POSTED IN Gaza

Alt skal ødelegges:

Satellittbilder viser at 62 % av Gazas infrastruktur er helt ødelagt.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Av NewsVoice redaksjonen

I kjølvannet av Israels nådeløse offensiv mot Hamas, er Gaza-landskapet nå i ruiner, og hundrevis av bygninger, inkludert skoler, sykehus og moskeer er redusert til grus. Ødeleggelsene strekker seg utover infrastrukturen og når dypt inn i jordbruksland som enten har blitt rasert eller gjort ubrukelig.

Tre kritiske områder er undersøkt: Al-Zahra, Beit Hanoun og Khan Younis. Arrene som er etterlatt på Gazas folk, land og infrastruktur kan være uopprettelige. Satellittbilder som sammenligner Gaza før og etter 7 oktober, viser omfanget av ødeleggelsene. Hele nabolag har forsvunnet fra kartet, og der er bare svidd jord og ødeleggelser igjen.

Analysen utført av Corey Scher fra City University of New York, og Jamon Van Den Hoek fra Oregon State University tegner et dystert bilde, og avslører at per 17 januar har hele 62 prosent av alle bygninger i Gaza blitt skadet eller helt ødelagt.

Konsekvensene er ikke begrenset til Gaza by alene, der konflikten har vært mest intens. Byer utenfor frontlinjene og det omkringliggende landskapet vitner om den samme dystre skjebnen. Al-Zahra, en gang et velstående område sentralt i Gaza by med tre universiteter og flere frukthager, ligger nå i ruiner. Universitetene, som Hamas skal ha brukt som baser, ligger i ruiner og er omgitt av ugjenkjennelig land, hvor selv de gamle veiene har forsvunnet.

En gang en by omgitt av jordbruksland, bærer Beit Hanoun nå krigsarr med spor av pansrede kjøretøy på kryss og tvers av landskapet. Sykehusene som er anklaget for å gi ly til Hamas-krigere er blitt til ruinhauger, den ene i ruiner og den andre helt ødelagt. Moskeer og kirkegårder har ikke blitt spart, da israelske styrker sikter seg inn mot dem i et forsøk på å avdekke Hamas’ tunnelnettverk.

Khan Younis, som ligger langt i sør og i utgangspunktet antas å være langt fra frontlinjene, gjenspeiler ødeleggelsene man har sett i andre områder. Hele kvartaler er borte, og til og med rasmassene ser ut til å være jevnet med jorden. Grensene mellom boligområder, infrastruktur og påståtte Hamas-festninger er visket ut til det ugjenkjennelige.

Undersøkelsen er utført av Balakrishnan Rajagopal, FNs spesialrapportør for rett til bolig, sammen med Martin Coward, professor i internasjonal politikk ved Queen Mary University of London, Ammar Azzouz, forsker ved University of Oxford, og The Guardian.

Fra NewsVoice, publisert 5 februar 2024.
Oversatt fra engelsk. Linker og video i orginalartikkelen. Oversatt av Northern Light.
Orginalartikkel: 62 % av Gazas infrastruktur förstörd – Satellitdata.

Forsidebilde: Wikimedia Commons – Saleh Najm and Anas Sharif. Lenke til bildet: File:Fars Photo of Destruction in Gaza Strip during 2023 War 02.jpg – Wikimedia Commons

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Det er en oppkonstruert klimakrise.

Det var varmere i romertiden enn i dag.

Forrige innlegg

Nå må UNRWA ødelegges:

Da slipper Israel å følge opp kravet fra den internasjonale domstolen ICJ.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.