POSTED IN Olje-Energi, USA

Desperasjonen er stor i Washington:

Sentralbanksjefen i USA vil regulere prisen på russisk olje som alle etterspør.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Dette utspillet fra den amerikanske sentralbanksjefen tyder på så stor desperasjon i Washington at alt nå utprøves for å komme ut av den knipa en selv har satt seg i. Hvorfor skal Kina gå med på noe slik? Hvorfor skal India gjøre det? Landet tjener allerede stort på russisk oljesalg til lavere priser. Hvorfor skal Russland levere olje til en pris USA fastsetter?

Jeg trodde det var en grunnlov innen all handel at det er tilbud og etterspørsel som regulerer prisene og at forsøk på noe annet vil før eller siden mislykkes. Siden Russland har flust av en vare det er stor etterspørsel på (hydrokarboner,) er det de som i stor grad bestemmer prisene – ikke Tyskland eller USA.

Dette utspillet forteller alt om hvordan styrkeforholdet i verden nå endrer seg i rekordfart. Og USA henger etter mens bussen går og de skriker for å stoppe den.

Knut Lindtner
Redaktør

Janet Yellen prøver å få støtte for russisk oljepristak på turen til Asia.

Eksperter og analytikere advarer hvis pristaket forsøkes, kan globale oljepriser skyte i været

av Dave DeCamp

Finansminister Janet Yellen har reist til Asia, hvor hun vil søke å få støtte for en plan for å forsøke å få til et pristak på russisk olje, ettersom USA ønsker å skade Russlands fortjeneste samtidig som gassprisene holdes nede. Yellen vil møte embetsmenn i Japan og dra til Indonesia for å delta på et toppmøte med G20-finansministre.

Yellen presser på ideen om et pristak som følge av frykten for at EUs sanksjoner mot russisk olje som vil tre i kraft innen utgangen av året kan sende oljeprisen til 200 dollar fatet, noe som vil føre til at amerikanere betaler 7 dollar for en gallon bensin. EU-sanksjonene forbyr import av russisk olje til de fleste av medlemmene, men enda viktigere, vil forby europeiske selskaper å forsikre russiske oljeforsendelser.

Russiske oljeforsendelser er fortsatt avhengige av forsikring fra firmaer basert i EU og Storbritannia. Russland vil kunne finne andre måter å forsikre sine forsendelser på, og tjenestemenn har antydet å gi statsgarantier for å omgå forbudet, men det første sjokket kan fortsatt få globale priser til å skyte i været. 

I henhold til Yellens plan kan russiske oljeforsendelser fortsatt være forsikret hvis de selges til fastsatt pris, selv om det vil kreve endringer i EU-sanksjoner.

Men eksperter og analytikere advarer også om at forsøk på å sette et tak på russisk olje også kan få prisene til å skyte i været. Planen er nesten dømt til å mislykkes da den krever samarbeid fra Moskva, som kan svare med å redusere oljeproduksjonen. Analytikere ved JPMorgan Chase sa at olje kan skyte opp til «stratosfæriske» $380 per fat i verste fall hvis Russland reagerer med mottiltak.

Pristaket vil også kreve samarbeid fra India og Kina, som begge har trappet opp kjøpet av russisk olje betydelig. Som et resultat tjener Russland mer på oljesalg enn det var før krigen. Både India og Kina kjøper allerede olje fra Russland med rabatt og har liten grunn til å krysse Moskva ved å overholde en pris fastsatt av Washington.

Yellen vil ha en sjanse til å diskutere pristaket med Kina og Indias finansministre på G20-toppmøtet i Indonesia. Russland vil også være til stede, men en finansminister sa til The New York Times at den amerikanske delegasjonen ikke vil ha noen kontakt med den russiske. Utenriksminister Antony Blinken deltok på et møte med G20 utenriksministre forrige uke og unngikk også russisk side da Biden-administrasjonen har forlatt diplomatiet med Moskva.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • A. Jeg er sulten og vil kjøpe potetene dine.
  B. Ok, 10 kr. kiloen er prisen.
  A. Nei, jeg vil bare betale 5 kr.
  B. Sorry, prisen er kr. 10.
  A. Før jeg betaler 10 kr. pr kilo sulter jeg heller i hjel, og det blir DIN skyld at jeg dør!
  Dessuten skal jeg få alle mine venner til å sulte seg i hjel hvis du ikke selger til mitt prisforlangende, bare så du vet det!
  C. Får jeg mengderabatt hvis jeg kjøper 50 eller 100 kg?
  B. Det kan vi diskutere, skal vi si 8 kr. ved 100 kg?
  A. Men jeg er sulten!
  Ja, ja, gjør som du vil, jeg har poteter å spise, jeg har poteter å selge, men du har ikke penger til å betale med høres det ut som.

  Svar
 • Våre politiske myndigheter greier ikke å sette et pristak på vår vannkraftenergi til innbyggerne i Norge. F.eks. med 50% fortjeneste til kraftselskapene/kommunene/statsadministrasjonen, – dvs totalt 15 øre pr. kWh. Energi som vi har nok av og altså er sjøforsynt med.
  Så skal politikere ww. greie å sette pristak på Russlands olje-vare som verden tydligvis har for lite av ?

  Vi har sett mye politisk idioti & underligheter de siste årene; – enten det gjelder energi, klima eller virus.
  Men dette må være en fleip.
  Eller er det flere ‘ ledere’ enn Biden som er blitt dement?

  Svar
  • >Dessverre så er det ikke idioti som ligger bak men korrupsjon for makt og penger…

   Selvfølgelig har du rett i det. Og siden det ikke slås ned på korrupsjon her i landet vokser den seg bare større og større til landet er totalt ruinert, mens de korrupte svina vralter rundt og vasser i penger og andre goder. Her i landet skjer det korrupsjon så grov at hadde det skjedd i Kina kunne disse korrupte skadedyrene risikere å få seg et nakkeskudd.

   Svar
 • NEW YORK BY SENDER UT VIDEO OM «GJØRE HVA VED ATOM-KRIG»

  thetruthseeker.co.uk/?p=255994
  The New York City Office of Emergency Management has issued a video TRAINING NEW YORKERS FOR WHAT TO DO WHEN A NUCLEAR BOMB HITS.

  Svar
  • Hjelper ikke en dritt for å si det rett ut. Hvis gærningene tvinger Russland til å sende noen missiler over kommer de nå så fort at New York ikke egentlig vet hva som traff dem.
   Det de forteller er jo egentlig at «de unevnelige» vet de leker med døden, men selvfølgelig ANDRES død, ikke sin egen. De kan faktisk få seg en meget ubehagelig overraskelse, ja man kan kanskje si en fatal feilberegning av mulige reaksjoner.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

USA-oberst MacGregor:

«Biden, du må gå! Du er en katastrofe!»

Forrige innlegg

Dette er en del av vestens kommende krise:

Når diskusjoner blir omdefinert til konspirasjonsteorier og en ikke får tilsvarsrett.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.