POSTED IN Israel, Krig-fred, Palestina

Er våpenhvilen en nødvendig pause for Israel?

Vil de fortsette som før når våpenhvilen er over?

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Israels «våpenhvile» i Gaza: En pause for å lade våpnene på nytt for neste trinn i folkemordet mot palestinerne.

Av Jordan Shilton.

Den korte pausen i Israels brutale angrep på den forsvarsløse sivilbefolkningen i Gaza, som er planlagt å begynne klokken 10:00 lokal tid torsdag, (oppdatert: Reuters sier den starter kl 06.00 norsk tid fredag) blir i stor grad presentert som en «våpenhvile» eller i det minste en «humanitær pause».

Forutsatt at avtalen blir oppfylt, som på ingen måte er sikkert, vil det utgjøre bare en pause i Israels militære offensiv, for etnisk rensing av Gaza med et folkemord mot det palestinske folket.

Vilkårene i avtalen, formidlet av Qatar og USA, inkluderer at Hamas løslater av 50 kvinner og barn blant de rundt 240 israelerne som ble tatt til fange av Hamas under motangrepet i Israel 7 oktober. Til gjengjeld vil Israel løslate 150 palestinske fanger, stanse kampene på Gazastripen i fire dager, og tillate 200 lastebiler som frakter hjelp å komme inn i enklaven hver dag. Antallet palestinske fanger som blir løslatt er minimalt, sammenlignet med de over 10 000 palestinerne som holdes i internering av Israel under de mest brutale forhold, inkludert rutinemessig tortur.

Avtalen er fortsatt svært ustabil, som vises av kunngjøringen sent onsdag av Israels nasjonale sikkerhetsrådgiver om at løslatelsen av de første gislene vil bli forsinket med opptil 24 timer og først finne sted fredag. I løpet av den fire dager lange pausen vil Israel avstå fra å operere kampfly og droner over det sørlige Gaza, men i nord vil de kun gjøre det i et kort tidsvindu mellom klokken 10.00 og 16.00. hver dag.

Alle israelske bakkestyrker vil forbli, klare til å gjenoppta krigen med et øyeblikks varsel. Som Netanyahu sa på en pressekonferanse: «Når pausen er over, gjenopptar vi krigen. Det kan være at vi blir tvunget til å gjøre det mye tidligere». Han avviste også ethvert forslag om at pausen gjaldt Israels nordlige grense, der Israel Defense Forces (IDF) har angrepet Hizbollah i Sør-Libanon. For å understreke poenget sa krigsminister Benny Gantz: «Det som skjer nå i Nord-Gaza kan også skje i Sør-Libanon og Beirut».

Selv om pausen i kampene varer, vil det styrke Israels militære posisjon. Noen militæranalytikere har hevdet at siden Israel har brukt om lag 2500 smartbomber for angrep i Gaza, har de bare lagre av presisjonsstyrte bomber i 10 dager. Med daglige C-17-flyvninger som ankommer Israel fra den amerikanske flybasen Ramstein i Tyskland med sårt tiltrengte militære forsyninger, vil den fire dager lange perioden gi IDF tid til å fylle opp lagrene.

Den militære situasjonen på bakken kan også tillate Israel å bruke pausen til å forberede neste etappe i sitt folkemord. Som Wall Street Journal skrev i en lederartikkel på onsdag, er tidspunktet for avtalen «ikke dårlig for Israel. Etter å ha inntatt en dominerende posisjon i Gazas nord, må de forberede seg på å snu sørover».

Den kriserammede Netanyahu-regjeringen er langt mindre begeistret for avtalen. Netanyahu har gjentatte ganger understreket at hans hovedmål i Gaza-krigen er å «eliminere» eller «ødelegge» Hamas, noe som i realiteten betyr utvisning av palestinerne fra Gaza. Jewish Power, Netanyahus fascistiske koalisjonspartner, stemte for å avvise gisselavtalen.

Netanyahu kom imidlertid under økt press fra gislenes familier de siste dagene for å gjøre mer for å sikre løslatelsen. Han er svært upopulær i Israel, store deler av befolkningen holder ham ansvarlig for dødsfallene til israelske sivile. Netanyahus stadig mer prekære stilling gjør det desto mer sannsynlig at han vil forsøke å gjenoppta og intensivere krig for enhver pris, siden alternativet nesten helt sikkert ville være slutten på hans ledelse, etterfulgt av straffeforfølgelse.

I løpet av de seks ukene siden Israels luftbombardement startet, har godt over 14 000 palestinske sivile blitt drept, og over halvparten av Gazas bygninger er ødelagt. Bare 10 av Gazas 36 sykehus fungerer. Al-Shifa sykehus har vært okkupert av israelske tropper, med deler av det omgjort til en militær forlegning. Underernæring og sykdom er utbredt blant befolkningen på grunn av at IDF bevisst har gjort bakerier til mål, som alle har måttet stoppet driften, og mangel på drivstoff for å drive vannrensesanlegg.

