POSTED IN Historie, Krig-fred, Norsk politikk

En liten historisk påminnelse som Nato-Norge vil glemme.

Da Norge brøt folkeretten.

8 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Krigen mot Jugoslavia

Av Jan Hårstad

24  mars 1999 startet Nato bombingen av Jugoslavia som resulterte i 2500 drepte hvorav 79 barn. Med depleted uran som satte dype spor på mennesker og dyr.

Det var her Erik Solheim og Kristin Halvorsen startet prosessen med å gjøre SV til et Nato bombeparti. Og Solheim ble tatt opp i globaliseringsmaskineriet.

Nå var det slik at nazistene betraktet også serberne som Untermensch. Derfor ble serbere i stort antall krigsfanger fraktet til leire i Nord-Norge hvor de bygget jernbane og veier. 

På samme tid var det slik på Balkan at det var den serbiske geriljaen som gjorde livet til et helvete for naziarmeene og alle verdens Frontkjempere. Også de norske som ferdes der.

Serberne på tyske leire i Norge i stort antall og serberne som den sentrale kraften mot nazismen på Balkan, det førte til at det etter krigen ble dannet et Jugoslavisk-Norsk Samband, en vennskapsorganisasjon. Det var ikke uvanlige at denne inviterte serbere til Norge og omvendt til besøk i Jugoslavia.

Den norske motstandsbevegelsen visste vilke enorme offer og vilken heroisme serberne sto for i partisankrig. Serberne var beundret av en hel generasjon norske inntil bombingen av Jugoslavia startet. 

Jugoslavia folkevalgte president ble i vestlige medier fremstilt som en ny Hitler for å rettferdiggjøre bombingen av landet. Han døde i et ICC-fengsel, muligens drept av vestlig krefter. Han ble etter sin død frikjent for anklagene.

Nato-media i krigen hadde da funnet ut – som normalt – at MILOSOVIC var en ny Hitler. Hver globaliseringskrig krevde en ny Hitler.

Det som da skjedde fra 1999 var at eldregenerasjonen i SV knapt trodde sine egne øyne og ører. Det var nok mange som enten meldte seg ut eller gikk i dvale. Av de mer kjente som bratt meldte seg ut var tidligere NKP-formann Reidar T.Larsen Og SF-veteran Hartvig Sætra. 

Selv rakk jeg å få på trykk en artikkel i Klassekampen hvor min posisjon var: jeg håper inderlig at den jugoslaviske hæren skyter ned Nato-flyene.

Sånne typer synspunkter var heller ikke så kjærkomment i Klassekampen og det ble ofte til turbulenser med ymse debattredaktører. Det endte da opp med at Hartvig Sætra og jeg fylte opp NKPs « Friheten» med artikler om den folkerettslige krigen mot Jugoslavia. Nå er denne skarpe Sætra for lengst forlatt oss, men melding til framtidige historikere og statsvitere. Sætras artikler er oppsiktsvekkende gode og fortjener fornyet oppmerksomhet. Det var rett mot Nato-strømmen og det i ukeavisa Friheten som haltet seg fram fra uke til uke. Marxisme var på den tida vedtatt som død.

Nå jobber da både USA,Nato og EU steinhardt for at det aldri noen gang har skjedd noen bombing av Jugoslavia og slett ikke med forbudte våpen. Jugoslavia skal selvfølgelig også inn i EU og Nato. Dette er slett ikke så sikkert det vil lykkes for dette glemmes ikke så lett.

Nato-bombingen av Jugoslavia varte i 78 dager.

Det offisielle NatoNorge deltok naturligvis ikke i krigen ble det sagt, men her var altså Telemarkbataljonen oppe i de serbiske fjellene og la ut bombemål for Nato-flyene. Og norske etterretningsfolk var også på plass, men alt dette ble avslørt lenge etterpå da Telemarksoldatene fikk medaljer for innsatsen.

Norge skulle heller ikke delta i krigen mot Irak, men fikk etter hvert smuglet inn anseelige norske tropper på amerikanske baser. Helt til den siste tid.

Så skjedde det noe i Beograd som også skal glemmes, men som ikke blir glemt i Beijing. Nato bombet den kinesiske ambassaden og drepte personell. Hvorfor?

