POSTED IN Historie, Klima

Det er en oppkonstruert klimakrise.

Det var varmere i romertiden enn i dag.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

– Romertiden var den varmeste perioden de siste 2000 år

Av Jan Herdal

Romerrikets storhetstid falt sammen med den varmeste perioden rundt Middelhavet de siste 2000 årene, ifølge en studie publisert i tidsskriftet Scientific Reports 2020. Klimaet ble gradvis tørrere og så kaldere framover mot imperiets historiske fall.

Studiens hovedforskere er Isabel Cacho, Giulia Margaritelli og Albert Català, tilknyttet Universitetet i Barcelona.

Studien er ingen sensasjon. Den bekrefter og styrker allerede kjent kunnskap, bl.a. om varmeperiodene de siste 10 000 år i vår mellomistid, som av fagfolk kalles Holocene. Men i dag blir all forskning som ikke stemmer med gjeldene klimadogme systematisk fortiet, og derfor viktig å formidle for balansens skyld.

Også tidligere studier har relatert Romerrikets fall til noen naturlige faktorer (klimaendringer, vulkanutbrudd, etc.). Denne aktuelle studien har benyttet høyoppløselige presisjonsdata om hvordan temperaturene utviklet seg de siste 2000 årene i Middelhavsområdet, ifølge forskerne. 

– For første gang kan vi si at den romerske perioden var den varmeste perioden de siste 2000 årene, og disse forholdene varte i 500 år, sier den kjente forskeren Isabel Cacho, professor ved Institutt for jord- og havdynamikk ved Universitetet i Barcelona.

Studien identifiserer en oppvarmingsfase som er annerledes i romertiden i Middelhavsområdet, og er fokusert på rekonstruksjon av sjøoverflatetemperaturen de siste 5000 årene. De nye registreringene ble korrelert med data fra andre områder av Middelhavet. 


Den romerske varmeperioden framgår også av iskjerneprøver fra Grønlandsisen foretatt av det amerikanske GISP2-prosjektet. Merk også at varmetoppene blir stadig mindre, en indikasjon på at vår mellomistid er i ferd med langsomt å gå over i en ny istid.

Forskerne identifiserer den romerske perioden som den varmeste perioden de siste 2000 årene, og 2oC varmere enn gjennomsnittsverdiene i vår tid. I følge forfatterne sammenfaller fasen med utvidelsen av Romerriket, noe som kan indikere gunstig påvirkning fra klimaforholdene. 

– Vår studie mener utviklingen av det romerske imperiet hjelper oss å forstå utviklingen i middelhavsklimaet – spesielt den hydrologiske syklusen. Denne delen av forskningen kan bedre vår evne til å tilpasse oss forestående endringer, mener professor Isabel Cacho.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Med alle de geoklima endringene de nå forsker på og setter ut i live, vil vi da heller gå mot en mye kaldere periode!?
  Man skal ikke leke med naturen og naturens egen
  rytme

  Svar
 • «Forskerne identifiserer den romerske perioden som den varmeste perioden de siste 2000 årene, og 2oC varmere enn gjennomsnittsverdiene i vår tid. I følge forfatterne sammenfaller fasen med utvidelsen av Romerriket, noe som kan indikere gunstig påvirkning fra klimaforholdene.»

  Men, men …. Hva med ‘TippingPoint’ ? ;-)
  Kun et konstruert begrep, for å skremme.

  ‘ Klimaet har gjennom Jordens lange historie vært i kontinuerlig endring. Global oppvarming og global nedkjøling er det normale. Uten at forskerne har klart å forklare hvorfor.
  Jorden har vært i kontinuerlig endring siden den ble dannet for 4567 millioner år siden. Det finnes ingen normaltilstand. Det samme gjelder klimaet. I et geologisk tidsperspektiv har temperatur, nedbør og vind aldri vært stabile.
  Det vitenskapen forteller oss er at Jorden gjennom lange tider har vært varmere enn den er i dag (ofte kalt drivhusklima). Det har i perioder også vært kaldere enn i dag (ofte kalt ishusklima). Dette må forstås slik at kloden ikke har noen «normaltemperatur», og livets utvikling på Jorden har til alle tider måttet tilpasse seg større og mindre endringer i temperatur, fuktighet og vindforhold.
  Sagt på en annen måte legger klimaendringene grunnlaget for plante- og dyrelivets evolusjon ‘
  geo365.no/klimaets-gatefulle-variasjoner/?mc_cid=17d9854031&mc_eid=db6add3f06

  ‘ La oss gå videre til snø. Husk alt hysteriet om at ”våre barn vil ikke vite hva snø er”.  Det viser seg at ryktet om at snøen er død er sterkt overdrevet. 
  Her er snømengden for sesongen 2021-2022… ‘
  inyheter.no/19/04/2023/hvor-er-klimakrisen/

  Svar
 • Er vel ikke mange som forklarer dette bedre en, Juster: Mot normalt: https://www.youtube.com/watch?v=rHT_Lu0OoAI

  Svar
 • «Stortinget godkjente geoengineering i 2009», fra steigan.no sin artikkel i dag: «En teknokratisk agenda».
  Insektdød? Så små organismer fulle av chemtrail-sprayet svineri vi får i vannet i springen og inn i selv de grønnsakene vi dyrker selv på åpent land (?), selvfølgelig dør insekter.
  «Klimakrise er nemlig DIN skyld, så DU må gi avkall, DIN utpust alene dreper kloden»,
  (mens John Kerry reiser med eget jet og har biler, villaer, og mener at spørsmål om hans karbonfotavtrykk er tåpelige, helt ridiculous)
  De som angivelig vil redde kloden går løs på folket etter modell av pavekirken i middelalderen, det lyses i bann, det gode og mindreverdighetsfølelsen i oss brukes mot oss, med skyldfølelse og angst som våpen:
  – å ha el-bil er edelt,
  – å vaksinere seg er «borgerplikt» (IFG erna),
  – din sydenturer må rasjoneres eller avskaffes,
  – du sponser selvfølgelig demokrati og Ukraina «for vår sikkerhet og våre verdier»,
  – kun hjerteløse foreldre nekter sine barn kjønnslemlestelse,
  Ekstremværene kalles Hans og Ingunn. Hva med: Gro, Jens, Jonas, Mette, Espen, Børge, Ine, eller for å være inkluderende: Lan, Abid, Hadja, Sumaya? Rasistisk å ikke bruke unorske navn, slå til med paragraf 185!
  Bare for å nevne noe som de fleste burde ha skjønt by now

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Globalister skryter, fordi føler seg ‘beskyttet’

FN/WEF: «Vi eier vitenskapen og vi tror verden nå burde få vite det».

Forrige innlegg

Alt skal ødelegges:

Satellittbilder viser at 62 % av Gazas infrastruktur er helt ødelagt.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.