POSTED IN Terrorisme, Virkelighetsforståelse

Etter måneder med tenkning:

Det var ikke Russland som sprengte sin egen rørledning.

6 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Artikkelen under er fantastisk av to grunner. Begge er åpenbare for alle som evner litt kritisk tenkning, men i vår del av verden er dette en mangelvare i våre dager.

Det er her et offer: Russland som både bygget og eide rørledningen som USA prøvde å stanse på forskjellig vis. Og så kommer en frem til etter måneder med tenkning og undersøkelser at offeret må være uskyldig for den forbrytelsen som rammet det.

Men en kan ikke finne forbryteren. Det er forbryterens venner står for etterforskningen. Russland er utestengt fra etterforskningen. De vil derfor ikke finne de som stod bak denne grove terrorhandlingen siden det åpenbart en eller flere Nato-land som står bak terroren.

Men vi forstår problemet. Enhver med litt kritisk sans skjønner at Russland manglet fullstendig motiv, tvert imot var det i deres interesse at ledningen skulle komme i drift. Den samme interessen som Europas befolkning har. Nå må de fryse fordi de står overfor en energikrise og fordi den billige energien fra Russland er borte.

PS.

Liten oppdatering: En har nå forsøkt seg med to avledningsmanøvrer fra de åpenbare realitetene: «Ukraina gjorde det på forskjellig vis!»

Bare ikke fingeren peker mot USA og Norge kan vi nå godta hvem som helst som ansvarlige. Og en har endelig skjønt at det minst troverdig er Russland som ansvarlig. Fortsatt er den rimeligste forklaringen det til Seymour Hersh: USA er synderen med hjelp fra USAs lille kamphund: Norge.

Knut Lindtner
Redaktør

Ingen bevis for at Russland sto bak Nord Stream-sabotasje

Washington Post rapporterte at vestlige tjenestemenn tviler på at Moskva var ansvarlig for å bombe sine egne rørledninger

av Dave DeCamp

Etter måneder med undersøkelser av sabotasjen av Nord Streams naturgassrørledninger som forbinder Russland med Tyskland, er det ikke funnet bevis som knytter Russland til angrepet, rapporterte The Washington Post onsdag, som siterer intervjuer med 23 diplomater og etterretningstjenestemenn fra ni forskjellige land. 

«Det er ingen bevis på dette tidspunktet for at Russland sto bak sabotasjen,» sa en europeisk tjenestemann. Noen vestlige tjenestemenn var raske med å klandre Russland for angrepene i september, men rapporten sa at noen tjenestemenn nå sier at Russland ikke har skylden.

Russland har lite motiv for å angripe Nord Stream-rørledningene, som hovedsakelig eies av det russiske statlige gasselskapet Gazprom. Nord Stream 2 leverte aldri gass til Tyskland, og Nord Stream 1 sluttet å sende noen uker før eksplosjonene. Men Russland ville ha en interesse i å holde rørledningene intakte for å opprettholde en viss innflytelse over Europa når det står overfor en energikrise.

metal pipe between trees at daytime
Rørledninger er en effektiv og billig måte å frakte energi på.

Post-rapporten anerkjente at Russland hadde lite motiv for sabotasjen. «Begrunnelsen for at det var Russland [som angrep rørledningene] ga aldri mening for meg,» sa en europeisk tjenestemann. En håndfull tjenestemenn sa at de angret på hvor raskt mange i Vesten var å legge skylden på Moskva.

Etterforskere mener at gjerningsmennene var statlige aktører, og en tysk tjenestemann sa at det ser ut til at eksplosiver var plassert på utsiden av rørledningene. En statlig aktør som hadde et motiv for angrepene er USA, ettersom utenriksminister Antony Blinken kalte eksplosjonene en «enorm mulighet» til å avvenne Europa fra russisk gass.

USA hadde lenge forsøkt å stoppe byggingen av Nord Stream 2 gjennom sanksjoner, og president Biden sa tilbake i januar at USA ville «ta slutt» på rørledningen hvis Russland invaderte. Radek Sikorski, en tidligere polsk utenriksminister og nåværende medlem av Europaparlamentet, antydet at Washington var ansvarlig ved å takke USA på Twitter for hendelsen kort tid etter at lekkasjene ble rapportert.

Men på dette tidspunktet er det fortsatt ingen bevis for at USA eller dets allierte sto bak eksplosjonene, og det er usannsynlig at avgjørende bevis på hvem som var ansvarlig vil bli offentliggjort snart. 

