POSTED IN Endring av politikken

Energimangel, krig og kapitalisme gir utålelige forhold over hele kloden:

Nå kommer reaksjonene.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Prisene på mat og drivstoff rett til værs – massedemonstrasjoner over hele verden

Av red. PSt 

De utålelige økningene av levekostnader utløst av USA/NATO-krigen mot Russland i Ukraina produserer nå ei massiv bølge av arbeiderklasseprotester over hele verden, skriver Eric London i WSWS. Vi gjengir noen av hans eksempler:

De siste dagene har kommuneansatte, statsansatte, oljearbeidere, telekommunikasjonsarbeidere og lærere i Iran lagt ned arbeidet, med krav om massive økninger av lønninger og pensjoner.

I Indonesia, verdens fjerde største land målt etter antall innbyggere, brøt det i forrige uke ut store studentdemonstrasjoner på grunn av den stigende prisen på matolje, og av president Joko Widodos nylige kunngjøring at han har til hensikt å bli sittende i en ny periode. Demonstranter i Jakarta, Sør-Sulawesi, Vest-Java og andre områder av landet, konfronterte brutal politiundertrykkelse, der én demonstrant ble påført livstruende skader.

I Pakistan skriver den engelskspråklige avisa The Diplomat torsdag at matvareprisene i landet det siste året har økt med 15 prosent, og at i likhet med Sri Lanka og Peru, «er Pakistan det foreløpig siste offer for politisk ustabilitet. Forekomsten av panikk i råvare- og finansmarkedene; en global inflasjonsspiral, stigende matvarepriser og en økning av protester, spesielt i framvoksende markeder, viser at denne prosessen ikke vil bli begrenset til Pakistan eller Sri Lanka.»

I Latin-Amerika, en region man en gang trodde var relativt skjermet fra nedgangen i russisk og ukrainsk eksport, fant det i forrige uke sted massedemonstrasjoner i Buenos Aires, Argentina, der en trailersjåførstreik har kvalt landets korneksport. Den spanske avisa El País bemerket torsdag at «konflikten på gata vokser sammen med den lokale valutaens tap av kjøpekraft», der inflasjonen fra mars til april steg med 6,7 prosent, og inflasjonsraten på årsbasis har steget til 55%.

https://twitter.com/i/status/1513512353832316929

I Storbritannia advarte avisa The Guardian i en lederartikkel i forrige uke for at Storbritannia «glir inn i en sosial og økonomisk krise, som folket ikke har sett maken til på flere tiår. Husholdningenes drivstoffregninger er på vei til å toppe £ 2 400 innen høsten, mens prisene i en dagligvarebutikk skyter i været.» Inflasjonen i Storbritannia var i forrige måned på 7 prosent, den høyeste siden 1992.

Guardian bemerket: «I én prognose vil én av tre briter – 23,5 millioner mennesker – i år ikke ha råd til å dekke sine levekostnader.»

Innlegget er hentet fra Steigan.no

Forsidebilde: Jason Jarrach

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • «I én prognose vil én av tre briter – 23,5 millioner mennesker – i år ikke ha råd til å dekke sine levekostnader.»

  Så kan man undres:
  Øker prisene grunnet høyere produksjonsomkostninger i nasjonen?
  Hvis lønningene øker tilsvarende etterhvert så gjør det jo det.
  Men så kan man påny undres, blir det SÅ produsert mere enn nå?

  Eller er det kun et politisk spill fordi noen trykker penger for å låne ut, til nasjoner og befolkninger?
  – Fordi rentene skal settes opp, – fra de som styrer penge-spillet.

  Kapital/penger er et nødvendig byttemiddel i en nasjon /nasjoners arbeidsdeling.
  Kapitalisme er å forveksle kapital og realverdier. Gullkalv vs en levende kalv.
  Så blir vi mer avhengig av de som styrer/produserer pengene ( og rentene) enn innbyggerne som bedriver produksjon.

  Burde man ikke da ha en ledelse i en nasjon , for en nasjons innbyggere, som vet at det er innbyggerne som produserer nasjonens velferd. – Og ikke la seg lede av noen som løper pengeprodusentenes ærend.
  Eller eventuelt legge ned annen produksjon og satse på pengeproduksjon?
  Hvordan smaker penger, – som stener?

  Svar
 • Oppgitt skattebetaler
  18 april 2022 13:45

  Mette nordmenn sover som vanlig i timen. Dette kommer hit også, spesielt om det blir en 40% korreksjon i aksjemarkedet som blir dramatisk for oljefondet. Jeg spår at allerede neste vinter vil merkes en drastisk nedgang i levestandard for Ola og Kari Nordmann. Etterhvert trenger man ikke sende uhjelpen utenlands engang. Råd: Betal ned på lån så hardt du klarer. Bygg opp et lager av matvarer med lang holdbarhet. Et aksjekrakk er et supert kjøpstidspunkt, så hold kontanter klare om du kan avse penger og være klar over at du også kan tape alle pengene.

  Svar
 • Gull og sølvmynter vil bli (svært) gyldig valuta også i Norge fremover. En bank-konto kan stenges med et tastetrykk, og du er blakk. I noen tid vil mynter og sedler være brukbare, men de er basert på «tillit» som raskt vil sine ut i ingenting, og ikke bli godtatt som betaling for noe som helst. Gull og sølv i mynter er momsfritt, blokker og barrer er momsbelagt (25%). Hele «gjelden» din kan muligens betales med 1 sølvmynt til bank-direktøren snart? Så mitt råd er å bruke pengene til «metall-kjøp», ikke til nedbetaling av gjeld. Når Fiat-pengene blir nullet ut, vil du fortsatt på papiret ha «gjeld», men den kan betales med hvilken som helst «gyldig» valuta.
  (egentlig skulle «gjeld» betales med luft, siden «penger» blir skapt fra luft.)

  Svar
 • «..egentlig skulle «gjeld» betales med luft, siden «penger» blir skapt fra luft.»

  Penger er ikke luft. Selv om det bare er tall. Men er et MÅLEVERKTØY , og et byttemiddel i en nasjons arbeidsdeling.
  Men det har ingen egenverdi. ( så heller ikke gull eller sølv. )
  Og/men renter kan sies å være luft; siden det er tall av tall uten forankring i annet enn ( penge- ) politikk eller astrologi. ( De som har bestemt seg å tro på det ser en verdi. )

  Måleverktøy et koster ingenting/lite i utgangspunktet; enten det er litermålet eller penger.
  Men det er et nyttig som byttemiddel. – HVIS man ikke forveksler litermålet og innholdet.
  Hvis man forveksler litermålet og innholdet er man enten et barn, retardert, politisk forvirret, eller lar seg politisk styre av barnsligheten.
  Vår mentalitet er vår skjebne.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Er du frisk er du dårlig butikk.

Big Pharma tjener på sykdom, ikke på friskhet.

Forrige innlegg

Mer realisme og politisk teft i tidligere tider

Cubakrisen og Ukraina: Krig og fred

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.