POSTED IN Diverse, Norge

Fredsprisen:

Enda en gang til alt annet enn fredsarbeid.

7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Nobelkomitéen er seg sjøl lik – enda en pris til provestlige grupper

Av Pål Steigan -8. oktober 2022

Nobels fredspris burde gått i strupen på verdens mektigste industri – i kampen for en demilitarisert verden, skrev Fredrik Heffermehl i en kronikk i Klassekampen 7. oktober 2022. Det er ingen overdrivelse å si at det gjør Nobelprisen ikke i år heller.

I en kommentar på Facebook skrev Rødts leder Bjørnar Moxnes:

Dagens fredsprisutdeling er en viktig anerkjennelse av de modige menneskene som kjemper for demokrati og menneskerettigheter i Belarus, Ukraina og Russland.

Deres kamp for å dokumentere krigsforbrytelser, maktmisbruk og brudd på grunnleggende menneskerettigheter i disse landene er beundringsverdig.

Mellom linjene er pristildelingen også en klar markering mot Putin. Putins propaganda spiller bevisst på det blodige Stalin-regimets «storhet», og har forfulgt organisasjonen Memorial for deres arbeid med å spre bevissthet om regimets overgrep. I møte med denne omskrivningen av historien er Memorials arbeid viktigere enn noen gang.

Senteret for sivile rettigheter gjør en viktig jobb i å dokumentere russiske krigsforbrytelser og i å bedre folkestyrets vilkår i Ukraina.

Det autoritære styret i Belarus fungerer som et haleheng til Putin og en medløper i invasjonen av Ukraina, samtidig som det er skyldig i langvarige menneskerettsbrudd mot egne innbyggere. Nobelprisvinner Ales Bialatski sitter i dag fengslet, og vi håper prisen kan bidra til at han slippes fri!

Denne kommentaren er til forveksling lik hyllesten på nettsidene til CIA-organisasjonen National Endowment for DemocracyNED Congratulates Nobel Peace Prize Winners

Det er mye man kan si om kommentaren til Moxnes. Man kan for eksempel spørre hvilket folkestyre i Ukraina han snakker om. Men la oss holde oss til hovedsakene.

Nok et forræderi mot Julian Assange

Moxnes kunne for eksempel ha poengtert at Nobelkomitéen enda en gang har forbigått den opplagte kandidaten Julian Assange. Men han sitter jo i høysikkerhetsfengsle for å ha avslørt den vestlige supermakta USA, så noe slikt vil Nobelkomitéen aldri finne på. Vi skal ikke ha uttalt oss om arbeidet til Ales Bialiatski, men det kan vel neppe være tvil om at Julian Assange rager noen divisjoner høyere – og at hans soningsforhold er verre i «demokratiet» Storbritannia enn forholdene for Bialiatski i «diktaturet» Hviterussland.

Ingen av kandidatene fremmer folkeforbrødring og nedrustning

Fredrik Heffermehl skriver i Klassekampen:

Ingen i Nobelkomiteen skal si noe om de interne drøftelsene i komiteen, men komitéleder Berit Reiss-Andersen røpet noe viktig i et intervju i NRK onsdag. Hun sa at prisene skal være tro mot Nobels testament, men viste samtidig at prisen kommer til å svikte Nobel i år også. Man skal kjenne de språklige nyansene godt for å oppdage hva hun sa, da hun uttalte at prisen (som vanlig) skal gis til den som til menneskehetens største nytte «har gitt et bidrag til fred».

«Et bidrag til fred», dette er selve kjernefeilen. Ordet «fred» fins ikke i testamentet, derimot ord om
dypt samarbeid (folkeforbrødring) og nedrustning. «Bidrag til fred» åpner for så mangt, ja alt mulig. Ved å tolke dette ordet, fred, ser komiteen bort fra Nobels intensjon og hans egne, klare ord om
hvordan verden kan få fred, nemlig ved et globalt samarbeid om demilitarisering av nasjonene.

