POSTED IN Atomvåpen, NATO

For å bli Nato-medlem:

Finland og Sverige motsetter seg ikke at atomvåpen utplasseres.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Verken Sverige eller Finland vil avvise å ta imot atomvåpen fra NATO. De to nordiske landene sier de ikke vil komme med noen forbehold for sine NATO-medlemskap.

Av Dave DeCamp.

Verken Sverige eller Finland vil si nei til å huse atomvåpen fra NATO på permanente basis dersom de får slutte seg til den militære alliansen. Det har statsministrene i begge land sagt.

Den finske statsministeren Sanna Marin og hennes svenske motpart Ulf Kristersson kommenterte dette på en felles pressekonferanse i Helsinki på tirsdag.

Da hun ble spurt om hun vil tillate atomvåpen, sa Marin at hun ikke vil «stenge noen dører», og at det ikke skal komme «noen forbehold» om Finland skal slutte seg til NATO.

Kristersson sier at Sverige og Finland vil «står sammen» i saken om atomvåpen, fordi de to landene har søkt om NATO-medlemskap sammen. 

Treaty banning nuclear weapons comes into force - Vatican News

Han sier at de nordiske landene må «ta imot» hele NATOs kapasitet.

Også. Michael Byden, kommandør for Sveriges væpnede styrker, sa på tirsdag at Stockholm ikke kan komme med noen forbehold før de slutter seg til NATO. «Å komme med noen «rød linje» til og med før vi blir medlem vil bare skape hindringer og friksjoner», sa han.

På det nåværende tidspunkt har ikke NATO utplassert atomvåpen i noen av landene som har sluttet seg til alliansen etter slutten av den kalde krigen. Og det er usannsynligh at slike vil bli utplassert i Sverige eller Finland i nærmeste framtid.

Men politikken kan snart forandre seg, og Polen har sagt at de ser fram til å få utplassert atomvåpen. Dette har de diskutert med Washington.

Å plassere atomvåpen i Finland vil være av største provokasjon overfor Moskva, siden Finland deler en nesten 1300 km lang felles grense med Russland.

President Vladimir Putin har sagt at han ikke ser på at Finland og Sverige slutter seg til NATO som en trussel. Men han advarer mot å utvide den militære alliansens infrastruktur i regionen.

Sveriges og Finlands søknad har blitt godkjent av 28 av 30 medlemsland. Bare Tyrkia og Ungarn holder igjen.

Tyrkiske myndigheter advarer og sier de ikke vil godkjenne søknaden om landenes medlemskap dersom de ikke innfrir en avtale de undertegnet tilbake i juni.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst


Forsidebilde: Alvan Nee1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 183 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • «Å plassere atomvåpen i Finland vil være av største provokasjon overfor Moskva, siden Finland deler en nesten 1300 km lang felles grense med Russland. »

  Så burde f.eks. Russland og/eller Kina spytte like mye penger og politikk inn i Canada ( eller Mexico?) som USA har gjort i Ukraina de siste tiår.
  Og Maidan-engasjere seg i styre & stell.
  Så, bygge opp militæranlegg med atomvåpen i Canada. Så tett opptil grensa til USA som mulig.

  For USA/Nato, og Stoltenberg, er det sikkert helt greit. 😉

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  6 november 2022 18:18

  Ikkjespreiingsavtalen om atomvåpen (NPT) treng ikkje Sverige og Finland bry seg om? Kva seier FN? Vert Sverige og Finland kasta ut av FN?

  https://www.un.org/disarmament/wmd/nuclear/npt/

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  7 november 2022 9:52

  Har svenskar og finnar noko dei skulle ha sagt i Sverige og Finland? Er folket verkeleg blitt for atomvåpen?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Klimasaken som påskudd

Kjøtt er bra for folkehelsen

Previous Post

Nå nærmer vinteren seg.

Den vestlige propagandaen rakner i Tyskland.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.