POSTED IN Endring av politikken

Diskusjoner nå om USA-baser i Finland.

Stakkars Finland!

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Det er nå snart 80 år siden 2. verdenskrig ble avsluttet. Krigen ble en katastrofe for Finland på alle måter. Nå repeterer finske politiske og deler av opinionen den samme feilen en gang til. Naturlivis er opinionen badet i pro-Nato propaganda i lang tid og anti-russisk av samme sorten.

Russland truer ikke Finland, men Finland vil nå true Russland som Nato-medlem. Hvordan Finland kan være tjent med dette forstår jeg ikke. Stakkars Finland!

Knut Lindtner
Redaktør

USA i samtaler om å etablere baser i Finland. 

En finsk tjenestemann forteller om en mulig avtale som skal tillate utplassering av soldater og utstyr i en ny militær infrastruktur. 

Av Dave DeCamp.

USA og Finland arbeider nå ut en avtale som vil tillate at USA skal få etablere sitt militære nærvær i dette nordiske  landet, nå som er blitt medlem av NATO.

Ifølge Newsweek bekrefter den finske utenriksministeren Mikael Antell at de to landene nå forhandler om en Defence Cooperation Agreement (DCA) som skal tillate oppbygging av en betydelig militær infrastruktur på finsk jord.

Denne potensielle avtalen skal ikke inkludere atomvåpen, selv om finske tjenestemenn tidligere ikke har utelukket atomvåpen

USA har jo atomvåpen utplassert i fem NATO-land i Europa. Dette er en del av alliansens atomdelingsprogram. Men det skal ikke gjelde for nasjoner som er blitt medlemmer etter at den kalde krigen tok slutt.

Mikael Antell

Antell sier at et potensielt DCA «skal tillate tropper å komme inn i landet for å bli der. Det skal være forhåndslagring av militært materiell og mulige infrastruktur-investeringer, via finansieringer fra USAs kongress til Pentagon». 

USA og Finland har hatt samtaler om DCA siden i fjor høst. Diskusjoner om en avtale fant sted i Helsinki forrige uke.

«En slik enighet skal også definere hvilke fasiliteter og hvilke områder et slikt samarbeid skal omfatte.», sier Antell.

«Det er stort sett i militære  områder og garnisoner. I prinsippet kan det bli mer enn én. Men diskusjonene er fortsatt åpne om dette».

Finland har en 1340 kilometer lang felles grense med Russland. Når landet nå er blitt medlem av NATO betyr det at regionene vil bli ytterligere militarisert.

Moskva har planer om å bygge opp sitt militære nærvær langs grensen i Vest-Russland. De sier at de vil gjennomføre flere tiltak for å svare på utvidelsen av NATO. Og det inkluderer også infrastrukturen i Finland.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Miikka Luotio

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  5 mai 2023 8:14

  Revidert salmebok 2023:

  Onward, western soldiers, marching on to war.

  Vårt Nato er so fast ei borg.

  Stoltenberg, ditt dyre navn og ære.

  I all sin glans nu stråler militæret.

  Dine hender er fulle av våpen.

  Nato, det eneste.

  Alltid væpna når du går.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Venstresidens nederlag

Når revolusjonære går under Nato-paroler.

Forrige innlegg

Militære har tidligere benektet kreft-risikoen

Nå bekrefter domstoler at utarmet uran er farlig.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.