««Tekniske bevis» i en etterforskning som denne kommer til å bli ekstremt vanskelig,» sa en høytstående tjenestemann i det amerikanske utenriksdepartementet til Post.

Russland har på sin side lagt skylden på eksplosjonene på Storbritannia, en påstand som London benekter. – Våre etterretningstjenester har data som indikerer at britiske militærspesialister ledet og koordinerte angrepet, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov i november.

Eksplosjonene og lekkasjene fant sted i Østersjøen i de eksklusive økonomiske sonene i Sverige og Danmark, som begge etterforsker hendelsene. Gitt den relativt grunne dybden av eksplosjonene, sa rapporten at potensielle gjerningsmenn ikke bare er begrenset til land som har bemannede ubåter eller evne til dyphavsødeleggelser.

Oversatt og bearbeidet av redaksjonen

Forsidebilde: Kaleidico

Tidligere publisert på derimot.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • Det er vel ingen som stiller spørsmål ved at USA sto bak denne sprengningen. Det er heller ingen tvil om at USA er for feig til å vedstå seg sine kriminelle handlinger, ikke minst her hvor det er snakk om energiforsyning til et EU som USA gjerne vil jekke ned et par hakk og gjerne selge LNG til.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  23 desember 2022 18:36

  Vaksne folk skjønar at USA/Storbritannia saboterte. Men slikt kan ikkje avisene våre skriva. Ytringsfridomen må ikkje drivast for langt. Då kunne jo folk få godhug for Russland, og slik kan me ikkje ha det.

  Endå meir forbløffande er den totale og bortimot samrøystes fordøminga av at Russland fører ein angrepskrig. Det er meir enn merkeleg at krig plutseleg ser ut til å ha blitt uhøyrt. Fram til 24.2.2022 var angrepskrig temmeleg normal og akseptert framferd. Frå norsk side òg.

  Når du høyrer den allmenne fordøminga av Russland, kan du få inntrykk av at norske aviser og politikarar over natta er blitt pasifistar. Men det er dei jo ikkje. Problemet er med andre ord ikkje angrepskrigen i seg sjølv, men at det for ein gongs skuld er Russland og ikkje Vesten som angrip.

  Nato skal reinvaskast for sitt årelange ureine spel i Ukraina før 24.2. Folk må for all del ikkje få sanninga: Nato er konfliktskapande og krigsdrivande.

  Norske aviser vil ha Russland ut av Ukraina. Vil dei krevja at USA og Nato òg trekkjer seg ut?

  Svar
 • Olav Sæther
  21 juni 2023 10:03

  UK er involvert. It`s done meldte Liz Truss ett minutt etter eksplosjonen.

  Svar
 • «Noen vestlige tjenestemenn var raske med å klandre Russland for angrepene i september,..»

  Og den raskeste av de raske var Stoltenberg.

  Og T.S :

  » Det er meir enn merkeleg at krig plutseleg ser ut til å ha blitt uhøyrt. Fram til 24.2.2022 var angrepskrig temmeleg normal og akseptert framferd. Frå norsk side òg. »

  Ikke det minste merkelig. Dobbeltmoral ser ut til å være den nye norske moralen; visstnok dobbelt så god som ærlig moral.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  21 juni 2023 13:05

  Den raske Stoltenberg var òg på pletten dagen etter at Kakhovka-dammen braut saman. Skråsikker la Stoltenberg all skuld på «russian brutality» (NRK dagsrevyen 7.6.)

  I dagsrevyen 8.6. var dambrotet over natta blitt omskapt til ein naturkatastrofe. Kom det dementi frå NRK? Nei. Orsaking frå Stoltenberg? Ikkje det heller.

  Ingen grunn til å ha tiltru til slike aktørar.

  Svar
 • Carbomontanus
  21 juni 2023 16:21

  Tja, der er vel ikke mye tvil om hvem som har skyllaaaaa

  Men det er jo rutine idaq at man gjør ikke sånt sjøl, man har faaaaaaagfolk på det.

  Sånn at, når det skjer, så kan man alltid si: «Naaaaai, jeg gjorde ikke det, jeg?»

  Dette er noe man kan!

  Bare det at det ikke kom fram på heller meget kort hvem som har skyllaaaaa…. beviser jo hvem det er som kan ha vært som har skyllaAAAAAA!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

I møte med afrikanske ledere:

Putin: «NATO, hold dere unna!»

Forrige innlegg

Mange tunge søkerland:

Vesten isolerer seg. BRICS blir den nye store verdensorganisasjonen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.