Når det kommer til gasspriser har Norge og Russland felles interesser. Derfor forlater også Norge EUs standpunkt om et pristak på russisk gass. Noe slikt, hvis det i det hele tatt lar seg gjennomføre, er imot Norges økonomiske interesser.
Men forslaget er så dumt at det nesten ikke er til å tro. Energi er en mangelvare og det er ikke de som trenger den som bestemmer prisen, men de som selger den. Du kan ikke gå inn på en restaurant og si at du bare betaler 50 kroner for halvliteren. Da får du ikke halvliteren du vil ha. Men dette er innholdet i EUs priskrav. I så fall selger ikke Russland gass til EU og energimangelen blir bare større og prisen stiger.
For Norge er dette god butikk. Og Bertolt Brecht korte formulering forteller helt konsist hvordan forholdet er mellom praktisk politikk og moral: «Først spise, siden moral».
Knut Lindtner
Redaktør
Norge er imot russisk gasspristak
Tiltaket kan forverre mangelen i EU, advarer energidepartementet
Norge er imot EUs forslag om å sette et kunstig pristak på russisk naturgass, ifølge landets olje- og energidepartement.
«Dette kan forverre problemet Europa allerede står overfor, nemlig gassmangel,» sa Stein Grimsrud, talsmann for departementet, til nyhetsbyrået Izvestia.
Norge har blitt en sentral gassleverandør for EU etter at russisk gasslevering avtok på grunn av sanksjoner og tekniske problemer. Andelen gass importert til blokken fra Russland har falt fra 41 % til 9 % siden begynnelsen av året, sa EU-kommissær for energi Kadri Simson nylig. Norge var tidligere EUs nest største gassleverandør, og dekket rundt 20 % av behovet. Oslo godkjente i sommer tillatelser for gassutvinning ved syv nye felt til havs for å øke gassproduksjonen i 2022 med 8 % sammenlignet med 2021.
Departementet bekreftet også at det planlegger å levere rundt 122 milliarder kubikkmeter gass til EU i år. Til sammenligning, før 2022, pleide Russland å levere rundt 130 milliarder kubikkmeter med rørledning og 20 milliarder kubikkmeter i form av LNG til blokken årlig.
Noen analytikere bemerker imidlertid at Norge ikke har kapasitet til å levere nok gass til EU til å dekke tapet av russisk gass.
– Norge klarer ikke å løse den pågående energikrisen fordi en alvorlig utvidelse av eksporten er umulig på grunn av begrensede reserver. Vi konstaterer også at Norge har økt overskuddet på grunn av stigende gasspriser og har ingen planer om å være med på å sette et tak på gassprisene. Oslo tilbyr sine europeiske partnere å jobbe på basis av langsiktige kontrakter, sier den russiske ambassaden i Norge til Izvestia.
https://www.rt.com/business/565380-norway-opposes-russian-gas-price-cap/
Oversatt og bearbeidet av redaksjonen
Forsidebilde: Sébastien Goldberg
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 268 ganger.
1 kommentar. Leave new
Norge sett fra Kairo.
Av Ahmed Adel.
Oslo avviser anklagen om «krigsprofitering» og sier at høye energipriser «skader også Norge».
Norges statsminister Jonas Gahr Støre sa at vestlige land ikke bør isolere Russland, og heller etablere direkte kommunikasjon med Moskva for å løse den usedvanlig vanskelige situasjonen i Ukraina. Norge, et NATO-medlem, er imidlertid også et av de ledende landene til å motarbeide Russland gjennom sanksjoner og støtte til det ukrainske militæret.
«Det er ikke bra å isolere Russland. Det er alarmerende at vi i dag har så få kontakter og direkte kommunikasjon med Russland, sa Støre til Stortinget 25. oktober. Dette er en spesielt overraskende uttalelse, siden Norge har donert 4000 M72 panservernvåpen til Ukraina, et luftvernsystem, 22 selvgående artillerikjøretøyer, langtrekkende rakettartilleri og panservogner. Norge vil også donere Black Hornet-mikrodronesystemet og Hellfire-missiler, og vil også trene ukrainske soldater i Storbritannia.