I dagens situasjon, der en tredje verdenskrig ikke lenger bare er en teoretisk mulighet, men en høyst aktuell fare, hadde det vært en fordel med prisvinnere som gikk inn for samarbeid og nedrustning. Men det ser ikke Nobelkomitéen som sin oppgave.

Sterkt innslag av CIA-påvirkning

På nettsidene til  Center for Civil Liberties går det klart fram at de er finansiert av CIA-organisasjonen NED, US State Department, EU-kommisjonen og Soros-organisasjonen Open Society Foundation.

I sin gratulasjon skriver NED at lederen deres, Oleksandra Matviychuk, er en 2022 NED Democracy Award-vinner.

Også Memorial er støttet av NED/CIA. Lederen Arseny Roginsky fikk  2004 NED Democracy Award for sin kamp mot russiske myndigheter, følge nettsidene til NED.

Om Ales Bialiatski skriver NED:

Han etablerte den fremste menneskerettighetsovervåkings- og forkjemperorganisasjonen, Viasna, i 1996, og har viet livet sitt til å forsvare menneskeverdet i et av verdens mest undertrykte samfunn. Under hans ledelse har Viasna blitt synonymt med å forsvare rettighetene til ofre for undertrykkelse, politiske fanger og deres familier i Lukasjenkas Hviterussland, og å belyse grusomhetene begått av regimet. Bialiatski blir for tiden holdt i fengsel uten rettssak, hans andre lange varetektsfengsling på grunn av oppdiktede, gjengjeldelsesanklager.

NEDs president gratulerer

Ales Bialiatski (helt til høyre) dukket opp i et panel med NEDs grunnleggende president Carl Gershman (helt til venstre) på Forum 2000-konferansen i 2014. Foto: NED.

«NED gratulerer disse modige sivilsamfunnslederne fra Hviterussland, Russland og Ukraina for deres utrettelige arbeid i frontlinjen for å forsvare demokratiet og beskytte menneskerettighetene i møte med stor motgang,» sier NEDs president og administrerende direktør Damon Wilson. «Måtte deres arbeid, og deres anerkjennelse av Nobelkomiteen, fortsette å inspirere andre i den globale kampen for frihet.»

Når Rødt-lederens hyllest til prisvinnere vanskelig lar seg skille fra hyllesten fra CIA føler man at man er kommet til en fremmed klode. Hvor ble det av kampen for fred og mot imperialismen?

Innlegget er hentet fra Steigan.no

Forsidebilde: Timon Studler1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 458 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  8 oktober 2022 11:10

  Alfred Nobel ville ha brorskap og nedrusting. Noreg rustar opp 10% komande år og er juniorpartnar for USA, verdas verste og i særklasse største militærmakt og aggressor.

  Er det ikkje meinigslaust at Noreg skulle vera i posisjon til å dela ut ein fredspris? Nobel-komite og Nobelinstitutt kan leggjast ned utan at det ville vera noko tap for nedrustingsarbeidet.

  Boikott «folkefesten» i Oslo under utdelinga!

  Svar
 • «Deres kamp for å dokumentere krigsforbrytelser, maktmisbruk og brudd på grunnleggende menneskerettigheter i disse landene er beundringsverdig.»

  Når et lands politikere som går til angrepskrig på land som ikke truet andre land og er med på andre angrepskriger mot ytterligere land som ikke angrep noen, deler ut Nobels Fredspris uten å rødme… Og uten å stille for retten denne statsministeren og dette partiet, som fortsatt (!) sitter med regjeringsmakt. …
  DA vet vi ( bør vi vite) at dette bare er et politisk sirkus. Med tryllekunstnere og elefanter i rommet.
  Legg ned hele sirkus- forestillingen. Riv teltet, få inn luft.

