POSTED IN Covid-19, Helse

New Zealand tar nå igjen Sverige i Covid19 døde

Forskjellen er at Sverige ikke ødela økonomien med nedstengninger

6 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

New Zealand har flere Covid-dødsfall enn noen gang

Individuelle virologer advarte allerede i 2020: Nedstengninger vil utsette Covid-dødsfall inn i fremtiden. New Zealand ser ut til å oppleve dette for øyeblikket. Inntil nylig fulgte øynasjonen en null-Covid-strategi. Med den nye Omicron-varianten skyter antallet dødsfall nå i været og er langt høyere enn i Europa for øyeblikket.

________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Politikeren
________________________________________________________

Våren 2020, i begynnelsen av korona-pandemien, kom den anerkjente svenske epidemiologen Johan Giesecke med en tøff uttalelse: «Løsningen utsetter de døde til fremtiden.» Visse risikogrupper dør av det nye viruset, som er uunngåelig , kan bare utsettes. Det høres iskaldt ut, nesten fatalistisk. Men argumentet kan ikke avvises så lett. Det viser den siste utviklingen i New Zealand, som foreløpig knapt rapporteres i norske medier.

I to og et halvt år var det knapt noen Covid-dødsfall i New Zealand

I øynasjonen, som i stor grad har vært skånet for koronaviruset, har antallet dødsfall skutt i været til rekordhøye nivåer, og det i løpet av svært kort tid. Først av alt, takket være den raske responsen på pandemien og takket være dens geografiske isolasjon, forble landet med sine 5,1 millioner innbyggere stort sett fritt for viruset frem til slutten av 2021. Til slutt forsinket det bare dødsfallene, sier kritikere.

Øystaten var nesten helt forskånet for koronasmitte i to og et halvt år. Etter en streng to-måneders lockdown, erklærte New Zealand seg koronavirusfri 8. juni 2020 og har vedtatt en null-Covid-policy fra da av. Et godt år senere, i august 2021, innrømmet regjeringen: Null-Covid-strategien, som har vært så vellykket til nå, virker knapt lenger mot den mer smittsomme Delta-varianten. Ikke desto mindre ble den beholdt og falt først i 2022 etter at innbyggerne i stor grad ble vaksinert. Viljen til å vaksinere i landet er faktisk stor: I januar 2022 hadde 95 prosent av New Zealandere blitt vaksinert én gang og 93 prosent to ganger.

Mange flere Covid-dødsfall enn i Europa

Slutten på null covid-strategien kombinert med den nye undervarianten Omicron BA.5. utløste en ny bølge. Beskyttelsen ser ikke ut til å være nok mot dem, og derfor skyter antallet dødsfall i landet for første gang i været. New Zealandere dør for tiden av Covid-19 i rekordfart, mer enn noe annet sted.

Eldre mennesker er spesielt rammet. Ifølge Helsedepartementet døde 151 personer av viruset i løpet av syv dager frem til 16. juli – det høyeste antallet hittil. Toppen var 26 Covid-dødsfall på én dag, alle over 60 år.

Noen leger presser på for nye restriksjoner og maskebruk på skolene. Regjeringen slår tilbake, men utdanningsdepartementet råder skoler til å håndheve maskebruk så mye som mulig.

“Den eneste forskjellen: Sveriges økonomi går bedre”

Det motsatte av New Zealands strategi er Sveriges. I begynnelsen av korona-pandemien registrerte landet mer enn tre ganger så mange koronadødsfall per 100 000 mennesker som Østerrike uten sperring. «Viser ikke dette at Sverige har gått på feil vei?» ble Sveriges øverste epidemiolog Johan Giesecke spurt ved Addendum 24. april 2020.

“Nei,” svarte han, “fordi flere mennesker vil dø igjen i Østerrike når nedstengningen tar slutt. Med lockdownen presset du bare de døde inn i fremtiden. Om et års tid bør vi snakke om antall dødsfall og sammenligne Østerrike og Sverige. Da blir antallet omtrent det samme. Med den forskjellen at Sveriges økonomi vil ha det relativt bedre.”

På spørsmål om nedstengningen var meningsløs, svarer forskeren: “Ja, og det vil skade økonomien i veldig lang tid.”

Sverige presterer bedre enn EU-gjennomsnittet for Covid-dødsfall

To og et halvt år har nå gått. Faktisk har Sverige siden den gang hatt færre Covid-dødsfall (per 1 million innbyggere) enn Østerrike og ligger også godt under EU-gjennomsnittet. Landet er heller ikke fremste. Land som Tyskland har offisielt enda færre dødsfall. Forresten: Sveits, der pandemien – i motsetning til Østerrike – allerede er erklært over, registrerte relativt få Covid-dødsfall.

