POSTED IN Afrika

Formelt mot islamismen i området.

Sahel-land organiserer seg nå militært men like mye mot franske trusler.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Det som skjer er en naturlig utvikling som følge av truslene mot de Sahel-landene som vil frigjøre økonomien fra den gamle kolonimakten i området. Naturligvis tviholder Frankrike på lukrative avtaler som gir stor fortjeneste i Frankrike og fattigdom i Afrika.

Tidligere franske kolonier i Afrika

Den tiden er nå definitivt forbi. Det er langt viktigere å frigjøre landenes nasjonale ressurser til egen utvikling enn å berike vestlige investorer. Det er langt viktigere å stole på egne krefter enn på bistand fra rike nord, en bistand som all erfaring ser ut til å gi liten utviklingseffekt bortsett fra stor korrupsjon.

Og hvis noen ikke er fornøyd med det som skjer lurer Russland/Kina i bakgrunnen med en helt annen og fristende type hjelp enn det de gamle vestlig kolonimaktene har å by på. Wagner-gruppen gir dessuten en helt annen type militær hjelp enn det den franske fremmedlegionen har klart. Sistnevnte ser ut til heller å samarbeidet med de islamistiske opprørerne den skulle bekjempe for å destabilisere disse landene til Frankrikes fordel.

Men nå organiserer de seg. Det var på høy tid.

Knut Lindtner
Redaktør

Opprettelse av en allianse mellom Sahel-landene.

Fra Voltaire Network.

Den 23. september 2023 undertegnet overgangsregjeringene i Mali, Burkina Faso og Niger en sikkerhetspakt, der de etablerte «Alliansen av Sahel-statene» (AES).

«Vår prioritet er å kjempe mot terrorisme i disse tre landene», erklærte utenriksministeren i Mali, Abdoulaye Diop.

Signeringen av disse avtalene bekrefter analysen  i vår nettside rundt statskuppene i Mali, Burkina Faso og Niger, at disse er svar på samme slags krisesituasjon, og ikke har noen sammenheng med statskuppene i Guinea eller Gabon.

Det bekrefter også vår antakelse rundt avtalen som De Forente Stater har inngått med de nye myndighetene i Niger. Hensikten skal være å underminere Frankrikes innflytelse i området.

Videre antyder vår analyse at denne avtalen ikke modifiserer strategien overfor de nye myndighetene i Niger, men lar dem kjøpe tid med tanke på den regionale krigen som er under oppseiling.

https://www.voltairenet.org/article219691.html

Forsidebilde: Tre ansikter fra Niger fotografert av Alek Burley

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • «Det var på høy tid.»

  Ja, det er på høy tid.

  – Som det også er på høy tid å stille Stoltenberg for retten, i Norge eller i Libya. For å ha bombet det afrikanske kontinentets best fungerende nasjon.
  Bombet landets regjeringsbygninger, myrdet statslederen og fratatt det afrikanske kontinentet en egen valuta; fristilt fra amerikanske/ Fed og franske banker sin hundreårige penge-økonomiske kontroll.

  Men i Norge straffes ikke politikere når de bryter Grunnloven.
  Dette er visst en norsk tradisjon, – som feiringen av 17 mai. ;-)

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Med andre briller.

Kortnyheter fra hele verden.

Forrige innlegg

Demokrati:

Noen refleksjoner, tanker og ideer om valg i Norge.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.