POSTED IN Krig-fred, Terrorisme

Forårsaker massakre på sivile.

Ukraina skyter klasebomber inn i storby.

6 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Da jeg besøkte Donbas og storbyen Donetsk i sommer opplevde vi mange daglige granat- og missil-angrep på byen. Vi reiste og spaserte en del rundt i denne storbyen og ved en anledning var vi til stede hvor en boligblokk var truffet (det var bare 2 timer etter ankomst). Heldigvis ble ingen drept den gangen fordi hun som bodde der var på jobb og barna var vekksendt.

Det var mange slike husfasader i Donetsk som følge av Ukrainas terrrorbeskytning av byen.

Men vi hørte smell og nedslag hver dag, mange ganger daglig. Siste kvelden da vi var ute og spiste på en restaurant kom flere nedslag så nært at vi måtte gå innendørs og i kjelleren for å sikre oss mot splinter.

Vi har tidligere kalt denne virksomheten for rein terrorvirksomhet fra Ukrainas side. Den har pågått siden før Minsk-avtale og har ført til like mange sivile drepte bare i Donetsk som hele krigen til nå har forårsaket.

Når Ukraina nå skyter med klasebomber rett inn i en storby er det ikke bare terrorvirksomhet, men en krigsforbrytelse. Vi merker oss at NRK ikke nevner at det er klasebomber fra Nato som er brukt for det gjør oss til medskyldige i terrorvirksomhet og det kan vi ikke ha hengende på oss.

Da er det bedre å omskrive virkeligheten, noe NRK er eksperter på. Det ser vi hele tiden.

Knut Lindtner
Redaktør

Kiev brukte forbudte våpen i angrep mot en russisk by – sier forsvarsdepartementet.

Ukraina avfyrte raketter utstyrt med klasevåpen i angrepet mot Belgorod, påstår myndighetene.

Kiev har brukt  raketter utstyrt med klasebomber i et angrep mot den russiske grensebyen Belgorod. Det slo det russiske forsvarsdepartementet på lørdag. 

De betegner angrepet som en «forbrytelse».

Denne våpentyper er blitt forbudt av mer enn 110 land i en FN-resolusjon, vedtatt i 2008, på grunn av den ekstreme faren disse påfører sivile. Når de blir brukt i tett befolkede områder kan det får forferdelige konsekvenser.

«Kiev-regimet» fyrte av  flere typer raketter mot byen tidlig på lørdag, sier forsvarsdepartementet i en uttalelse til Telegram. Én var et ukrainsk Olkha-system som kan avfyre 12 presisjons-raketter i én omgang. De kan treffe mål som er 70 til 130 kilometer  unna, avhengig av våpentyper.

Det tsjekkiske RM-Vampire-systemet

Disse Olkha-rakettene var utstyrt med  klasebomber hevder det russiske forsvarsdepartementet. Flere  tsjekkisk-produserte RM-70 Vampire – en oppgradert versjon av det sovjetiske BM-21 Grad – ble også brukt, ifølge det russiske militæret.

Det russiske luftforsvaret avskar de fleste prosjektilene som var avfyrt, men flere traff byen, forteller departementet. De legger til at «når de får inn et direkte treff med Olkha-missil utstyrt med klasevåpen … vil konsekvensene bli desto verre».

Russlands Emergency Ministry sa at angrepet hadde krevd 14 menneskeliv, inkludert to barn. 108 mennesker var blitt skadet, blant dem 15  barn. Det russiske militæret beskylder Kiev for å få den allmenne oppmerksomheten vekk fra feilene de begår ved frontlinjen.

De ønsker også å provosere Moskva til å svare med lignende angrep. Men departementet holder fast på at russerne bare går etter militære mål og militær infrastruktur som er relevant for militært bruk.

«Denne forbrytelsen vil ikke passere ustraffet», sier de militære.

Klase-ammunisjon er svært kontroversielt på grunn av måten den er bygd opp på. De sprer dusinvis av små bombelignende gjenstander over et stort område. De blir liggende udetonert, og kan eksplodere senere. Noen av disse små bombene eksploderer ikke med én gang, og kan være en fare i mange år – ja til og med i tiår.

Russlands president Vladimir Putin sa i juli at bruken av klasebomber må regnes som krigsforbrytelse. Da hadde Washington kunngjøre at de ville forsyne Kiev med klasebomber fra sitt lager fra den kalde krigen. De påsto at Ukraina hadde lovet ikke å bruke dem i befolkede områder.

Regjeringen i USA har også påstått at både Russland og Ukraina har brukt sine egne klasebomber under konflikten. Likevel har denne forsendelsen ført til omfattende kritikk fra Amerikas allierte, inkludert Canada, Tyskland og Storbritannia.

Putin sier at Moskva har forbeholdt seg retten til å bruke sin egen klase-ammunisjon. Han legger til at Russland tidligere har avstått fra å bruke denne våpentyper, til og med når det var mangel på andre våpentyper.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Wikipedia

https://www.rt.com/russia/589943-kiev-attack-cluster-munitions/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • «Ukraina kan ikke betale regjeringen i 2024 uten milliarder fra Vesten», skriver armstrongeconomics.com i dag, så uten pengene Zelensky tigger om bryter ikke bare det militære sammen, men også livsgrunnlaget til millioner av statsansatte, lærere, pensjonister, etc…
  EU ville sende ytterligere 50 milliarder euro; Ungarn la ned veto. Pengesluket Ukrainas endelige nederlag er rett rundt hjørnet, virker det som. Hvis NATO kommer for å «hjelpe» og unødig ofrer liv og materiell for «demokrati» legges land etter land i ruiner.

  Svar
  • e: «legges land etter land i ruiner.»

   Full suksess for globalarkitektene med andre ord. Før man skjønner dette enkle faktum bak hensikten, så vil man bare fortsette å kritisere all den tilsynelatende galskapen rundt og gå glipp av poenget.

   Svar
  • Vidar Johansen
   2 januar 2024 20:02

   Ungarn la ned veto, men nå har de visst begynt å diktere at det skal bli slutt på at et land kan blokkere for slike viktige saker, som å gi bort bestemor og halve kongeriket til det mest korrupte regimet i europa. Såvidt jeg fikk med meg så skulle de sørge for å få gitt bort denne summen åkkesom :) Det beste for egen mentale helse er nok bare å le av det hele. Bedre enn å gråte ihvertfall :)

   Svar
 • «Klase-ammunisjon er svært kontroversielt på grunn av måten den er bygd opp på. De sprer dusinvis av små bombelignende gjenstander over et stort område. De blir liggende udetonert, og kan eksplodere senere. Noen av disse små bombene eksploderer ikke med én gang, og kan være en fare i mange år – ja til og med i tiår. »

  Hvorfor får en våpenfabrikk fortsatt lov til å produsere klasevåpen? Som altså ofte rammer barn/sivile mange år etterpå også.
  Er det fritt fram selv om det er forbudt å bruke?

  Er det lov å sprenge en våpenfabrikk i Norge i luften; selv om det ikke er lov?

  Svar
 • Gråter vi like mye som da russerne teppebombet Tsjetsjenia ?

  Svar
 • Arno Mong Daastøl
  3 januar 2024 6:16

  Ordbruk;
  «for det gjør oss til medskyldige i terrorvirksomhet og det kan vi ikke ha hengende på oss.»
  ‘fordi’
  er korrekt.evt. derfor….

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Forsker eller aktivist?

Klimaforsker Rasmus Benestad skremmer om været i 2024!

Forrige innlegg

Når sannheten om vaksineringen går opp for folk.

Folkehelsesjefen i Florida: Pfizer vil falle.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.