Den hendelsen vil dukke opp igjen i tida framover. Det var rett og slett sinnsykt

Uintelligent som det meste USA sto for.

Forsidebilde: iStock1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 4 469 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

8 kommentarer. Leave new

 • «Fredsnasjonen», «Den Frie Verden», «våre verdier», «en regelbasert verdensorden»,

  jadda jadda, vi nordmenn er så god at det går nesten ikke an. «Typisk norsk å være god»…. til å hykle

  Svar
 • Takk til Hårstad for nødvendig Påminning om kongeriket sine udåder. Kanskje skal også fleire namn nemnast som ansvarlige for den kriminelle krigen. Og Kina gløymer aldri bombinga av sin ambassade.

  Svar
 • Olav Sæther
  28 mars 2023 13:21

  Den fromme prelaten K.M. Bondevik kunne ha satt ned foten slik at vi, Norge, ikke hadde deltatt i denne skammelige angrepskrigen.

  Svar
 • Reidar Kaarbø
  28 mars 2023 14:56

  I 2006 skrev Espen Barth Eide bl.a.: «La meg først presisere at det norske Forsvaret verken har eller har brukt DU-ammunisjon. Slik ammunisjon har heller ikke vært brukt i norske skytefelt.»

  Samtidig minnes vi historiene om Bjørnevatn og Sandsøy på 90-tallet, der amerikanerne ikke bare testet eksplosiver, men der folk i området rundt Bjørnevatn la merke til «ei slags brakke i gruveområdet under desse sprengingsforsøka. Og på den sto det ei amerikansk ørn og inskripsjonen ”Defence Nuclear Agency” (DNA!) – altså det amerikanske forsvarets kjernefysiske avdeling.» se link under. Det kan derfor være grunn til å tro at amerikanske DU-våpen har vært testet i Norge.

  Det er lett å stadfeste, det er bare å gå til de respektive stedene og måle radioaktiviteten. Dersom radioaktivitet finnes, var det DU-våpen som ble testet, og i så fall er det noen som har et forklaringsproblem. Hittil er det ingen som har tatt seg bryet med å finne ut noe mer.

  Den store Live testen i krig ble i Jugoslavia, senere i Irak i stor stil. Men skadene rammet også amerikanske soldater som døde av senvirkninger frem til i dag. Israel brukte trolig amerikanske DU-bomber i Beirut sommeren 2006.

  Svar
 • deafdumbblind
  28 mars 2023 17:33

  det ville vært hyggelig og lese artikler av Hartvig Sætra . Kanskje Derimot kan trykke opp!

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  28 mars 2023 21:49

  No har det gått ei veke sidan den britiske regjeringa stadfesta at landet sender uran-granatar til bruk på åkrane i Ukraina.

  Kva seier norske nato-vener om det? Den norske miljø-ministeren? Den norske landbruksministeren? MdG?

  Svar
 • Knut Erik Landgraff
  28 mars 2023 21:57

  Skal du lese en bok i påsken, så stikk innom biblioteket og lån «Dagbok fra Beograd» av Ljubisa Rajic.

  Svar
 • En liten del fra avkklassifiserte kanadiske dokumenter om krigen mot serbia bl.a CIAs svarte operasjoner , ulovlige våpenforsendelser, importerte jihadist-krigere, potensielle falske flagg og scenestyrte grusomheter. Nato fortsetter å oppmuntre muslimene til å være krevende og lite fleksible i fredsforhandlinger. Muslimer fra hele verden flommet inn i Bosnia fra siste halvdel av 1992 for å drive jihad mot kroatene og serberne. Mange hadde fått våpen erfaring på den afghanske slagmarken gjennom 1980- og begynnelsen av 90-tallet etter å ha kommet fra CIA og MI6-infiltrerte fundamentalistiske grupper i Storbritannia og USA. For dem var Jugoslavia neste rekrutteringssted. hvordan muslimske tropper maskerer seg som FN-styrker og blir sett iført UNPROFORs blå hjelmer og en kombinasjon av norske og britiske kampklær og med kjøretøyer malt hvite og merket med FN.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Det er ikke mye tid igjen for livet på jorden

Vi er i en CO2-tørke, nivået er lavt!

Previous Post

Hvis data om vaksineskader offenliggjøres:

Da mister en penger fra legemiddelindustrien.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.