POSTED IN Baltikum, Russland

To baltiske stater mot diplomatisk brudd med Russland:

Musene som brølte!

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Dette er historien om musa som blåste seg opp mot den russiske bjørnen.. Det er merkelig at en ikke forstår at det er langt mer å hente på et vennlig forhold til sin store nabo i øst som ikke flytter seg. Disse baltiske statene vil måtte leve med Russland i all fremtid.

USA har ikke venner men interesser. Det betyr at den sikkerheten som USA lover ikke vil vare i all evighet. Men det vil naboskapet til Russland. Dette er kortsiktig politikk som det umulig kan komme noe godt ut av.

Knut Lindtner
Redaktør

To EU-stater er klar til å bryte diplomatiske forbindelser med Russland

Fra Voltaire Network.

Det estiske utenriksministeren går et skritt lenger enn tidligere i sitt forhold til Russland, Han bekrefter at de har utvist den russiske ambassadøren fra Estland.

Russland svarte med å be den estiske ambassadøren forlate Russland, ikke senere enn 7. februar. Forverringen av de diplomatiske forbindelsene, at de stenger ambassadene, kan være et siste skritt før landet går til krig.

Dette er siste runde i  en konflikt som begynte med utvisningen av russiske diplomater for angivelig «å få større likhet» mellom staben i de  russiske og estiske ambassadene ( 8 diplomater mot 15 utsendte medarbeidere).

Men i realiteten var det gjengjeldelses-tiltak etter den russiske militære intervensjonen i Ukraina. Så «svarte» Russland med utvise estiske diplomater fra konsulatene i St.Petersburg og Pskov.

I desember 2022 begynte den estiske sentralbanken å produsere, i enighet med den europeiske sentralbanken, en 2-euro mynt som kom ut i juli, og var til minne om Ukrainas uavhengighet. På baksiden av mynten sto det et nazi-slagord.

Det skulle være til minne om 30. juni 1941 da den «integrerte nasjonalisten» Stepan Bandera hadde erklært uavhengighet for Ukraina, med støtte fra nazistene. Den 23. januar 2023 annonserte Tallinn overføring av 113 millioner euro i militær hjelp  til de ukrainske væpnede styrkene, inkludert «alle sine FH-70 155 mm Howitzers», i tillegg til 122 mm D-30 Howitzers, artillerigranater og Carl Gustaf M2 anti-tank granat-kastere.

Siden den 9. januar har Estland vurdert å utvide sin «eksklusive maritime sone» ved å skape en «sammenhengende maritim sone» der deres kystvakt skal kunne borde ethvert skip. Siden det er så trangt i Østersjøen kan Tallin på den måten blokkere inngangen og utgangen til havnen i St.Petersburg, Russlands nest største by, og i strid med internasjonale lover.

I 1939 prøvde Sovjet-Unionen å forhandle med Finland å få til en måte å beskytte Leningrad (dagens St. Petersburg) på, beskytte mot en nazi-invasjon fra øyene i Finskebukta. Finland avviste Sovjets bekymring. Med ryggen mot veggen invaderte USSR deler av den finske kysten (Vinterkrigen). De ble da ekskludert fra League of Nations (FNs forgjenger).

Litauen har nå tatt inn over seg signalene fra Estland, og har annonsert at de også vil utvise den russiske ambassadøren i landet.  

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
https://www.voltairenet.org/article218724.html 
Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

  • Freeeedooom
    31 januar 2023 8:27

    Det ser ikke lenger ut som at RSS-feeden til derimot fungerer.

    Svar
  • Skal det forestille å være en straff mot Russland? Å bryte diplomatiske forbindelser med NATOland som ikke kan stoles på hverken muntlig eller skriftlig er lurt, bortkastede ressurser å forhandle med sånt.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hvorfor er ikke det et journalistisk tema?

Overdødelighet i land etter land.

Forrige innlegg

D-vitaminer.

En forutsetning for et godt immunforsvar.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.