POSTED IN Europa, Ukraina

Europa vil bli noe annet.

Når krigen er over vil vi få en ny europeisk orden

10 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

NATO går ubevisst inn for «Ny Europeisk Orden»

Av Karsten Riise

Til siste ukrainer.

Ukraina mistet i går 740 soldater til ved frontlinjen. Som vanlig – etter mer enn en måneds «motoffensiv» – uten å ha vunnet noe. Det er helt forgjeves – bortsett fra at det er et blodig show for NATO.

De ukrainske styrkene er nå så svake at presset framover så å si har stanset opp overalt langs den lange fronten. I Pryvilia i Zaporizhzhia regionen har ukrainerne til og med trukket seg tilbake fra en liten ubetydelig landsby fordi en hel brigade var utslettet. Ukrainerne angriper nå til fots, uten artilleri-støtte, gjennom minefelter, mot russiske forsvarsposisjoner, under tungt artilleri og luftangrep.

Hvorfor?

Fordi Russland har ødelagt så mange ukrainske tanks, pansrede kjøretøyer og artilleri at ukrainerne praktisk talt ikke har annet enn støvlene og kalasjnikovene igjen. Rundt Vremivka tar ukrainerne stadig lengre «pauser». Angrepene rundt Artemovsk (Bakhmut)  har også stilnet.

Russland er nå i ferd med å ødelegge den tredje armeen ukrainerne har bygget opp. Den første ble ødelagt i første halvdel av 2022. Den andre ble ødelagt under  Ukrainas offensiv i Kharkov og i Kherson-regionen høsten 2022.

Nå blir så Ukraiinas tredje arme tilintetgjort, og de har satt i gang en «total mobilisering» for å skrape sammen de siste menn som fremdeles kan gå. NATO har nå gått tom for saker og ting å gi til Ukraina.  Biden innrømmer at å sende 155 mm klasebomber er en desperat «nødløsning», fordi USA og NATO ikke har mer ordinær 155 mm ammunisjon å sende.

USA vil sende 30 flere Stryker pansrede kjøretøyer. Men det er ikke mer enn det Ukraina mister på en enkelt dag. Så vil Ukraina få sine F-16-fly. Men det kommer ikke til å bety noen ting.

Det vil ikke bli noen våpenhvile.

Fortellingen om at «Putin er svak»,  og illusjonen om at Russland er i ferd med å kollapse, er nå blitt erstattet av den fryktelige virkeligheten for NATO,  i hodene på NATO-lederne.

Ønsketenkningen er fortsatt rådende hos mange vestlige ledere.

Apokalypse for Ukraina.

Send bare flere ukrainere som kanonføde til en sikker død, så kanskje Russland magisk vil smuldre bort av seg selv.

«Putin har ikke vært så svak siden har kom til makten», sier Ian Bremmer.

«Presidenten er klar over at vi kommer til å støtte Ukraina så lang tid det enn må ta, og forsyne dem med et uendelig antall våpen og kapasitet», sier USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

«…akkurat nå er prioriteten å holde linjene i Ukraina så lenge som mulig», sa Rachel Rizzo, et medlem i Atlantic Council’s Europa Center.

Ja, se bare. NATO og Kiev vil fortsette til det ikke lenger finnes noe Ukraina. Dette vil definere «Den nye europeiske orden» etter krigen.

NATO kan ikke forsvare Litauen.

NATO er ikke i stand til å forsvare Litauen. De kan heller ikke forsvare Finland. Til og med en polsk ledet NATO-ekspedisjon inn i Ukraina vil bli utslettet av Russland.

Nye NATO-medlemmer vil bare føre til at NATO får enda større forpliktelser som langt overgår deres evner. NATO er simpelthen ikke i stand til å kjempe i en større krig i Europa. Bare spør oberst Douglas MacGregor. Det vil bli skremmende  tydelig for alle når de får se restene av Ukraina blir ødelagt.

HVA så?

Etter at krigen i Ukraina er over, er Russland i en slik posisjon at de høflig kan be Finland og de baltiske landene forlate NATO. Ellers….

Kaliningrad vil bli en akse – både for militær virksomhet og for finanser. Vi du vite noe om bank-hemmeligheter? Vil du ha beskyttelse for verdiene dine? Glem Sveits – gå til Kaliningrad.

Det kommer til å bli en total forandring i dynamikken rundt Østersjøen og i hele Nord-Europa. Når de får kontroll over hele Ukraina, inkludert landets vestlige del, så kan Russland være med på å bygge opp den eurasiske landeveien fra Russland og Kina til Ungarn og Serbia.

