POSTED IN Norge, USA

Føydalsamfunnet tilbake i USA.

Driften i landbruket blir en form for leilendingsvirksomhet.

0
Print Friendly, PDF & Email

Oligarkene kjøper opp stadig mer jordbrukseiendom i USA

30 prosent av amerikansk jordbruksland eies av Bill Gates, Jeff Bezos og andre oligarker som ikke er selv er involvert i driften, men har satt den ut til andre. Føydal-samfunnet er på full fart tilbake i amerikansk jordbruk.

Investeringer i jordbrukseiendom er i kraftig vekst over hele USA. Det er et resultat av  ultra-velstående kapitalisters hvileløse jakt på avkastning og flere aktivaklasser gigantformuene deres kan plasseres i. Etter 10 års oppkjøp er Bill Gates blitt største private eier av landbrukseiendom i USA. Det har skapt store overskrifter i amerikanske medier at Gates i løpet av knapt et 10-år har kjøpt opp mer enn 269 000 dekar jordbruksland i 18 amerikanske stater. 

– Jordbrukseiendom er en ressurs med økende verdi. Dyrkbar mark har høy egenverdi og er i tillegg en begrenset ressurs, sier John Piotti, leder i American Farmland Trust . 

Gratis arkivbilde med åker, anlegg, bakken
Moderne landbruksvirksomhet krever store investeringer.

Ifølge USAs landbruksdepartements beregninger har 30 prosent av all dyrkbar jord i USA eiere som ikke selv er gårdbrukere, men har satt driften ut til andre. Mange av eiendommene de velstående har sikret seg kontrollen over, har de kjøpt av bønder som har drevet gårdsbruk hele livet. Som eiere av gårdsbruk og dyrkbar mark har de vært ressurssterke på papiret, men er blitt utarmet grunnet sviktende inntekter og mangel på finansielle muskler, og har derfor vært tvunget til å selge. 

– De økonomiske realitetene for disse bøndene er typiske for mange som har drevet jordbruk hele livet, sier Holly Rippon-Butler, leder i National Young Farmers Coalition. 

– Jordbruksdriften har ikke gitt tilstrekkelige inntekter til avsetninger til pensjonstilværelsen. Alt de har av kapital er bundet i landbrukseiendommen og gårdsdriften. For å ha noe å leve av i pensjonisttilværelsen har de måttet selge eiendommen de har drevet hele livet.

Private grunneiere tjener penger på å utnytte eiendommene på flere måter. Cirka 39 prosent av USAs 911 millioner dekar jordbruksarealer leies ut til bønder, og 80 prosent av jordbruksarealene som leies ut, har eiere som aldri har vært eller er personlig involvert i driften av jorda, ifølge tall innhentet fra Landbruksdepartementet i USA. 

«Unge bønder leier like godt ut jorda. Uansett om du er ung eller gammel, er gårdsdrift en virksomhet, sier Thomas Petterfy, styreleder i Interactive Brokers og selv eier av 581 000 dekar jord.

«Går du til anskaffelse av en jordbrukseiendom og leier den ut, vil du kunne regne med å få om lag 2,5 prosents avkastning på kapitalen, ifølge Steve Bruere, president i Peoples Company. 

Kilde: CBS

Oversatt av Erik Engebretsen

Forsidebilde: Karolina Grabowska

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ny undersøkelse: Ansiktsmasker virker ikke mot dråpesmitte.

Men Korona er ikke dråpesmitte.

Forrige innlegg

Fremtredende fransk ekspert:

De vaksinerte er de mest utsatte og de som smitter mest.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.