POSTED IN Norsk politikk, Russland

Er det etter ordre fra USA?

Norge setter Svalbardtraktaten i fare.

9 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Nok en provokasjon:

Norge utsetter russisk bosetning på Svalbard for blokade

Svalbard har i årtier blitt benyttet av både Russland og Norge. Nå har Norge opprettet en blokade mot russerne som bor der.

Av Thomas Röper, Anti-Spiegel

Hvorfor skJules dette for befolkningen? Vaksinene er noe annet enn vaksiner. Det er genterapi. - Derimot

I 1920 ble Svalbardtraktaten, som formelt fastla de territoriale krav i området, undertegnet. I 1925 fikk Norge gjennom traktaten suverenitet over Svalbard, men må innrømme alle borgere som kommer fra de landene som undertegnet traktaten, og som ønsker å bosette seg på Svalbard, like rettigheter. Som følge av det har russere og nordmenn levd fredelig sammen på Svalbard i hundre år. Det er riktignok norsk lov som gjelder, men helt siden Sovjet-tiden har russiske selskaper utvunnet kull og gjennomført vitenskapelige forskningsprosjekter der.

Nå har Norge opprettet en blokade mot de russerne som bor der, idet landet ikke lenger slipper noen leveranser fra Russland igjennom, noe som gjør det umulig å forsyne den russiske bosetningen der med matvarer og medisiner. Det russiske fjernsynet har rapportert om dette, og jeg har oversatt det russiske fjernsynets rapport.

Oversettelsen begynner:

Norsk angrep: Russerne på Svalbard blir utsatt for blokade

Den norske regjeringen har opprettet en blokade mot russerne som bor på Svalbard. Øygruppen er offisielt under norsk kontroll, men har en spesiell status. Området og den tilhørende kysten er en demilitarisert sone. Russland har tre bosetninger på Svalbard: det aktive Barentsberg og de to fraflyttede bosetningene Pyramiden og Grumantbyen, hvor det ble utvunnet kull i Sovjet-tiden.

I Barentsberg er det en gruve, et varmekraftverk og en havn. Her er det et sykehus, en barnehage, en skole og et museum. Det bor 500 mennesker her: gruvearbeidere, lærere, mange forskere, som for eksempel geofysikere, geologer, arkeologer, biologer, glasiologer og geografer.

På kontrollpunktet Storskog ved den russisk-norske grensen har man stoppet sju tonn med matvarer til innbyggerne på Svalbard. I alt har det nå totalt hopet seg opp 20 tonn med varer der, blant annet reservedeler til biler og skip. Norge slipper ikke lastebilene igjennom og blokkerer landkorridorene. Oslos offisielle begrunnelse for blokaden er de antirussiske sanksjonene.

«Norge og vi har vært naboer i århundrer. Dette naboskapet vil bestå. Hvorfor er Norge villig til å ofre det for overkommandoen i Washington sine kortsiktige luner? Og hva vil det føre til? Hvordan hadde det vært om Russland hadde opptrådt på den måten som Norge nå gjør?», spør politologen Juri Swetow.

Det har vært leveranser fra Russland til Svalbard i årtier. Til lands fra Murmansk til Tromsø i Norge, derfra til sjøs til øygruppen. Det er nå åpen adgang til havnene. En blokade ville ha vært et grovt brudd på FNs havrettskonvensjon. Men det er ikke lønnsomt å sende skip direkte fra Murmansk til Svalbard. Derfor ber Russland Norge om å gjøre et unntak fra sanksjonene og å tillate en transitt av varer til Barentsberg.

rock formation near ocean
Er det i Norges interesse å skape en krise i forhold til Russland eller handler vi på vegne av USA?

«Vi venter stadig på et svar fra det norske utenriksdepartementet, den russiske ambassaden i Oslo følger med på situasjonen. Når det gjelder sysselmesteren på Svalbard, så nikker han til det som Oslo bestemmer: Hvis det kommer et positivt svar fra Oslo, blir det gjort et unntak for disse varene, sysselmesteren selv har ikke så mye han skulle ha sagt», sier Sergey Guschin, den russiske generalkonsulen på Svalbard.

Blokaden er helt klart en politisk avgjørelse fra Norges side. Den er også et eklatant brudd på folkeretten. Ikke engang matvarer eller medisiner slipper jo igjennom. Sanksjonene er et utmerket påskudd for å vanskeliggjøre Russlands virksomhet på øygruppen. Men også uten sanksjoner har nordmennene en gang forsøkt å gjøre dette. Så snart vårt land aktivt begynte å utvide vår tilstedeværelse på Svalbard, begynte Oslo å pålegge oss forskjellige begrensninger. Vi benytter riktignok øyene i fellesskap, men alle aktiviteter på dem er underlagt norsk lovgivning.

