POSTED IN Israel

Deir Yassin massakren vakte avsky.

Albert Einstein’s brev fra 1948 til ‘NYT’, hvor han advarer om sionistisk fascisme i Israel.

0
Print Friendly, PDF & Email

Av Skribent

Av relevans for den siste tids utvikling i Israel, gjør vi oppmerksomme på følgende brev av Albert Einstein med flere, sendte til New York Times, og som avisen publiserte 4. desember 1948. Det er av største betydning å reflektere over en historisk prosess som ble satt i gang helt i begynnelsen av staten Israel.

Det som er beskrevet i dette brevet og som skildrer grusomhetene som ble begått mot folket i Palestina i 1948 i landsbyen Deir Yassin, beskriver levende også hva som for tiden pågår, mer enn 75 år senere i Israel.

Professor Michel Chossudovsky, 5. august 2023
Redaktør, Global Research

Brevet som Albert Einstein sendte til New York Times 1948, som protesterte mot besøket til Menachem Begin.

Av Dr. Albert Einstein og undertegnende.

Brev til redaktøren.
New York Times.

  1. desember 1948.

Til redaktørene i New York Times:

Blant de mest urovekkende politiske fenomenene i vår tid, er fremgangen til «Frihetspartiet» (Tnuat Haherut) i den nyopprettede staten Israel. Et politisk parti som er nært beslektet til nazistene og fascistiske partier, når det gjelder metoder, politisk filosofi og sosial appell. Det ble dannet av medlemmer og tilhengerne til den tidligere Irgun Zvai Leumi, en høyreorientert, sjåvinistisk terroristorganisasjon i Palestina.

Besøket i USA av Menachem Begin, lederen for dette partiet, er åpenbart for å få amerikansk støtte til hans parti i det kommende israelske valget, og å sementere politiske bånd med konservative sionister i USA. Flere kjente navngitte amerikanere har meldt seg for å ønske ham velkommen. Det er utenkelig at de som motsetter seg fascisme over hele verden vil underskrive og støtte bevegelsen han representerer, hvis de hadde blitt korrekt informert om Begin’s politiske meritter og mål.

Før uopprettelig skade gjøres i form av økonomiske bidrag, offentlige manifestasjoner på vegne av Begin, og at det i Palestina gis av inntrykk av at en stor del av Amerika støtter fascistiske elementer i Israel, må den amerikanske befolkningen informeres om historikken og målene for Mr. Begin og hans bevegelse.

De offentlige erklæringene fra Begin’s parti sier ingenting om dets faktiske intensjoner. I dag snakker de om frihet, demokrati og antiimperialisme, mens de inntil nylig åpent forkynte doktrinen om den fascistiske staten. Det er i sine handlinger at terrorpartiet avslører sin egentlige karakter; fra tidligere handlinger kan vi vurdere hva det kan forventes å gjøre i fremtiden.

Angrep på arabisk landsby.

Et sjokkerende eksempel var deres oppførsel i den arabiske landsbyen Deir Yassin. Denne landsbyen, utenfor hovedveiene og omgitt av jødiske landområder hadde ikke deltatt i krigen, og hadde til og med kjempet mot arabiske grupper som ønsket å bruke landsbyen som base.
Den 9. april angrep terroristgrupper den fredelige landsbyen, som ikke var et militært mål i kampene, drepte de fleste av innbyggerne, 240 menn, kvinner og barn – og holdt noen av dem i live som fanger og paraderte med dem gjennom Jerusalems gater.

Det fleste i det jødiske samfunnet ble forferdet over handlingen, og sendte et telegram med en unnskyldning til kong Abdullah av Trans-Jordan. Men terroristene, langt fra å skamme seg over handlingen deres, var stolte over massakren, publiserte den bredt og inviterte alle utenriks-korrespondenter som var i landet, for å se haugene av lik og ødeleggelsen ved Deir Yassin. Deir Yassin massakren eksemplifiserer karakteren og handlingene til Frihetspartiet.

Innenfor det jødiske samfunnet har partiet forkynt en blanding av ultranasjonalisme, religiøs mystikk og rasemessig overlegenhet. I likhet med andre fascistiske partier har de blitt brukt til å stoppe streiker, og har presset på for å ødelegge frie fagforeninger. I stedet har de foreslått korporative foreninger etter den italienske fascistiske modellen. I løpet av de siste årene med sporadisk anti-britisk vold, startet gruppene IZL og Stern et terrorregime i det palestinske jødiske samfunnet. Lærere ble utsatt for vold for å snakke i mot dem, voksne ble skutt for ikke å la barna slutte seg til dem. Med gangster-metoder, vold, vindusknusing og ran skremte terroristene befolkningen og krevde store summer i bidrag.

Frihetspartiet har ikke hatt en del i det som er oppnådd av konstruktive ting i Palestina. De har ikke tatt tilbake land, ikke bygd noen bosetninger, og har bare svekket den jødiske forsvarsaktiviteten. Deres mye omtalte innsats for immigrasjon var marginal, og viet hovedsakelig til å bringe inn fascistiske landsmenn.

Observerte avvik.

Uoverensstemmelsene mellom påstandene som nå fremsettes av Begin og hans parti, og hva de har gjort i Palestina, bærer preg av det ikke er et vanlig politisk parti. Dette er det umiskjennelige stempelet til et fascistisk parti hvor terrorisme både mot jøder, arabere og briter, og feilaktig fremstilling av dem selv er middelet, og en «lederstat» er målet.

I lys av de foregående betraktningene, er det avgjørende at sannheten om Begin og hans bevegelse gjøres kjent her i landet. Det er desto mer tragisk at toppledelsen i den amerikanske sionistiske bevegelsen har nektet å gå i mot Begin, eller til og med å advare sine egne om farene for Israel med å støtte Begin.

Undertegnede bruker derfor denne måten å offentlig presentere noen få fremtredende fakta om Begin og hans parti; og å oppfordre alle om å ikke å støtte denne siste manifestasjonen av fascisme.

Isidore Abramowitz, Hannah Arendt, Abraham Brick, Rabbi Jessurun Cardozo, Albert Einstein, Herman Eisen, M.D., Hayim Fineman, M. Gallen, M.D., H.H. Harris, Zelig S. Harris, Sidney Hook, Fred Karush, Bruria Kaufman, Irma L. Lindheim, Nachman Maisel, Symour Melman, Myer D. Mendelson, M.D., Harry M. Orlinsky, Samuel Pitlick, Fritz Rohrlich, Louis P. Rocker, Ruth Sager, Itzhak Sankowsky, I.J. Schoenberg, Samuel Shuman, M. Znger, Irma Wolpe og Stefan Wolpe.
New York, 2 desember 1948.


Fra Global Research, publisert 5. august 2023.
Oversatt av Northern Light fra engelsk.
Originalartikkel: Albert Einstein’s 1948 Letter to the NYT Warning Of Zionist Fascism In Israel.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Israel og Palestina.

Morgenbladet på ville veier.

Forrige innlegg

Russland er på full fart inn i Afrika.

Det spisser seg til fra Johannesburg til Vest-Afrika.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.