Dette vil forbinde en enorm transportvei som allerede er bygd opp i Øst-Europa av NATO-EU-USA i de såkalte «Visegrad-landene». Den allerede eksisterende delen av den eurasiske landeveien,  gjennom Belarus og Polen, vil bli et sterkt alternativ . Slovakia kan også bestemme seg for å bli med.

Ungarn og Serbia kan forvente enorme økonomiske og politiske fordeler som sentre for en øst-vest forretnings- og sikkerhets-forbindelse. 

Kina og Tyskland har allerede investert stort i Ungarn, og det vil bli enda større. Det vil fullstendig endre dynamikken i Sentral-Europa  og på Balkan. Som en konsekvens av begge disse alternativene, vil Russlands innflytelse øke både nord og sør for Polen, som igjen vil føre til at Polen blir mye mer isolert og sårbart. 

Tyskland, på sin side, vil sannsynligvis prøve å gjenopprette fordelen av kontakt til russisk og kinesisk business. Frankrike vil plutselig «gjenoppdage» sin strategiske selvstyrerett.

Og Storbritannia? Er de Europa? Vel, de kan kanskje finne ut at det er de ikke.

Karstetn Riise er Master of Science fra Copenhagen Business School, og har en universitetsgrad i spansk kultur og språk fra København Universitet. Han er tidligere senior visepresident og ledende finansoffiser hos Mercedes Benz i Danmark og Sverige.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: iStock1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 3 091 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

10 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  15 juli 2023 18:41

  Er det Russland eller Vesten som skapar trøbbel? Les om korleis Vesten oppfyller sin del av avtalen om korneksporten frå Ukraina:

  https://sputnikglobe.com/20230715/clock-running-out-on-black-sea-grain-deal-what-are-prospects-for-its-extension-1111892660.html?rcmd_alg=collaboration2

  Svært interessant å sjå kor smålåtne krav russarane har til avtalen. Men 17. juli kan dei ha fått nok av vestleg forsøming.

  Svar
  • Ola Harbo Godtfolk
   16 juli 2023 22:19

   Det virker en interessant side/synspunkter T-S.

   Men er umulig å lese gjennom stadige oppsprettende ‘ godta og lukk’ .
   Kom gjerne med et utdrag.

   Svar
   • Filisteren
    17 juli 2023 0:00

    Lenka fungerer greitt for meg. Bruker Yandex browser, som er svært brukarvenleg. Har bra omsetjing òg.

    Grundig artikkel, som ikkje er så lett å referera kort.

    Russlands forhold til kornavtale-forlengelse:
    Moskva suspenderer deltakelse
    i avtalen I Mai hvis det
    er ingen fremgang på fem punkter
    • Koble den russiske
    Landbruks Bank (Rosselkhozbank)
    til SWIFT
    •Gjenopptakelse av forsyninger
    av landbruksmaskiner, reservedeler
    deler og service.
    •Løfte restriksjoner på forsikring
    og gjenforsikring og tilgang
    til havner.
    •Gjenopptakelse Av Togliatti-
    Odessa ammoniakk rørledning. (Som vart sprengt)
    •Unblocking av eiendeler og
    kontoer av russiske selskaper
    involvert i mat- og gjødseleksport.
    Kilde: det russiske Utenriksdepartement
    utenrikspolitikk
    SPUTNIK

    Svar
 • «Presidenten er klar over at vi kommer til å støtte Ukraina så lang tid det enn må ta, og forsyne dem med et uendelig antall våpen og kapasitet», sier USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.»

  Ser vi en repitisjon av historien?
  Disse folka/bakmennene ER JO GÆRNE. Atombomer over to SIVILE byer for å skremme SIN ALLIERTE (!) Sovjetunionen i å ta kontroll over et land som USA sjøl ville ha kontroll over ! :

  ‘Den amerikanske presidenten var også bekymra for at Sovjet skulle gripe inn og ta makta over Japan og dermed krevje styringa av landet når krigen var over. Truman ville difor fortelje Stalin at han berre skulle ta det heilt med ro.
  USA kunne ta seg av japanarane. Dei testa nemleg ei ny superbombe i går. ‘
  nrk.no/kultur/xl/trond-fausa-er-george-kistiakowsky-i-christopher-nolans-film-_oppenheimer_-1.16480576

  Svar
 • Northern Light.
  16 juli 2023 18:44

  Seymour Hersh avslører hva som endret Erdogans mening om Sverige.