Uvitende om denne menneskelige katastrofen, prøver hovedstrømpressen å få alle til å tro at USA grep inn i forhandlingene med Qatar for å sikre en «humanitær pause». Vermont-senator Bernie Sanders skrev i en artikkel for New York Times at «pausen» er et «lovende første skritt som vi kan bygge videre på.» Sanders, som for bare to uker siden avviste enhver snakk om en våpenhvile, fortsatte med å oppfordre til en «betydelig, utvidet humanitær pause» og arbeide mot en «tostatsløsning», som alt kunne oppnås «hvis USA bruker den betydelige innflytelsen vi har på Israel».

Forslaget om at amerikansk imperialisme, etter mer enn tre tiår med uavbrutt kriger i Midtøsten, Sentral-Asia og Nord-Afrika, fungerer som en slags modererende innflytelse på det israelske regimet, er absurd. Gjennom hele det seks uker lange bombardementet av Gaza har den ubetingede støtten fra Washington, og dets europeiske imperialistiske allierte til det israelske militæret, oppmuntret Netanyahu-regjeringen til å utføre krigsforbrytelser på daglig basis. Disse har inkludert ødeleggelsen av sykehus, skoler og kritisk offentlig infrastruktur, drap på over 100 FN-hjelpearbeidere og avskjæring av elektrisitet, drivstoff og vann til Gazas 2,3 millioner innbyggere.

Når det gjelder «tostatsløsningen», har det israelske regimet åpent erklært sine intensjoner for folkemord mot palestinerne, med USA tjenestemenn som hele tiden erklærte at de ikke ville pålegge noen «røde linjer» for Israels gjennomføring av krigen. Et lekket dokument fra etterretningsdepartementet i oktober, avslørte planer om å drive Gazas befolkning inn i teltleirer i Egypts Sinai-ørken. Nylig oppfordret finansminister Bezalel Smotrich til «frivillig migrasjon» av Gaza-befolkningen til «verdens land».

Imperialistenes tilslutning til metoder for krigføring som ikke er sett siden nazistene, kan bare forstås i sammenheng med en rask eskalering mot tredje verdenskrig. Israels imperialistisk-støttede angrep på Gaza er en del av en Midtøsten-front, fremfor alt har Washington oppfordret til det med sikte på å beholde sitt regionale hegemoni. Biden-administrasjonen har utplassert to hangarskip-kampgrupper, og en atom-ubåt i regionen for å forberede seg på militær konflikt med Iran.

Samtidig fortsetter Washington sin støtte til det høyreekstreme ukrainske regimet i USA-NATO-krigen mot Russland, og tar sikte på å underlegge landet status som en koloni og plyndre dets naturressurser. I Asia-Stillehavet fortsetter regelmessige provokasjoner fra amerikansk imperialisme og dens regionale allierte mot Kina. Den ufølsomme likegyldigheten Biden, Tysklands Scholz, Frankrikes Macron og Storbritannias Sunak har vist overfor mordet på over 14 000 palestinere, understreker at i denne nye omfordelingen av verden mellom stormaktene som er godt i gang, er menneskeliv billig og kan ofres.

Den eneste måten å stoppe folkemordet i Gaza på er gjennom utviklingen av en global antikrigs-bevegelse ledet av arbeiderklassen. Demonstrasjonene som har involvert millioner av mennesker rundt om i verden de siste seks ukene, har vist at det eksisterer utbredt avsky og forargelse i alle land over Israels voldsomme angrep, og støtten det har mottatt fra de imperialistiske maktene.

Det som kreves er en avgjørende vending til arbeiderklassen, som må mobiliseres i kamp for å stanse militære operasjoner i Gaza og i hele regionen. Militære forsyninger til Israel må blokkeres, og produksjonen av militært utstyr og andre kritiske produkter må stanses gjennom aktiv intervensjon fra arbeidere i det politiske livet. Det bør forberedes en politisk generalstreik på internasjonal skala i opposisjon til de imperialistiske maktene som støtter det israelske regimet, som selv er dypt foraktet på grunn av tiår med angrep på arbeidernes lønn og vilkår og rettsforfølgelse av blodige kriger. Suksessen til denne kampen avhenger fremfor alt av utviklingen av en massebevegelse av arbeidere som kjemper for et sosialistisk og internasjonalistisk program.

Fra World Socialist Web Site, publisert 23 november 2023.
Oversatt fra engelsk av Northern Light. Orginalartikkel: Israel’s Gaza “truce”: A pause to reload the guns for the next stage in the genocide against the Palestinians.

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Northern Light.
  26 november 2023 19:27

  Haaretz: Israel innrømmer at de drepte sine egne på Nova Music Festival.

  En politietterforskning viser at israelske Apache-kamphelikoptre skjøt mot deltakere på Rave musikkfestivalen Nova under Hamas-motangrepet 7 oktober.

