POSTED IN Olje-Energi, Russland, Tyskland

EU/Tyskland på kanten av stupet:

Truer de som kan redde dem med sanksjoner.

0
Print Friendly, PDF & Email

Vi merker oss at Gazprom hevder med kraft at de har oppfylt sine kontrakter med Vest-Europa. Og at de fortsatt vil gjøre dette fremover. 

Problemet ligger hos de politiske lederne i Vest-Europa, særlig i Tyskland. Og problemene skyldes flere forhold, men først og fremst «det grønne skiftet» med utfasing av kullkraft og kjernekraft og overgang til vind og sol som ikke fungerer når det er mørkt og beinkaldt.

Dette er resultatet av en fundamental politisk feildisponering som EUs og de tyske lederne nå merker konsekvensene av. Bortsett fra at det er befolkningen som merker dette. Lederne er så godt betalt at de ikke har økonomiske bekymringer og kan betale for mangedoblingen av gassprisene. De kjenner ikke til hvordan den befolkningen de skal styre opplever situasjonen. De lever i en parallell virkelighet.

En del av krisen er altså at lederne ikke forstår hvordan dette rammer befolkningen. De er avsondret og beskyttet fra folket slik det franske hoffet var like før den franske revolusjonen. Ikke bare det. De ser ned på mange av dem som har valgt dem. For dem er det stemme»kveg». 

Cliff-hanging photo goes viral | Stuff.co.nz

Men så oppstår det en «uventet» politisk krise. Og da er det greit å legge skylden på andre. Russland er alltid god å hugge på når det går dårlig.

Det skuespillet som rulles foran oss nå er følgende: EU (Tyskland) henger på kanten av stupet, men truer de eneste som kan redde dem med sanksjoner. Og så legger de samtidig skylden på dem for sin egen misere. 

Hvor fjerne, altså uten kontakt med realiteter, kan man egentlig bli?

Knut Lindtner
Redaktør

Påstår at Russland «kveler» Europas gassforsyning. Dette er «løgner» sier Gazprom.

Påstandene som kommer fra det vestlige offisielle mot Moskva, at de angivelig skal ha stanset gassforsyningene til Vest-Europa for å få godkjent Nord Stream 2, de er falske.

Dette sier den russiske energi-giganten Gazprom på lørdag.

«Alle påstander om at vi ikke leverer nok gass til det europeiske markedet er absolutt grunnløse. De er uakseptable og inkonsekvente», fortalte Gazproms talsperson Sergej Kupriyanov til journalister. Han la til at alle slike påstander ikke er annet enn «løgner».

Denne opphetede uttalelsen kom som svar på påstander mot Moskva av noen vestlige offisielle tidligere denne uken.

Gazproms rørledning fra Yamal til Europa som skulle føre gass fra Russland til Tyskland gjennom Polen og Hviterussland, hadde stanset leveringen.

Sergey Kupriyanov appointed Head of Department 106 – Press Secretary to  Chairman of Gazprom Management Committee

Gazproms talsperson Sergej Kupriyanov

Dette fikk noen politikere til å anta at Russland nå leker politikk, og pusher på for en godkjennelse av den nylig bygde Nord Stream 2 gassrørledningen, som fortsatt mangler grønt lys fra tyske myndigheter.

Rørledningen ble ferdig konstruert i september. Rørledningen har møtt heftig motstand fra Polen og Ukraina – to nasjoner som ble forbigått av rørledningen gjennom Østersjøen. Og også USA protesterte.

Nylig sa Berlin at de vil avgjøre prosjektets skjebne på upolitisk grunnlag.

Den russiske gass-giganten har simpelthen oppfylt alle sine kontrakts-forpliktelser. Men de har ikke fått noen ny etterspørsel etter gass fra de relevante europeiske landene, som Tyskland og Frankrike.

Selskapet har levert 50,2 milliarder kubikkmeter gass til Tyskland alene i år.

Kupriyanov sier dette er 5,3 milliarder kubikkmeter mer enn forrige år.

Gazprom har også oppfylt sine forpliktelser om gassforsyning gjennom den ukrainske gasstransporten fram til 15. desember, og de sender fortsatt gass gjennom ukrainske områder.

«Alle problemer er skapt av Vest-Europa selv», sier Kupriyanov, og legger til at de bør «se seg selv i speilet» i stedet for « å legge skylden på Gazprom».

Gazproms talsmann sier også at hans selskap er klare til å forsyne landene i vest med tilleggsforsyninger av gass innenfor det allerede eksisterende nettverket.

På fredag rapporterte den New York-baserte finansavisen Bloomberg at stansen i leveringene ikke skyldes noen ondskapsfulle planer i Moskva, men på grunn av at Gazproms vestlige kjøpere hadde nådd leveringsgrensen for sine kontrakter for 2021.

I Europa har man opplevd at gassprisene har skutt voldsomt i været i høst. Dette har skapt frykt for en energi-krise, og ført til harde beskyldninger mot Moskva.

Denne uken økte gassprisene med rundt 20 % igjen. Dette førte til nok en bølge med opphetet retorikk fra Vesten.

Oversatt Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Tim Marshall

Derimot.no sin redaksjon har lagt til bilder m/tekst

https://www.rt.com/russia/544414-gazprom-choke-gas-europe-lie/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Vil man ta livet av gullkalven eller vil man la den vokse

Milliarder av vaksinedoser allerede satt men det er ikke nok

Forrige innlegg

Verden står overfor sult og krig.

Ikke et ord om dette på «venstresiden».

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.