en kortvarig gevinst å prøve samle medlemslandene om nye Russland-sanksjoner.

North Stream 2 skaper ytterligere problemer, særlig for Tyskland. Landets næringsliv trenger den billige russiske gassen og vil ikke være glad for en ny runde sanksjoner. Deler av det russiske markedet er allerede tapt for Tyskland til land i Østen og nye sanksjoner vil forsterke problemene deres.

Men en ny aggressiv USA-politikk presser EU som springer i alle retninger uten mål og mening. Og Russland har fått nok slik Lavrov signaliserer. De setter nå foten ned.  Dette gidder vi ikke mer!

Og her ser vi også poenget med figuren Navalny: En sjakkbrikke fra USA for å ramme Russland økonomisk.

Knut Lindtner

«Hvis dere vil ha fred, så forbered dere på krig!».

Lavrov sier Russland er klare til å bryte forholdet med EU dersom Navalny-sanksjoner går ut over økonomien.

Lavrov har fått nok av EUs tull.

Brüssel vurderer nye økonomiske sanksjoner som kan føre til at Russland bestemmer seg for bryte helt med avtaler de har med Den Europeiske Unionen Det sa Russlands utenriksminister i en kringkastings-kommentar på fredag.

I et klipp sendt som forberedelser til et intervju på Soloviev LIVE Youtube-kanalen sa Lavrov at Moskva helt seriøst vurderer å gi opp forholdet de har til EU-blokken midt i den økende spenningen.

Han ble spurt om Russland kan bryte båndene på grunn av en ny fiendtlig politikk som blir oppmuntret av EUs sjefer.

«Vårt utgangspunkt er at vi er klare», sa han, «dersom vi nok en gang ser det vi har sett utallige ganger før, at det blir innført sanksjoner på områder som kan skape risiko for vår økonomi».

«Naturligvis ønsker vi ikke å isolere oss fra å tilhøre verden, men vi må være klare til dette. Om dere ønsker fred, så forbered dere på krig», understreket han.

Josep Borrell Fontelles er en spansk politiker. I juni 2018 ble han utenriksminister i regjeringen ledet av statsminister Pedro Sánchez. Han er fra 1. desember 2019 Den europeiske unions høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk. Wikipedia

I Moskva hevet man øyenbrynene etter at EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell annonserte at han vil lede forberedelser til anklagene om nye sanksjoner på tirsdag.

Den tidligere spanske utenriksministeren har fått kritikk fra vestlige politikere etter at han hadde et hjertelig, ja til og med vennlig, møte med sin motpart Lavrov som del av et besøk til Russland forrige uke.

Men da han kom tilbake til Brüssel slo han an en helt annen tone.

«Jeg ville teste om de russiske myndighetene er interesserte i et seriøst forsøk på å reversere den forverringen som skjedd med våre forhold, og gripe anledningen til å ha en mer konstruktiv dialog», sa Borrell.

«Svaret er klart: Nei, de er ikke interesserte».

«Jeg vil komme med konkrete forslag», sa han. Han la til at ministrene vil få anledning til å debattere tiltak under et møte den 22. februar.

Både EU og USA har sagt at de nå tenker på sanksjoner som et resultat av arresten og fengslingen av opposisjons-figuren Alexej Navalny for å ha brutt betingelsene i en betinget dom på tre og et halvt år for bedrageri.

Han ble arrestert etter at han ankom Moskvas Sheremetyevo flyplass fra Tyskland, dit han hadde blitt overført i komatøs tilstand i fjor etter det hans støttespillere, og noen internasjonale organisasjoner, sier var forgiftning med nervegiften Novichok.

Antony John «Tony» Blinken er en amerikansk diplomat som har vært USAs utenriksminister i Joe Bidens regjering siden 26. januar 2021. (Fra Wikipedia)

USAs utenriksminister Antony Blinken sa til CNN på mandag at Det Hvite Hus har vurdert å foreta seg noe overfor Russland.

«Det ser faktisk ut som om det ble brukt et kjemisk våpen i forsøket på å drepe Navalny»,sa han. 

«Det bryter med konvensjonen om bruken av kjemiske våpen og andre forpliktelser som Russland har», la han til. «Vi vurderer situasjonen svært nøye. Og når vi har kommet til et resultat vil vi se på det på en passende måte»,

Moskva har gitt Vesten på pukkelen for å prøve å forandre det som er fakta i saken.

«Ikke legg dere oppi det som er interne saker i en suveren stat.  Vi anbefaler at alle tar seg av sine egne problemer», sa talskvinne for utenriksdepartementet Maria Zakharova til nyhetskilden RBK forrige uke.

«Tro meg», sa hun, «de har nok med sine egne problemer i de landene der. Der er det plenty med saker å ta fatt på». 

Oversatt av IngunnK Kvil Gamst

Forsidebilde: Moses defending the Daughters of Jethro 1524Rosso Fiorentino (IT)

https://www.rt.com/russia/515345-lavrov-breaking-off-relations-eu-borrell/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Ragnar B. Johannessen
  13 februar 2021 19:01

  «Hvis dere vil ha fred, så forbered dere på krig!» er feil oversettelse. Oversettelsen er meningsløs, for Lavrov legger frem den nye russiske linjen.

  Det skal enten være:

  1) «Hvis du vil ha fred, så forbered deg på krig!»

  eller:

  2) «Hvis man/en vil ha fred, så forbereder man/en seg på krig!»

  eller:

  3) «Den som ønsker fred, forbereder seg på krig.»

  Pronomenet er altså upersonlig. Det bør oversetteren merke seg.

  http://thesaker.is/crucial-statement-by-foreign-minister-lavrov/

  Svar
  • Noterer meg det du sier. Jeg må få føye til at uttalelsen, når jeg får sett hele teksten, er langt mindre dramatisk enn den kan se ut som. Det han mener er at med Russlands erfaringer alltid har de evnen til å tåle (motstå) det verste fordi de har forberedt seg på det, men at de egentlig ønsker å utvide samarbeidet vestover som er til fordel for begge parter.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Det er mye å tenke på.

Vi lever i en underlig tid.

Forrige innlegg

Går Jemen-krigen mot slutten?

USA presser nå Saudi-Arabia for å avslutte den.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.