POSTED IN Virkelighetsforståelse

En moral for oss og en for de andre:

Her er to typer prinsipper og moral.

9 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Hvorfor er noen ofre mer verdige enn andre?

Av Glenn Diesen, professor ved Universitetet i Sørøst Norge.

Krigen i Ukraina og den humanitære tragedien sjokkerer, og disse følelsene kan bringe frem det beste og det verste i oss. I et Europa og en verden der sikkerhetsinteressene er organisert i opposisjon, er kanskje vår medmenneskelighet det eneste som kan forene oss. Om utgangspunktet er redusere lidelsene til Ukrainere, så kan diplomatiet mellom de motstridene parter fungere. Men til hvilken grad er vår naturgitte medmenneskelighet noe som motiverer til å forene, eller noe som kan manipuleres for å splitte.

En moralisme basert på strategiske interesser?

Washington Post rapporterer at mye verden utenfor NATO anser vår moralske forargelse som inkonsistent, hyklersk og rasistisk. Washington Post viser til vestlig mediedekningen der journalistene argumenterer at dette er helt forskjellig fra Irak eller Afghanistan, ettersom Ukraina «er en relativt sivilisert, relativt europeisk» stat. Washington Post kritiserer også at noen journalister veldig åpent forklarer at denne krigen er spesielt opprørende ettersom menneskene som flykter har blondt hår og blå øyne.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er bombet-kullgruve-donetsk-696x392.jpg
Kullgruve i Donetsk ødelagt av ukrainsk artilleri i 2019

Hvorfor noen ofre mer er verdige enn andre? Over en halv million irakiske barn døde som konsekvens av sanksjoner på 1990-tallet og mer en million døde til fra invasjonen i 2003, men vi stengte ikke en eneste McDonalds for å straffe USA. NATOs ødeleggelse av Libya fortsetter å skape lidelser og den påfølgende terrorismen har spredt seg gjennom Afrika. I Jemen har flere hundretusener har blitt drept i et USA-støttet folkemord, men disse ofrene fortjener knapt ikke en plass i mediene.

Men er det bare rase som betyr noe for verdien av ofre, eller er det drevet av kalde strategiske interesser? Da USA støttet etnisk rensing av mer enn 200.000 uskyldige serbere i Kroatia var det ikke en eneste sanksjon. I Kosovo var vi opprørt over albanske ofre, men forbrytelsene mot serberne ble en fotnote i NATOs ulovlige angrep på en europeisk nasjon.

Noen ganger forsvinner våre humanitære verdier over natten. Vi okkuperte Afghanistan i 20 år for å angivelig hjelpe menneskene, og da Taliban tok over kontrollen var vi forferdet over hvordan sivilbefolkningen ville lide uten NATO. USA straffet derfor Afghanistan med sanksjoner som nå fører til en humanitær katastrofe i landet, men plutselig bryr vi oss ikke lenger om den afghanske sivilbefolkningen. I Ukraina brydde vi oss ikke barna og bestemødrene som ble sprengt i filler i 8 år, men nå skal vår medmenneskelighet og empati bli utnyttet som et våpen.

Russerhat med liberal legitimitet

Russerhatet som har vært tildekket bak en liberal fasade, slippes nå løst. Obamas ambassadør til Russland, Michael McFaul, skrev: «Det finnes ikke flere ‘uskyldige’ ‘nøytrale’ russere lenger. Alle må ta et valg – støtte eller motsette seg denne krigen». Amerikanerne er nå plutselig moralske talsmenn og med deres moralske slagord er vi nå på vei ned en veldig mørk vei.

Nå skal 145 millioner russiske menn, kvinner og barn drives inn i fattigdom. Vi ønsker ikke å forstå Russland og vår moralitet krever sensur ved å stenge ned russiske TV kanaler. Russiske sportsutøvere, forfattere, sjakkspillere, hotellgjester og andre skal ekskluderes fra Vesten. Amerikanske politikere demoniserer russiske studenter som «barn av rike russere» og krever at de skal alle deporteres. En britisk politiker krever at alle russere skal deporteres fra Storbritannia. Etnisk russiske barn som går på skole i Norge informeres om hvor forferdelig landet deres er og gå med hodet bøyd.

Indiske medier poengterer at resten av verden ikke vil delta i vestens «moralske parade» over krigen i Ukraina ettersom NATO deler skyld i denne konflikten etter å ha ignorert russiske sikkerhetsinteresser i flere tiår. Dette vil ikke si at verden støtter Russlands ulovlige invasjon, som blir sett på som farlig og destabiliserende. Etter flere tiår med ulovlige kriger og millioner av ofre så aksepterer ikke omverdenen vår moralske autoritet.

La oss alle støtte ukrainske ofre på alle måter vi kan i denne forferdelige konflikten der de har blitt en brikke i et stormaktsspill. Men la oss være forsiktige og oppvakte for propagandistene som appellerer til det beste i vår natur, for å få oss til å gjøre det verste.

