POSTED IN Krig-fred, NATO, Norsk politikk

Fornekting av virkeligheten eller løgner?

USA: Det er ikke vårt utstyr! Norge: Vi deltar ikke i krigen!

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Realiteten er nok den at om ikke USA offisielt har godkjent bruken av slikt utstyr i angrep innad i Russland virker det ikke som de beklager det i særlig grad. Naturligvis setter dette også Norge i en klemme og alle andre Nato-land også. Alle hevder med tilsynelatende kraft at de ikke er deltagere i krigen, men etter hver som den ene røde streken brytes som følge av at krigen går dårlig for Ukraina, trekkes Nato mer og mer inn som direkte krigsdeltager.

Og når Jens Stoltenberg sier at et nederlag for Ukraina også er et nederlag for Nato, da definerer han med slike utsagn Nato som faktiske deltagere i krigen.

Når det går opp for folk at F-16 blir et flopp, skal Nato da sende egne tropper til krigsdeltagelse? I så fall opphører alle formelle skiller. Ukrainakrigen omgjøres til en faktisk krig mellom Nato og Russland i Ukraina. I praksis er det allerede realiteten nå. Et Norge innstilt på dirkete krig mot Russland?

Den norske regjeringen benekter at Nato er krigsdeltager i dag og det gjør den til en farlig administrasjon. Slikt kalles virkelighetsfornektelse. Og når en fornekter realitetene er en ikke istand til realistiske beslutninger. Norske beslutninger er i en slik situasjon ikke lenger bygget på fakta, men på drømmer.

Knut Lindtner
Redaktør

USA strever med å forklare bilder av deres eget utstyr inne i Russland.

Det russiske forsvarsdepartementet har frigjort opptak som viser amerikanske kjøretøyer brukt av ukrainske militante i angrepet mot Belgorod.

President Bidens administrasjon antyder at opptak og mange andre bilder det russiske forsvarsdepartementet har lagt ut på sosiale medier etter angrepet på Belgorod ikke viser  utstyr de hadde fått fra Vesten eller deres vestlige allierte. 

Bildene og opptakene viser utstyr som ble brukt av de ukrainske militante da de gikk til angrep inn på russisk jord. 

«Vi har sett noen av rapportene som sirkulerer på sosiale medier og andre steder og som påstår at  våpen gitt til Ukraina fra USA ble brukt i dette angrepet», sier talsmannen for USAs utenriksdepartement Matthew Miller til reportere på tirsdag.

«Jeg vil si at  vi på det nåværende tidspunktet er skeptiske  til sannheten i disse rapportene».

Miller antyder at opptak av ødelagte kjøretøy kan være falske.

»Vi har sett en hel del rapporter på sosiale medier, og uklare bilder, også på sosiale medier, og opplevd allslags lenestol-etterretning som kommer med slike påstander», sa han,

«Vi er skeptiske til om dette stemmer».

Er ikke USA-produserte kjøretøyer eller…

De omtalte bildene ser ut til å vise ødelagt USA-produsert militært utstyr, inkludert Humvees og minst en MaxxPro MRAP pansret stridsvogn.

Likevel står Miller fast ved sin påstand når han blir spurt om hvorfor USAs myndigheter ikke har kommet med en konkluderende vurdering av saken.

«Vi har ikke noen perfekt klarhet rundt denne informasjonen«, sa han til reporterne.

«Vi ser de samme bildene som dere ser, uklare bilder, og vi er skeptiske til om de er sanne». 

Mandagens angrep fra en ukrainsk sabotørgruppe hadde som mål Grayvoron i Belgord-distriktet. Der ble minst én innbygger drept, og flere andre skadet. 

På tirsdag publiserte så det russiske forsvarsdepartementet opptak, tatt fra luften, som de påstår viser etterlatte USA-produserte stridsvogner  som brenner. En annen video av høy kvalitet viser flere skadde og ødelagte USA-produserte kjøretøyer spredt rundt i etterkant av angrepet.

Foto: Det russiske forsvarsdept.

Den russiske forsvarsministeren sier at Kiev har tillatt å gjennomføre «terrorist-aksjoner» mot sivile mål i Russland etter at deres styrker har lidd nederlag i Artyomovsk (kjent som Bakhmut i Ukraina).

USAs myndigheter nekter å ha noe slags ansvar for angrepet inne på russisk område.

«Vi har ikke oppmuntret til dette, og heller ikke gjort dem i stand til å gjennomføre angrep inne i Russland.  Dette har vi sagt klart ifra om. 

Men vi har også sagt at det er opp til Ukraina å avgjøre hvordan de skal føre denne krigen», sa Miller på mandag. 

Pentagons pressesekretær, brigadegeneral for luftforsvaret Pat Ryder, sier at USAs regjering ikke har godkjent noe slags utstyr til paramilitære grupper utenfor ukrainske væpnede styrker. 

Han legger til at USAs myndigheter «regelmessig kommuniserer med Ukraina»  om at Washingtons sikkerhets-assistanse bare må blir brukt inne i Ukraina for å forsvare deres suverenitet.

På samme måte som Miller, prøver Ryder å tvile på opptakene av USA-produserte stridsvogner.

«Når man ser slike bilder, så vet du at du må se nøye på dem. Men jeg vet ikke om dette er sant , eller på noen måte sannsynlig, at disse bildene viser sannheten». 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/news/576802-pentagon-hardware-belgorod-attack/

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • wasan Totland
    26 mai 2023 7:56

    Det er mange ting som tilsier at det øverste bildet er manipulert. Var det ikke faketisk.no som hadde en manual for å avsløre photoshopping? Kan vi for en gangs skyld ha bruk for dem?

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Fingermat for russiske langtrekkende missiler?

F-16 til Ukraina vil bli en flopp.

Forrige innlegg

Det dreier seg om å styrke Ukrainas kampmoral.

Er provokasjonene Belgorod et forsøk på å avlede oppmerksomheten fra det store nederlaget i Artyomovsk?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.