  Av Tyler Durden.
  På dette tidspunktet ser det ut som er sikkert at Sverige blir medlem av NATO, etter Erdogans dramatiske kuvending etter måneder med klaging over at Sverige var for ettergivende mot «terrorister» (kurdiske grupper og individer som den tyrkiske staten ikke liker).

  Til tross for at Stockholm har gitt innrømmelser det siste året, til og begynt å utlevere ettersøkte dissidenter anklaget for forbrytelser til Tyrkia, var det aldri nok. Og så kom koranbrenningen utenfor den tyrkiske ambassaden i Stockholm, som bare ytterligere forsterket avvisningen fra Ankaras av det Sveriges NATO-søknad.

  Men bare de siste ukene har mye endret seg. Tyrkias president Erdogan bekreftet forrige onsdag at landets parlament er klar til godkjenne Sveriges NATO-bud. Men dette vil ta litt tid, siden det ikke vil være behandlet før i oktober.

  Erdogan plutselige enighet med Brussel ga Ungarn det de trengte, og Ungarn sier nå at de også er klare til å godkjenne Sveriges NATO medlemskap. Ungarns parlament forventes å behandle saken formelt i midten av september.

  Erdogans u-sving ble annonsert rett før NATOs toppmøte i Vilnius sist uke. Det synes som at Sveriges innsats for «reformer» under press fra Tyrkia, som omfattet å vedta nye antiterrorlover, opphevelse av en EUs våpenembargo mot Tyrkia, og samarbeid om utlevering – endret Erdogans mening. Mange observatører mistenker at det er noe mer ved historien.

  Hva var den egentlige drivkraften i det plutselige tyrkiske stemningsskiftet?
  La oss starte med Bidens demokratiske partis økende panikk om presidentvalget i 2024. Et fremstående partimedlem fortalte meg: Trump kan bli den republikanske kandidaten, og vil velge Robert F. Kennedy Jr. som sin kandidat. Den merkelige duoen vil da få en enorm seier over en snublende Biden, og også få bort mange av partiets Hvite Hus- og senatskandidater.

  Men Biden fikk det han trengte før NATO-toppmøtet denne uken, ved på en eller annen måte å få snudd Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, og få ham til å vende seg fra Putin ved å kunngjøre at han ville støtte NATO-medlemskap for Sverige. Den offentlige historien for Bidens ansikts-reddende kupp å gå med på å selge amerikanske F-16 jagerbombefly til Tyrkia.

  Jeg har blitt fortalt en annen, hemmelig historie om Erdogans helomvending: Biden lovet at IMF ville øke en sårt tiltrengt kreditt til Tyrkia med 13 milliarder dollar.

  «Biden måtte ha en seier og Tyrkia er i akutt økonomisk krise», sa en tjenestemann med direkte kunnskap om transaksjonen til meg. Tyrkia mistet 100 000 mennesker i jordskjelvet i februar i fjor, og har fire millioner bygninger som skal gjenoppbygges. «Hva kan være bedre enn at Erdogan» – under Bidens veiledning sa tjenestemannen, «endelig innser at han har det bedre med NATO og Vest-Europa?» Ifølge New York Times, ringte Biden Erdogan på vei til Europa søndag. Bidens kupp gjorde at Putin fikk «nøyaktig det han ikke ønsket: en utvidet, mer direkte NATO-allianse».

  En analyse fra juni av Brad W. Setser fra Council on Foreign Relations, «den økende risikoen for Tyrkias økonomiske balanse», sa alt – Erdogan vant valget og «må nå finne en måte å unngå en overhengende finanskrise». Det kritiske faktum, skriver Setser, er at Tyrkia «er på kanten av å gå tom for valutareserver – og må velge mellom å selge gullet sitt, en unngåelig mislighold, eller å svelge den bitre pillen med en fullstendig reversering av politikken og et IMF-nedskjæringsprogram».

  Et annet nøkkelelement i de kompliserte økonomiske problemene for Tyrkia, er at Tyrkias banker har lånt ut så mye penger til landets sentralbank, at «de ikke kan dekke sine innenlandske dollar-reserver, dersom tyrkere skulle be om å få pengene tilbake». Ironien for Russland, og en grunn til mye sinne i Kreml, er at Putin etter sigende har gitt russisk gass til Erdogan på kreditt, og ikke krevd at den statlige gassimportøren skal betale. Putins har vært generøs mens Ergodan har solgt droner til Ukraina for bruk i krigen mot Russland. Tyrkia har også tillatt Ukraina å sende avlingene sine gjennom Svartehavet.