Selv om Norge følger Washington og Brussel for å støtte Ukraina og opptre fiendtlig mot Moskva, er det kanskje en erkjennelse i Oslo, at krigen ikke vil ende med at det ukrainske militæret erobrer Donetsk, Kherson, Luhansk og Zaporozhye fra Russland. Ved å komme til en slik konklusjon er det eneste realistiske alternativet som gjenstår å oppfordre til direkte kommunikasjon med Russland, noe Vesten stoppet, i den falske troen på at vedvarende isolasjon og økonomisk press, ville få Moskva til å kapitulere og avslutte sin militære operasjon i Ukraina.
Mangelen på dialog med Moskva undergraver muligheten for å få til et fredelig oppgjør i Ukraina, ifølge den norske statsministeren. Han la også til at den nåværende politiske situasjonen var den vanskeligste siden andre verdenskrig, og det er også av denne grunn at kommunikasjonskanalene må åpnes igjen.
Sanksjoner mot Russland har ført til ødeleggelser av leveransekjeder og økonomi i landene, og en økning i energiprisene over hele verden, noe som har presset mange europeiske regjeringer til å ty til beredskapstiltak. Samtidig har Brussel vært på utkikk etter alternativer til russisk naturgass da de har lovet å avslutte sin avhengighet av energiforsyninger fra Russland, og dermed gjøre Norge desto viktigere for EU.
Det skandinaviske landet går forbi Russland som leverandør av gass til EU, og det er ikke glemt at Nord Stream-rørledningslekkasjene skjedde samtidig med åpningen av en ny rørledning fra Norge til Polen. Selv om Norge blir hyllet som en redningsmann for det energifattige Europa, har landet hovedsakelig blitt kritisert for krigsprofittering.
– Det er ingen tvil om at krigen gjør Norge rikere, staten er en stor aktør i olje- og gassindustrien. Alt i alt forventer Oslo å hente inn rundt 109 milliarder dollar fra petroleumssektoren i år – 82 milliarder dollar mer enn i 2021. Mye av det vil gå til landets suverene oljefond, et nasjonalt gullegg verdt mer enn 1 billion dollar,” rapporterer The Washington.
På denne måten har Norge blitt en stor vinner på grunn av krigen i Ukraina, ettersom de nå har blitt hovedleverandøren av naturgass til Europa til tross for astronomiske priser. Dette gjenspeiles imidlertid ikke i den vanlige borgers liv, da Norge ikke er immun mot virkningene av de selvødeleggende anti-Russland-sanksjonene.
I tillegg til de høyere strømregningene som kommer hver måned, opplever nordmenn også høyere priser på nesten alt annet. Det statlige statistikkbyrået SSB (Statistisk sentralbyrå) rapporterte nylig en økning i transportkostnader på 11,3 prosent, en økning på 12,1 prosent for mat og alkoholfrie drikkevarer, en økning på 8,7 prosent i hotell- og restaurantregninger og en økning på 7,6 prosent i prisene på husholdningsartikler og vedlikehold. Norges største bank, DNB, meldte også at kundene nå bruker mye mindre penger på dyre varer.
Det er av denne grunn at Norge, til tross for rekordoverskudd i energisektoren, ønsker at dialogen med Moskva skal gjenåpnes slik at det kan bli en lettelse i levekostnads-krisen og andre sektorer av økonomien. Ikke desto mindre gir ikke Oslo mye til fredsinnsatsen, ettersom de opprettholder anti-Russland-sanksjonene og fortsetter å trene, finansiere og forsyne det ukrainske militæret.
Fra South Front, publisert 27 oktober 2022. Skrevet av Ahmed Adel, Kairo-basert geopolitikk- og politisk økonomiforsker. Oversatt fra engelsk, noe forkortet.
Orginalartikkel: NORWEGIAN PM FOR RESTORATION OF CONTACTS WITH RUSSIA: “NOTHING GOOD IN ISOLATION”.