«Av miljøvernhensyn har Norge begynt med å innføre stadig flere standarder og regler, som ikke tillater at det bygges nye hus og heller ikke at man bruker fly, som etter nordmennenes oppfatning ikke har noe miljøvennlig drivstoff og derfor skader miljøet, og mye mer. Alt dette har ført til at russiske vitenskapelige organisasjoners bruk av helikoptre har blitt redusert, noe som i praksis har hindret dem i å drive mobil feltforskning», sier Konstantin Saikov, viserektor for internasjonalt samarbeid ved Det nordlige arktiske føderale universitetet.

«Geologer, arkeologer og glasiologer fra Moskva, fra Sankt Petersburg, fra Det geografiske institutt ved Det russiske vitenskapsakademiet, botanikere og biologer var involvert i en betydelig vitenskapelig virksomhet. For tiden har de problemer med visa, flytting og tillatelser. Nordmennene erklærer mange områder som vernede og tillater ikke lenger at det jobbes overalt», sier Sinaida Popova.

Lederen av firmaet Arktikugol, som er aktivt på øygruppen, har appellert til myndighetene på Svalbard: En forsinkelse av varetransporten kan føre til en nødsituasjon. Men nettopp det ser ut til å være hensikten med blokaden.

Slutt på oversettelsen

Artikkelen er oversatt av Rune G.

Forsidebilde: Trym Nilsen

Redaksjonen har lagt til bilde m/tekst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

9 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  1 juli 2022 19:01

  Typisk norsk å vera ufyseleg mot russarar. Samstundes sender Støre-regjeringa våpen og pengar i ufattelege mengder til eit tvilsamt regime i Ukraina.

  Svar
  • Asbjørn Gabrielsen
   2 juli 2022 13:07

   Det påstås her at Norge har etablert en blokade av forsyninger til russerne på Svalbard. Det er ikke riktig, for da ville de ikke fått ta på land gods brakt med skip fra Murmansk. Det har ikke skjedd. Dette viser at det er funksjonærer i Russland som har i oppgave å benytte en hver anledning til å bråke med Norge om Svalbardtraktaten.

   Svar
   • A. B.
    Ja, det dreier seg vel bare om å ikke få benytte grenseovergangen ved Storskog.
    Et grenseovergangssted på den norsk-russiske grensen på Europavei 105, det eneste langs landegrensen mellom Norge og Russland.

 • Hvis Norge, som en ekkel skjødehund, gneldrende i fistel mot bjørnen vegg-i-vegg, i fanget på noe så udugelig som det synkende skipet USA, har støtte i folket; kan det være sant at flertallet av nordmenn er så steindumme at de støtter det?

  Svar
  • FRIHET !!!
   6 juli 2022 13:24

   Nordmenn er håpløse hjernevaskede idioter og alle med litt fornuft bør forlate denne gudsforlatte steinrøysa av et korrupt bakvendtland mens det er mulig…

   Svar
 • cyberattack er egentlig et ganske ikkevoldelig angrep mot dustete norge.
  ta det som en advarsel. gjekk seg ned.
  Stoltenberg er en skam, søsteren også,
  jeg ønsker dem det de fortjener.
  Ikke noe godt.

  Svar
 • Olav Sæther
  2 juli 2022 15:24

  Nok er bevis på at vi er styrt av folk som er lydige pudler for DC.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  3 juli 2022 9:15

  Asbjørn Gabrielsen legg skulda på «russiske funksjonærer». Slik reinvaskar han norske tiltak retta mot Russland.

  Eit anna ferskt døme på kor djupt russofobien sit i norske styresmakter, er korleis PST nyleg har gripe inn mot ein norsk borgar som har offentlegjort ein artikkel om russofobi:

  https://www.nrk.no/dokumentar/innkalt-til-pst-etter-artikkel-om-russland-1.16003548

  Veteran og veteranpresident Bergtun vert grovt mistenkeleggjort for ei ytring. PST gjer seg til tankepoliti.
  Ingen reagerer mot PST-leiinga. Det betyr at den norske regjeringa godtek dette grove overtrampet.

  Svar
  • FRIHET !!!
   6 juli 2022 13:32

   Ikke uventet, hvis du bare en bitte lit kritisk til noe Norge gjør så blir du stemplet som en «antistatlig» trussel for samfunnet… Slik er hjernevaskingslandet Norge og slik har det alltid vert her etter WW2.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Studie fra USA om Covid:

Triksing med statistikk og omsertifisering av dødsårsak.

Forrige innlegg

Krisene står i kø:

Holder vi oss med politikere som ikke kan tenke konsekvenser?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.