  Svar
 • Desto før vi melder oss ut av Nato desto bedre !
  Nato betyr kun død og fordervelse – ☠️

  Og det at vi er ansvarlige for å dele ut Nobels fredspris er kun latterlig !
  SUKK

  Svar
  • Død og fordervelse er et akronym for penger. Så mer død og fordervelse, mer penger.

   Svar
 • Torfinn Slettebø
  9 oktober 2022 9:24

  BT-kommentator Stig A. Pettersen meiner fredsprisen i år er «en i fleisen» på Putin. Der trur eg han treffer betre enn komiteleiar Reiss-Andersen som påstår prisen ikkje er mot Putin.

  Kor mange konfliktar vert mindre om du syter for å gjeva den eine parten «en i fleisen»?

  So er no heller ikkje meininga med fredsprisen å skapa fred. Den enkle bodskapen har i mange år vore:

  Me i Vesten er gode, skuldfrie demokratiske og vil alle vel. Russland, Kviterussland, Kina og Iran er tvers gjennom vonde makter som skal tynast same kva. Difor gjev me vanlegvis fredspris til representantar for styresmaktene i vest og til motsandarar av styresmaktene i dei nemnde landa.

  Heilt einig med Synneva: Noreg bør absolutt overlata utdelinga av fredsprisen til eit meir fredsælt og mindre sjølvgodt land enn Noreg.

  Svar
  • Nobels fredspris 2022 er tildelt menneskerettighetsforkjemper Ales Bialiatski fra Hviterussland, den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial og den ukrainske menneskerettighetsorganisasjonen Center for Civil Liberties.

   Jeg viker ikke tilbake for noe jeg har skervet 😉
   Nobelprisen er etter min mening både spekulativ, lite gjennomtenkt og vil selvfølgelig oppfattes som en provokasjon mot styres myndighetene i 2 av disse landene og vil etter min mening kun medføre en større avstand for å kunne håpe på en «normalisering» og forsoning mellom vesten og disse statene,- men det var vel det som var meningen og derfor er det vanskelig å kunne kalle dette en fredspris – heller det motsatte !

   At Nobels Prisen direkte er koplet mot proxy – krigen mellom USA og Russland er vel selv idioter klar over og at dette faktisk Over-Kvalifiserer for at fremtidige utdelinger av denne prisen burde blitt fratatt den Norske Nobelkomiteen er det vel ingen tvil om !

   Utdelingen av Nobelprisen er direkte koplet mot Ukraina invasjonen, og hvis vi snakker om de virkelige «forbrytelsene mot menneskeheten» er dette Covid-vaksiner og ikke Ukraina-invasjonen !

   Nobels fredspris 2022 til Kiev NGO ble skapt av Soros og USA for å fremme et ukrainsk kupp. – Også Finansiert av EU-kommisjonen som kjøpte våpen til idioten Zelensky !

   Center for Civil Liberties er et såkalt «edelt» oppdrag på papiret men det har senere vist seg å være grunnleggende for kuppet i 2014 og den påfølgende borgerkrigen i Ukraina !

   Norge viser seg til stadighet å ha liten forstand og dømmekraft om hva som skjer i verden og før eller siden vil dette ramme oss alle !

   Når mistet vi forstanden ?
   Synn

   God Helg

   Svar
 • Kissinger fikk prisen .
  Obama likeså. Er det mulig? Priseutdelingen er verdiløs. Komiteen viser tydelig hvilke krefter som styrer. Flertallsdiktaturet (demoncratiet) fungerer perfekt når beslutningstakerne og hylekoret er hjernevasket. Når løgnen svekkes innføres sensur! Norge (les nord korea) har tvunget oss til å sponse NRK!??…

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

En hær-lege i USA informerte om Koronavaksinen før vaksinering.

Nesten alle nektet å vaksinere seg. Legen fikk sparken.

Previous Post

Lege med oppsiktsvekkende utsagn:

Mange barn med hjertemuskelbetennelse pga CV-vaksine vil være døde innen få år

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.