  Av The Cradle.
  En israelsk politietterforskning av Hamas-motangrepet på musikkfestivalen Nova nær Gaza-grensen 7 oktober, avslørte at et israelsk angrepshelikopter drepte noen av festivaldeltakerne, rapporterte Haaretz 18 november.

  Ifølge en politikilde viste en etterforskning av hendelsen at et israelsk kamphelikopter som ankom stedet fra Ramat David-basen, skjøt mot Hamas-krigere som krysset grensegjerdet fra Gaza til Israel, men skjøt også mot israelere som deltok på musikkfestivalen. Ifølge politiet ble 364 mennesker drept.

  Det israelske militæret og redningstjenestene hevdet tidligere at 260 israelere ble drept på festivalen, alle av Hamas i en overlagt massakre. Men dette er den første innrømmelsen av at israelske styrker drepte noen av sine egne.

  Tidligere rapporter i israelske medier avslørte at israelske styrker drepte israelske sivile i Be’eri, en bosetning også nær Gaza-grensen. I det tilfellet holdt Hamas-krigere israelere fanget i hjemmene. Da det israelske militæret ankom, skjøt de blant annet med stridsvogner, og drepte både israelske fanger og Hamas-krigere.

  Tre av de som ble drept i Be’eri av israelske stridsvogner var 12 år gamle Liel Hezroni, hennes bror Yanai og deres tante Ayla. Den israelske kringkasteren Kan rapporterte at Liels slektninger holdt en avskjedsseremoni for henne, i stedet for en begravelsesseremoni, fordi de ikke fant kroppen hennes i ruinene av huset som raste over henne og andre Hamas-fanger, etter at en israelsk stridsvogn skjøt mot det.

  Et lignende tilfelle skjedde i Sderot, der Hamas-krigere hadde overtatt den lokale politistasjonen og holdt israelsk politi fanget. Både Hamas-krigerne og israelsk politi ble drept da den israelske hærens stridsvogner skjøt mot politistasjonen og drepte alle. Israelske styrkers bulldozere jevnet deretter stasjonen med jorden.

  Det er derfor uklart hvor mange av israelerne som døde 7 oktober ble drept av Hamas, som forsøkte å ta så mange israelere, både soldater og sivile som mulig til fange, og ta dem tilbake til Gaza, og hvor mange som ble drept av israelske styrker som nektet å forhandle om løslatelsen av fangene.

  Israel hevdet opprinnelig at Hamas drepte 1400 israelere den 7 oktober, både soldater, politi og sivile, men reviderte senere antallet til 1200. Israelsk talsperson Mark Regev erkjente at 200 av de påståtte ofrene var Hamas-krigere, med kropper så alvorlig forbrent at israelske myndigheter først ikke kunne identifisere dem, og antok at de var israelere.

  I et intervju med MSNBC 17 november sa han, «Vi sa først at i det grusomme Hamas-angrepet på vårt folk 7 oktober, hadde vi 1400 ofre, men nå har vi revidert det til 1200 fordi vi forsto at vi hadde overvurdert antallet, vi gjorde en feil. Det var kropper som var så alvorlig forbrent at vi trodde de var våre, men de var Hamas-terrorister».

  Når det gjelder Nova-festivalen, rapporterte Haaretz også at «departementet for sikkerhet tror nå at terroristene som utførte massakren 7 oktober, ikke visste om Nova-festivalen som ble holdt i nærheten av Kibbutz Re’im, men bestemte seg for å dra dit etter å ha oppdaget at en begivenhet fant sted der». Hamas-krigerne hadde først tenkt å angripe nærliggende bosetninger i det som er kjent som the Gaza envelope*.

  Ifølge Haaretz anslår tjenestemenn at Hamas fant ut om festivalen ved å bruke droner, og ledet sine krigere til stedet. I en video fra et kroppskamera av en Hamas-kriger, «spør han en fanget israeler om veibeskrivelse, selv om han var i et annet område». Et av funnene som styrker vurderingen, ifølge politiet og andre sikkerhetsmyndigheter, at de første Hamas-krigerne ankom Nova-festivalen fra retning riksvei 232 og ikke fra grensegjerdet til Gaza.

  *The Gaza envelope er befolkede områder i det sørlige Israel som er innenfor 7 kilometer fra Gazastripen-grensen, og er derfor innenfor rekkevidde av mortergranater og Qassam-raketter som skytes opp fra Gazastripen. Wikipedia.

  Global Research, publisert 26 november 2023.
  Oversatt fra engelsk. Linker og X-melding med video i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: Israel Admits It Killed Its Own at Nova Music Festival.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Har de skjønt på Island uten å si det høyt?

Covid-vaksiner får du ikke lenger på sagaøya.

Forrige innlegg

USA-innflytelsen i Midt-Østen svekkes:

Splittelse mellom USA og Israel.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.