POSTED IN Krig-fred, Tyskland

Den tyske utenrikminsteren sier at Nato er i krig med Russland.

Norge er Nato-medlem. Er vi i krig med Russland?

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Det er ganske drøyt når den tyske utenriksministeren i en debatt i Europaparlamentet i praksis erklærer krig mot Russland. Når en innehar en så viktig posisjon i et stort land kan en ikke si hva som helst. Da skal en gjerne veie sine ord på gullvekt.

Siden dette ikke er en debatt i en studentforening eller på en videregående skole må en forvente at en så høyt plassert politiker skjønner hva hun sier og hva det innebærer. Jeg tror ikke at hun mente det slik ordene falt ut av munnen hennes, men det forteller om tenkningen som nå rår i bl.a. den tyske regjeringen. Konsekvensen er at Tyskland ikke vil ha troverdighet for signering av evt. avtaler med Russland så lenge hun bekler den stillingen.

Annalena Baerbock, Tysklands utenriksminister

Det vil ikke overraske om hun må gå i den nærmeste fremtid, ikke som følge av uttalelsen men på grunn av at hun som lederen for utenrikstjenesten i landet ikke lenger inngir tillit. For ordene hennes vil nok bli notert i andre viktige samarbeidsland for Tyskland, f.eks. Kina og India og ellers i verden.

Bortsett fra dette har hun rett. I praksis foregår det nå en uerklært krig mellom Nato og Russland i Ukraina, men sies det høyt og utvetydig vil det få store konsekvenser, f.eks. for Norge. Alle er tjent med å ikke snakke for høyt om dette.

Knut Lindtner
Redaktør

Den tyske utenriksministeren er kommet i søkelyset for «krig med Russland»-kommentar.

Opposisjons-politikere sier utenriksminister Annalena Baerbock er uegnet til jobben.

Den tyske utenriksministeren Annalena Baerbock har blitt møtt med hardt kritikk etter at hun i Europa-parlamentets møte har sagt at Tyskland er i krig med Russland. Kommentaren hennes har fått opposisjonspolitikere til å stille spørsmål om hun faktisk er egnet til jobben.

«En uttalelse fra Baerbock om at Tyskland er i krig med Russland viser at hun ikke passer til jobben», twitret parlamentsmedlem Sahra Wagenknecht, tidligere ledere for Venstrepartiet i Bundestag på fredag. 

Sahra Wagenknecht

En utenriksminister skal være en «toppdiplomat», og «ikke oppføre seg som en elefant i en porselensbutikk», legger hun til . Hun beskylder Baerbock for å «trampe på» Tysklands rykte. Under debatten på tirsdag sa Baerbock at de europeiske nasjonene «kjemper en krig mot Russland», og må gjøre mer for å forsvare Ukraina.

Tyskland trenger en utenriksminister som er i stand til å være «en ansvarlig diplomat, og ikke en bråkmaker» midt i konflikten i Europa, sa Alice Weidel, en av lederne i det høyrevendte partiet Alternative for Germany (AfD) i Bundestag. Hun la til at en utenriksminister eksklusivt skal representere Tysklands interesser.

Gerhard Papke, en regional lovgiver fra Nord-Rhein-Westphalen og president i den Tysk-ungarske alliansen, beskylder Baerbock for å være «komplett politisk sinnsyk» når hun kommer med en slik uttalelse. Parlamentsmedlem Selim Dagdelen fra Die Linke forlanger at kansler Olaf Scholz kommer med «en øyeblikkelig»forklaring på om Baerbock har hans regjerings mandat «til å erklære krig». Han legger til at ministeren er en trussel for sikkerheten til det tyske folk.

Verken Baerbock eller Scholz har svart på kritikken så langt. Utenriksministeren slår fast at Berlin ikke er en del av konflikten mellom Kiev og Moskva. Slik heter det i en uttalelse til tabloidavisen Bild.

«Å støtte Ukraina til å utføre sin individuelle rett til selvforsvar… gjør ikke Tyskland til en del av konflikten», heter det, og hun peker på FN-charteret. 

Utenriksministeren legger til at Russlands militære operasjon i Ukraina er «en krig mot europeisk fred og orden»,og at det er det Baerbock mente. Moskva sier at Baerbocks ord bare viser at Vesten har planlagt denne konflikten i årevis.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/news/570594-germany-baerbock-war-russia-criticism/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  31 januar 2023 7:46

  Sett frå Russland er handlingane våre meir talande enn orda våre. I handling er Noreg like deltakande i krigen som Tyskland, same kva Huitfeldt seier eller ikkje seier høgt.

  Takk for både innleiing, artikkel og omsetjing av ein type stoff som NRK kan vera misunneleg på.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  31 januar 2023 8:04

  Russland-hatet går over alle støvleskaft. Sist ut er sjefen for det svenske heimevernet, Laura Swaan Wrede:

  -Ein russar er ein russar sjølv om du steikjer han i smør.

  Rein rasisme i statleg regi. Våre verdiar? Heimevern? Forsvar? Når slike folk får leiarstillingar, er det meste sagt.

  Svar
 • Baerbocks CV stemmer ikke helt med virkeligheten, og Wagenknecht har rett, hun passer overhode ikke i jobben. Klossete og sjølgod.

  Svar
 • Hans K Johnsen
  31 januar 2023 16:57

  Når Rothschild sier «bjeff» – så høres «WEF, WEF»

  Svar
 • Det blir stadig vanskeligere å komme med et svar på spørsmålene om hvorfor ukrainerne får lov til å dø i hopetall, og hvorfor vestlige våpen kommer i ubetydelige mengder, og alltid for sent. Når det ikke finnes et logisk svar, må vi se på det ulogiske. Så trist og det merkelige er at uansett hva Ukraina kan være, er det fortsatt først og fremst verdens brødkurv, men i hovedsak tilhører ikke alt det landet Ukraina lenger, så ukrainere kjemper for hva? For folk som uansett vil ha dem alle døde? Ikke rart Soros ba om flere nazister fra Øst-Europa til å bli med i kampen. Soros liker visstnok ikke nazister, så det ville være en fin måte å bli kvitt dem på, tross alt er det ingen kjærlighet bare egeninteresser.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hvorfor er ikke det et journalistisk tema?

Overdødelighet i land etter land.

Forrige innlegg

D-vitaminer.

En forutsetning for et godt immunforsvar.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.