  Alt denne europeiske politiske og økonomiske falskspillet ble gjort åpent og tydelig. Det kommer til uttrykk på en annerledes måte i USA.

  Fra Zero Hedge, publisert 16 juli 2023.
  Oversatt fra engelsk. Linker i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: Hersh Exposes The Real ‘Quid Pro Quo’ That Changed Erdogan’s Mind About Sweden.

  Kommentar:
  Hvorfor kom ikke Kreml Washington i forkjøpet, og tilbød Erdogan lån tilsvarende 13 milliarder dollar? Kreml må ha visst om Tyrkias økonomiske situasjon etter jordskjelvet. Det ville ha styrket sjansen for at Tyrkia ville ha blitt medlem i SCO og BRICKS, snudd seg fra NATO, og Russland hadde beholdt forholdet til Tyrkia. Siste: Erdogan skal ha sagt at Tyrkia må bli medlem av NATO først, før Tyrkia endelig godkjenner at Sverige blir medlem i NATO.

  Svar
  • Northern Light.
   16 juli 2023 19:00

   Rettelse:
   Det skal stå: Siste: Erdogan skal ha sagt at Tyrkia må bli medlem i EU først, før Tyrkia endelig godkjenner at Sverige blir medlem i NATO.

   Svar
 • N.L.:
  «Biden lovet at IMF ville øke en sårt tiltrengt kreditt til Tyrkia med 13 milliarder dollar.
  «Biden måtte ha en seier og Tyrkia er i akutt økonomisk krise »

  Det er vel heller at Tyrkia ble lovet ( av de som styrer & manipulerer verdensvalutaen og dermed andre nasjoners valuta. – Gjennom aggressive kjøp & salg. ) at de, – bakmennene, skulle holde seg unna valuta- triksingen. – For å få opp rentene i Tyrkia. Renter som Erdogan har hold nede på tross av verdensvaluta- manipulatorenes press om økning w.w.,
  – også i Norge som tydligvis er lettere å styre.
  All oppbygging i Tyrkia foregår jo med Tyrkias egne arbeidskrefter. Penger er i den forbindelse kun byttemidler i nasjonens arbeidsdeling. Og penger/byttemidler og renter bør jo en nasjon styre verdien på sjøl.
  Og kredit hva er det for en nasjon?
  Kan man låne arbeidskrefter? Har ikke Tyrkia egne? Og egne penger/byttemidler?
  Og hvis en nasjon eventuelt trenger å låne arbeidskrefter/arbeidstimer en krise- periode, så bør/kan jo det betales tilbake i arbeidstimer uten å gå veien om FED.
  Hvis man da ikke er så infantil at man forestiller seg at pengeverdier (fantasi) slår realverdier. ( virkeligheten)
  ( Som lille Lise som leker at dukken hennes er en virkelighet; et levende barn. Søtt når vi er barn. Tragisk om vi gjør det samme som voksne.)

  Svar
 • SLUTT Å LYG !!!
  19 juli 2023 16:46

  100% REN LØGN : «Ukrainerne angriper nå til fots, uten artilleri-støtte, gjennom minefelter, mot russiske forsvarsposisjoner, under tungt artilleri og luftangrep.»

  Ukrainerne angriper ikke til fots uten artilleri støtte, og går ikke igjennom minefelt og det er en av grunnene til at offansiven går så sakte. De går forsiktig til verks for å minimere sine egne tap… Men resulatet er at det går ekstermt sakte og vi er egentilg tilbake til en krig som er fastlåst hvor ingen av partene har noen fremgang.

  Svar
  • føl deg fri til å legge ved lenker med dokumentasjon til hva du mener er løgn og hvorfor.. slik at vi andre kan vurdere det å gjøre oss opp vår egen mening eller var det bare i hodet ditt?

   Svar
 • Torfinn Slettebø
  19 juli 2023 21:22

  Ufatteleg at ukrainarar gidd å gjera militærteneste. Jorda dei trur dei kjempar for, er seld til USA-investorar (BlackRock) for lenge sidan. Zelensky og Larry Fink i BlackRock møttest allereie i desember 2022.

  Dersom Russland vinn, går investorane på ein vel fortent smell. Avtalen mellom Kiev og BlackRock treng ikkje Russland bry seg om.

  Nato går på dunken, heldigvis, men fattar ikkje kva som er i ferd med å skje.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Ny russisk rakett

Kan gjøre hangarskipene overflødig

Previous Post

I Afrika ble svært få vaksinert mot Covid.

Likevel slapp de unna sykdommen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.