POSTED IN Diverse, Helse

Den er hovedkilden til D-vitamin.

Hva gjør vi når sola er borte?

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Sola produserer 90% av behovet for vitamin D

Vi har lært at vi får nok vitamin D hvis vi spiser fisk og ei skje tran pr. dag. Sannheten er at 90% av behovet normalt dekkes ved produksjon i huden når vi soler oss. Hvis vi ikke spiser solerstatning, får vi dekt bare 10% av behovet åtte måneder i året.

Vitamin D har blitt brukt som signalstoff i levende organismer i mer enn 500 millioner år. Bare kolesterol er eldre. Og vitamin D lages av nettopp kolesterol. Når UVB-stråler fra sola treffer huden vår, omdannes kolesterol til vitamin D.

Vi må en tur til ekvator

Når vi skal beregne behovet for D-vitamintilskudd, må vi først en tur til ekvator. Det var i Afrika mennesket utvikla seg og der var det mye sol. Når vi ser på D-vitaminnivået hos gjengen som fortsatt bor ved ekvator, ser vi derfor hva som er det naturlige D-vitaminnivået hos mennesker.

_______________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Mer D-vitamin!
_______________________________________________________________________

people sharing seafood

Det var de to nederlandske forskerne Martine Luxwolda and Remko Kuipers, som viste oss hva som er normalt D-vitaminnivå. De to reiste til Øst-Afrika, der de målte D-vitaminnivået hos nomader som lever på den afrikanske savannen. Masai-nomader har rikelig overskudd på UVB-stråling fra sola hele året. Det er derfor opp til kroppene deres selv å regulere hvor mye vitamin D som skal produseres.

Gravide øker D-vitaminnivået naturlig

Det viser seg at D-vitaminnivået hos nomadene varierer både mellom enkeltpersoner og hos enkeltpersoner. Når masai-kvinner blir gravide, øker automatisk D-vitaminnivåene deres med ca. 40 nmol/L. Og blir like automatisk redusert igjen uka etter at de har født. Mediannivået for alle som ble undersøkt av de to nederlandske forskerne var 110 nmol/L.

De to nederlenderne noterte også at dietten til nomadene var særdeles D-vitaminfattig. Det er dårlig med tran på savannen i Afrika. Nomadene produserer nesten alt vitamin D selv i huden.

Sola produserer minimalt i Norge

Problemet for oss som bor i nord, er at vi bare produserer marginalt med vitamin D i huden ved hjelp av sola. Vi har ikke sol nok. Midt på sommeren, har vi i Oslo mulighet til å produsere vitamin D mellom klokka 1000 og 1400 hvis vi soler oss uten solkrem. På grafen under, ser du når folk i London har mulighet til å produsere vitamin D i huden. Norge ligger lenger nord.

D-vitaminvindu

Her i Norge har vi ikke mulighet til å dekke behovet for vitamin D med egenproduksjon i huden. Mellom september og april står sola for lavt til å levere noen UVB-stråler i det store og hele. Derfor mister vi produksjonen helt i åtte av årets 12 måneder.

Solerstatning

Det betyr at mellom september og april får vi dekt bare 10% av behovet for vitamin D uten å spise D-vitamintilskudd som solerstatning.

Forsidebilde: Dawid Zawiła

Tidligere publisert på derimot.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Og vi er mindre og mindre ute i sola. Spesielt barn og ungdom.
    Og når vi opplever å få tilgang på litt sol blir vi skremt til å smøre oss inn med D-vitaminreduserende krem.
    Er dette en årsak til depresjonsepidemien blandt ungdom tro?

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

De tar til motmæle mot ensretting og løgner.

Det som kalles nyheter er i stor grad propaganda.

Forrige innlegg

New Zealand tar nå igjen Sverige i Covid19 døde

Forskjellen er at Sverige ikke ødela økonomien med nedstengninger

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.