POSTED IN EU, Russland

Er dette en meningsløs uttalelse, eller er det sant:

EU trenger Russland for å overleve.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

For mange som leser slike uttalelser som den vi referer under virker de ikke bare usannsynlige, men meningsløse. Vi har lenge hatt den forestillingen at det er Russland som er avhengig av oss, ikke omvendt. Men verden er forandret. Vi glemmer at driften av ethvert samfunn er avhengig av energi. Vi glemmer at økonomien i verden er global som betyr at alle kan produsere det samme med lik tilgang på energi og de samme råstoffene.

Det er ikke minst menneskenes ferdigheter (f.eks. utdanning) og samfunnets organisering (graden av reell medvirkning, altså demokrati) som bestemmer utviklingen fra land til land under forutsetning av at de to første betingelsene er like: energi og råstoff.

Vannkraften vår er en nasjonal ressurs.

Når EU avskjærer seg fra billig russisk energi og risikerer å miste tilgangen til viktige russiske råstoffer, da svekker de samtidig sin globale konkurransekraft vesentlig. Det vil måtte få konsekvenser. Det er dette den hviterussiske presidenten snakker om.

Norge er i den spesielle særstillingen av vi har tilstrekkelig tilgang på energi, men vi svekker vår nasjonale konkurransekraft ved å importere EUs energipriser. Hadde energien i Norge blitt forvaltet som en nasjonal ressurs som skulle fremme nasjonal utvikling og ikke privat fortjeneste, ville landet vårt vært langt bedre stilt. Men også i Norge mister vi nasjonal uavhengighet som følge av at vi underordner oss EU-ledelsens politiske agenda.

For Norge som for EU vil et nærmere samarbeid med Russland være en fordel, ikke minst i nord, men vil avstenger oss fra dette fordi USA-ledelsen ikke ser seg tjent med det.

Knut Lindtner
Redaktør

EU trenger Russland for å overleve

Hviterusslands president: EU står overfor «ødeleggelse» fordi dens politikk er fullstendig underlagt Washington.

Verden er for tiden vitne til «ødeleggelsen av Europa», sa den hviterussiske presidenten Alexander Lukasjenko til det nasjonale parlamentet under sin årlige tale fredag. Den vestlige halvdelen av kontinentet mister sin uavhengighet fordi stater blir til amerikanske satellitter, advarte han. Lukasjenko mener at bare det å forene seg med Russland kan stoppe prosessen.

Alexander Lukasjenko

«Den europeiske unions politikk, både utenriks og internt, har blitt totalt underordnet amerikanske interesser,» skisserte Lukasjenko, da han anklaget vesteuropeiske ledere for å mangle politisk vilje til å gjøre statene sine virkelig uavhengige i internasjonale anliggender.

Ifølge Lukasjenko har USA lenge ført en økonomisk undertrykkelsespolitikk mot EU. Fremveksten av blokkens egen konkurransedyktige valuta, euroen, har fått USA til å begynne å «kvele» sine «undersåtter», uttalte han. Washington bruker også den pågående konflikten i Ukraina for å «stoppe» Europa, la den hviterussiske presidenten til.

Den eneste veien ut for EU er å slå seg sammen med Russland, sa Lukasjenko. «Europa kan bare overleve sammen med oss, først og fremst med Russland,» sa han til lovgiverne. «Hvis Russland og Europa forenes, vil det være et kraftsenter ingen kan slå.»

Uttalelsene kom da Russland la fram sitt reviderte utenrikspolitiske konsept. Dokumentet, som skisserer nasjonens strategiske prioriteringer, kaller USAs «anti-russiske politikk» en stor trussel mot internasjonal fred. Samtidig fastholder Moskva at de ikke anser vestlige nasjoner som motstandere og ER klar for dialog og samarbeid på grunnlag av gjensidig respekt.

Den siste utviklingen kommer midt i den pågående militære konflikten mellom Russland og Ukraina, der EU har fulgt USA med å støtte Kiev med både militær og økonomisk hjelp, samtidig som de har vedtatt utrolige sanksjoner mot Moskva.

EU har også forsøkt å nekte russisk olje- og gassimport, noe som negativ har påvirket europeiske nasjoner som tidligere var sterkt avhengige av russisk energiimport, som Tyskland. Likevel kunngjorde den tyske regjeringen i januar at landet så vidt ville unngå en resesjon i år. Imidlertid regnet kredittvurderingsbyrået Fitch tidligere denne måneden med at tysk økonomi vil gå inn i resesjon innen slutten av 2023.

https://www.rt.com/russia/573949-europe-need-russia-survive-lukashenko/

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Arno Mong Daastøl
  3 april 2023 9:51

  Sjømaktene mot landmaktene. 150 år gammel viten. Den største fare for det britiske imperiet var at landmaktene samarbeidet. Alt måtte gjøres for å splitte dem og skape konflikt. USA følger samme oppskrift. Som generalmajor Torkel Hovland fortalte meg, slikt lærte vi intet oom på Krigsskolen….

  Svar
 • Pussig det der, at de vesten kaller diktatorer, som Orban og Lukasjenko, går i bresjen for fred, forsoning, handel og gjensidig respekt. Den fæle, fæle Putin har visstnok 80 % støtte i sitt folk, noe som få eller ingen vestlige ledere kan skryte av.
  Lukasjenko stod nettopp i tre timer og talte og satt deretter i to timer og besvarte spørsmål. Lederen av den frie verden, Biden (-imitatoren), som ikke har særlig gode svar på noe som helst, må passes på av visepresidenten eller fruen så han ikke ramler ned fra podiet eller håndhilser med noen som bare han ser eller henvender seg til døde politikere som ikke lengre er i salen.
  Østerrikes frihetsparti reiste seg og gikk under siste storskjermoverførte tiggerferd fra skuespiller zelensky. Siste utspill fra ham er at vesten må sensurere nyheter om Ukrainas tap. Jeg er sikker på mange ukrainske soldater mer enn gjerne ville lynsje den lille landssvikeren.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  3 april 2023 14:28

  Sjå Steigan.no i dag om arrestordren mot Putin, og om Moxnes sin innsats i spyrjetimen i stortinget.

  Landsmøtet i Raudt kan bli meir spanande enn me anar.

  Svar
 • Presidenten i Belarus har rett .Europa har hjernevasket seg inn i de-industrialisering og tap av konkurranseevne .Etter å ha nytt godt av russisk energi i flere tiår gjør vi oss nå avhengige av USA . Natos grunnlag : Holde USA inne – Russland ute og Tyskland nede , endres nå til å holde hele Europa nede .

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Big Pharma vil fortsette å komme med nye mRNA-vaksiner

Selv om det er bevist at «covid-vaksiner» er fiasko, vil Big Pharma aldri stoppe!

Forrige innlegg

Krig er lukrativt, for noen

60 % av USA’s bistand til Ukraina går til det amerikanske militær-industrielle komplekset

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.