POSTED IN NATO

Elon Musk:

Hvorfor eksisterer Nato, egentlig?

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

I dette innlegget snur Musk virkeligheten på hodet. Nato ble etablert, ikke for å forsvare seg mot et ekspanderende Sovjetunionen, men for å skape et instrument for å kvitte seg med Sovjetunionen. Nato ble etablert i 1949, 7 år før Warszawapakten (1956) som var Sovjetunionens forsvar mot det de oppfattet som et aggressivt Nato.

Nato har hele tiden vært USAs militære instrument for å tvinge gjennom sin politiske vilje, altså sverdet de hadde til bruk i verste fall. Da Sovjetunionen falt sammen åpnet det eurasiatiske kontinentet (Europa/Asia) seg opp for USA og i strategidokumenter fra 1990-tallet (Zbigniew Brzezinski) fremgår også dette. For å få global dominans måtte en kontrollere Eurasia.

I 1999 endret Nato sin eksistens-begrunnelse. Fra å være en forsvarsallianse ble alliansen omgjort til å kunne brukes langt mer offensivt, altså til angrep på andre land uten forutgående provokasjon.

Og dette har vi sett etter den tid konsekvensen av ikke minst i Afghanistan hvor Nato formelt drev en krig fra 2001 og i 20 år til de (USA og bl.a Norge) tapte. Begrunnelsen for denne krigen var angrepet på tvillingtårnet i New York hvor ingen afghanere deltok, men tvert imot mange saudiere. Men Saudi-Arabia var den gang USAs nærmeste allierte i Mist-Østen.

Norge deltok i alle årene, men det er umulig å forstå begrunnelsen for den norske deltagelsen på den andre siden av jordkloden hvor en skulle bekjempe fattige gjetere.

Nato skaffer seg altså de fiendene de trenger for å begrunne sin eksistens. I dag har Russland erstattet Sovjetunionen som den ideelle fienden.

Natos eksistens har altså vært begrunnet med trusselen fra øst som aldri har eksistert. Tvert imot er det Russland/Sovjetunionen som historisk har hatt grunn til å føle seg truet fra vest (Napoleon/Hitler). Nå har Russland eliminert Nato-trusselen militært. Ukrainakrigen forteller at de er overlegne Nato på de viktigste militære områder.

Nato kan heller ikke lenger brukes globalt som følge av nye internasjonale innretninger som BRICS+ og SCO (Shanghai Cooperation Organization). Disse organiserer nå snart et flertall av jordas befolkning. USA og ikke minst EU er i ferd med å miste plyndrings-grepet de har levd høyt på i 500 år. Natos tid renner nå ut. Og i den forstand har Elon Musk helt rett.

Knut Lindtner
Redaktør

Musk spør hvorfor NATO fortsatt eksisterer.

Den Sovjet-ledede Warszawa-pakten som var NATOs «nemesis» er borte forlengst, sier milliardæren.

Den administrerende direktøren for Tesla og SpaceX, Elon Musk, ser ut til å være enig med den amerikanske investoren David Sacks, som har argumentert for at etter kollapsen av Sovjet-Unionen har NATO mistet sin grunn til å eksistere. Men i stedet bestemte de seg for å legge ut på en ekspansjon for å fylle ut tomrommet.

På X (Twitter) på lørdag skrev Sachs at den USA-ledede blokken «sto overfor en eksistensiell krise» på 1990-tallet. De hadde ikke lenger noen rival som kunne sammenlignes med Sovjet.-Unionen. 

Men «helller enn å oppløse NATO, kom de med en ny oppgave, å ekspandere», skriver investoren. «I et selv-refererende forløp, ville en NATO-ekspansjon skape en fiendtlighet som kunne rettferdiggjøre seg selv», la han til.

I mellomtiden har Musk sagt seg enig med Sacks. 

Han skrive på X:» Sant!. Jeg har alltid undret meg på hvorfor NATO fortsatte å eksistere, selv om deres nemesis og grunnlag sluttet å eksisterer. Warszawa-pakten er borte».

Siden 1990 har alliansen fått tilslutning fra flere av de østeuropeiske landene som hadde vært del av den Sovjet-justerte Warszawa-pakten. Og også de baltiske statene og flere land på Balkan. 

Etter oppstarten Ukraina-konflikten har også Finland blitt en del av alliansen, og Sverige kommer til å følge etter  snart. Russland har gjentatte ganger protestert mot NATOs ekspansjon. De ser det som en trussel mot nasjonal sikkerhet.

Moskva har spesielt  uttrykt bekymring over muligheten for at Ukraina skal slutte seg til blokken. Russlands president Vladimir Putin nevner spesielt Kievs ønske om dette. Det er en av de viktigste grunnene til den nåværende konflikten. 

Ukraina søkte formelt om å bli NATO-medlem høsten 2022, etter at fire av deres tidligere regioner med overveldende flertall stemte for å bli en del av Russland. Men NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har sagt at Kiev ikke kan bli medlem før de nåværende fiendtlighetene er løst. 

Kremls talsmann Dmitry Peskov har også beskrevet NATO-alliansen som «et redskap for konfrontasjon» og avskrekking, der Russland er målet. Samtidig har mange vestlige tjenestemenn påstått at Moskva vil angripe NATO innen få år. 

President Putin har sagt han ikke ha noen interesse av å gjøre noe slikt. 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Oyemike Princewill

https://www.rt.com/news/593674-musk-why-nato-exists/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Torfinn Slettebø
    6 mars 2024 11:05

    Veldig bra at dette vert omsett til norsk og publisert.

    Poenget med NATO er å skaffa ordrar til våpenindustrien i USA. Difor må NATO provosera og skapa ufred. Der har organisasjonen vore umåteleg vellukka.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Krise i Tyskland og i Nato:

Det lekkete lydsporet avslører både britiske og USA-styrker i Ukraina.

Forrige innlegg

Har han ingenting lært av Finlands historie?

Presidenten i Finland: USAs atomvåpen vil beskytte oss.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.