Dr. Ayoade Alakija er spesialutsending for WHO og skrev på Twitter:

Innlegget er hentet fra Steigan.no

Forsidebilde: VICTOR BREGEDA

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

9 kommentarer. Leave new

 • At Vesten faller i aktelse i resten av verden er bare rimelig og velfortjent, og hykler-moralismen i Norge er i toppsjiktet, og ikke så rent lite frastøtende. Norsk, humanistisk indignasjon er hul og falsk; den gjelder bare når det passer. Hvis et skeivt ord til Kina innebærer at det skader lakseeksport dit, ser vi erna og ine bukke og neie og danse litt med hopp og sprett og spring for ambassadøren når han beærer med besøk. Et tåpelig skue. Falskhet og svindel vil ingen ende ta i Norge for tiden, og der hadde vi stakkars, kristelige ingolf som var så lei seg, og nå er juristen hadja lei seg, og eks-stortingspresidenten strevde også med å forstå forskjell på mitt og på ditt.
  Ellers snakkes det om å «legge seg flat»; det var vel abid som sa det, men hei, raja, gjør det da, legg deg flat, deg hadde vært fornøyelig å få se. Eller et sushi-berg i horisontalen på gulvet, enda bedre. Eller den grande barnerøversken trine som drar rundt i verden for å bable om metoo. Helt fjollete. Jeg ler. Tangen fikk sin jobb som han ville ha, samme med jens-med-blod-på hendene, så å utlyse stillingene er bare bortkasta og ingen vits. Avgjort blant venner og det uten å skjemmes.
  Nå ser vi gult og blått overalt, «folkefest» og ansiktsmaling og bikkjer med sløyfe i Drammen, mobbing av russere; litteratur tas ut av bokhandlerhyllene, Dostojevski-seminar avlyses. Krigshissermentaliteten er uklok, særlig når en deler grense med Russland og har stadig mer NATO i landet i form av baser og storslåtte øvelser, i amerikansk regi. «Hvis du ikke er med oss er du mot oss», sa lille-Bush; de liker å være i krig, f.eks. mot narkotika, men mystisk nok går opiatene unna som varmt hvetebrød.

  Svar
  • Torfinn Slettebø
   4 mars 2022 10:24

   Norske kinoar, som har stappa i oss USA-filmar i fleire mannsaldrar, skal no boikotta russisk film. Kor fjollete går det an å bli? I sokalla norske kulturhus er filmutvalet so einsidig angloamerikansk at propagandahus høver betre.

   Svar
   • «I sokalla norske kulturhus er filmutvalet so einsidig angloamerikansk at propagandahus høver betre.»

    Amerikansk-sionistisk. Sjølv i England har protestantiske anglo-saksarar lite påvirkningskraft.

  • Er gammel nok til å ha reist litt i verdens største land (utlandet) Det var en tid der en både var stolt av, og ble godt mottatt som, Nordmann (med stor N) I dag vil jeg være forsiktig med å «flagge» min nasjonalitet.

   Svar
 • Torfinn Slettebø
  4 mars 2022 10:11

  Svært interessant artikkel av Glenn Diesen. I dagens krigsørske treng me sårt slike røyster.

  Dei som har sett siste utgåve av Aftenposten junior, har fått med seg at russarhatet skal podast inn tidleg. Verda er enkel, og russarane er dei vonde. Krigen er dessutan ufarleg for Noreg, vert dei småe fortalt.

  Svar
 • Snakket så vidt med en Russer – Han sa «De har ikke spurt oss». Og det samme gjelder her.
  Allikevel skal altså kunstnere boikottes, og ikke minst sports utøvere.
  Vi ser intoleransen er en refleks hos dem som tar rollen som humane og tolerante.

  Svar
 • » anser vår moralske forargelse som inkonsistent, hyklersk og rasistisk. »

  Ja, hvordan kunne ellers Stoltenberg/Ap, – og media lage rosetog og gråte krokodilletårer over 80 drepte ungdommer på Utøya EN måned etter at samme reptil drepte 500 ganger (1) så mange svarte ungdommer i Libya. ( Og dobbelt så mange regjeringsbygninger og en svart leder?)

  Dobbeltmoral, falskhet og å bryte norsk Grunnlov, det er visst kravene norske politikere og media stiller hvis du vil bli norsk sentralbanksjef.

  Vet norske innbyggere hva de er med på? Hva våre politikere ødelegger i Norge og i verden?

  Svar
 • Terje Aune
  4 mars 2022 19:07

  Takk for dine komentarer Frikar, helt riktig. Nå kommer matvarekrisa, energikrisa med skyhøy prisstigning. Det som må til er at det kjennes på kroppen, og det blir hardt. Det blir ikke noe kos.

  Svar
  • Til, Frikar og Aune. Tiltredes 100 %. Det norske folk er rundlurt («takk» til msm) … problemene merkes allerede … ikke minst på mat og transport (livsviktig del av vår eksistens) Riktig det, Aune. Det blir ikke noe kos – når krybben er tom så bites hestene…

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Øyvind Andresen:

Vi må fordømme Russlands angrep på Ukraina.

Forrige innlegg

De store mediene informerer ikke lenger om klima.

Klimapolitikken handler ikke om klima.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.