Så langt har New Zealand hatt relativt færre dødsfall totalt sett. Om det forblir slik gjenstår å se. Takket være Covid-medisinene og vaksinasjonene som nå er tilgjengelige, kan New Zealand til slutt ha færre dødsfall – det er usikkert. Spørsmålet om nedstengningene derfor vil ha lønnet seg til slutt vil forbli et politisk spørsmål.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • Begynte dødstallene å stige etter at vaksinasjonen kom i gang?

  Svar
 • Wasan Totland
  1 august 2022 11:02

  Hvis sykdommen i det hele tatt eksisterer, som Yeadon sa i en annen artikkel her. Det er mye som er merkelig med disse variantene og den plutselige kartleggingen av disse.

  Svar
  • Magne Botnedal
   1 august 2022 15:26

   Så lenge viruset aldri har blitt isolert, eksisterer det per definisjon ikke – som også Yeadon erkjenner. All offisell informasjon er basert på løgner, som den samme Yeadon sier

   Svar
 • Når reelle data en gang i fremtiden kommer på bordet vil man nok formodentlig se at «vaksinene» sørget for en overdødelighet på ufattelig mange 1000’er %.
  Man skal ikke være «svært intelligent» for å forstå at alle disse bivirkningene av «langvarig Covid», ikke kan tilskrives dette Covid-viruset, men derimot noe helt annet, nemlig den innsprøytede «beskyttelsen» mot et virus som de fleste mennesker med naturlig beskyttelse i sitt imunforsvar er naturlig «vaksinert» mot.

  Svar
 • Sverige er bedre enn de fleste hevder artikkelforfatter.Jaha,om vi ser på svensk industri og aksjemarkedene så er svensk industri i fritt fall,särlig de selskapene som er eid av wallenbergkontrollerte Investor.Det eneste unntaket er SAAB som er i Våpenindustri og muligens Astra Zeneca.
  Salg av våpen og medisin er jo ganske tvilsomme virksomheter,men nakketak på statskassene har de.
  Ellers så er min observasjon at Sverige går for halv maskin og rart er det også at sveriges tradisjonelt gode forbindelser,Sveits,Österrike,tyskland og EU er de landene tabellen viser og sammenlignes med.
  Gi en tallmagiker en oppgave med direktiv og oppgaven blir löst til full tilfredshet for oppdragsgiveren.
  Alle disse 4 landene er med i EU/EÖS,så hva EU gjör på listen ?.

  Svar
  • Alibaba og Amazon er også to selskap med solide koblinger til Investor.Det går ikke direkte bra med de to kjempene.Eriksson kjemper mot oppdeling og salg,de har store problemer internasjonalt og aksjekursen faller dramatisk.
   Så litt utenfor Investorsfären.
   Pga höye asfaltpriser(olje)er det minimalt med asfaltering av veinettet.Sommeren er höysesong men det er lite aktivitet.
   Det meldes om at svenskene forberder en töff vinter og kontrollerte avstengninger av el nettet er bestemt.
   Höye kraftpriser og oljepriser(dette er lögn,det er skatte og avgiftspolitikken som forårsaker prisökningen)gjör at fler og fler går i konkurs.Tomme industrilokaler bekrefter dette.Svensk industri har tapt enorme belöp i Russland,mange selskaper har bare forlatt sine investeringer grunnet sanksjonene.
   En kinesisk regjeringsmedlem uttalte for noen år siden.Et fåtall Svensker har på et brutalt vis blandet seg i kinas indre anliggender.Kina vil svare når tiden er moden.Det er ikke mange selskaper fra Sverige som er sterke nok til å blande seg inn i Kinas indre anliggender,men det jeg vet er at en Wallenberg er äresmedlem av Shanghai,s byråd.
   Artikkelforfatter burde kanskje ,om han da ikke sammenligner Sverige med land de ikke burde sammenlignes med,ta seg en titt på det virkelige liv og ikke lese seg blind på statistikker og tabeller som er politisk motivert.Ja forresten,Svenske Banker gjör det bra,men de deler ikke sin fortjeneste med det folket de har ranet.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Den er hovedkilden til D-vitamin.

Hva gjør vi når sola er borte?

Forrige innlegg

Undertrykkelse og sensur: Latvia:

En havn for fascistiske holdninger i Baltikum?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.