POSTED IN Jemen, Saudi-Arabia

Det ser ut til at Jemenkrigen nå går mot slutten.

Stort nederlag for Saudi-Arabia.

0
Print Friendly, PDF & Email

Det har pågått et slag om den siste sudikontrollerte provinsen og byen i Nord-Jemen i 9 mnd. Dette kan ansees som Jemenkrigens Stalingrad (Byen hvor Hitler-Tyskland led nederlag i Sovjetunionen. Regnes som vendepunktet under 2. verdenskrig).

Saudiene har ført krig mot Jemen i over 6 år og har forårsaket store skader og ødeleggelser og ikke minst drepte. Krigføringen deres har vært særlig intens fra luften. På bakken har de i stor grad brukt leiesoldater. Særlig har mange helsesentre i Jemen vært utsatt for luftangrep og ødeleggelser.

Sansynligvis dreier krigen seg delvis om store oljeforekomster på Jemens territorium, men den har også politisk årsaker. Det er av betydning for Saudi-Arabia hvem som kontrollerer landet sør på den Arabiske halvøyen.

Bak krigshandlingene er det også religiøse undertoner. Saudiene er sunnier mens houthiene er shiaer og støttet av Iran. Religionen er en viktig faktor for å mobilisere folkemassene i regionen, men sannsynligvis er praktiske økonomiske og politiske vurderinger de viktigste for de som startet krigen.

Saudiene har rapportert de siste ukene om kolossale tap på motstanderens side samtidig som de er i ferd med å tape på bakken. Det er et velkjent tegn på at det står dårlig til når en i økende grad må overdrive for stive opp kampmoralen.

Det er derfor grunn til å regne med at saudiene snart har tapt Jemen-krigen de startet. Om det får politiske konsekvenser innad i Saudi-Arabia gjenstår å se.

Knut Lindtner (redaktør derimot.no)

brown sand under blue sky during daytime

Houthiene i Jemen tar to nye distrikter i Maarib

Saudier dreper 105 houthier i luftangrep

av Jason Ditz

Nok en dag i Jemens omstridte Maarib har saudierne rapportert om ytterligere 105 houthier drept i luftangrep. Den store nyheten kan være at houthiene vinner enda mer territorium.

Houthiene bekreftet å ha erobret Jubah og Jabal Murad-distriktene, ytterligere to distrikter i utkanten av Maarib City. Mellom disse, og de som ble tatt tidligere denne uken, har houthiene byen nesten helt omringet og de har tatt deler av selve byen.

Det er vanskelig å se hvordan tapene er så uforholdsmessige når tegnene på bakken er at houthiene faktisk vinner, og er på nippet til å ta byen, den siste delen av Nord-Jemen de ikke kontrollerer.

På den andre siden kontrollerer saudierne og deres allierte mindre og mindre territorium, og alt de har for å vise frem krigsfremgangen deres er antallet drepte. Krigen har tydeligvis vært en fiasko, og spørsmålet er om saudierne vil forsøke å avslutte den med et forhandlet oppgjør.

Mskinoversatt/KL

Forsidebilde: Adli Wahid

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Kinesisk sjefredaktør til USAs politikere:

Dere må være gale. Dere kan ikke vinne over et forent Kina/Russland.

Forrige innlegg

Fra Nordisk folkeriksdag 2021 på Ørje

Fritt Norden!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.