POSTED IN Demokrati

Demokrati og valg:

Min Stemmerett ved Kommunevalg

0
Print Friendly, PDF & Email

Av Terje Sørensen
Pensjonert advokat

Land og institusjoner man liker, betegnes gjerne som «demokratier» og dem man ikke synes om, som «diktaturer». Klare grenser mellom de to alternativene synes jeg ikke alltid det er og skal her ta for meg én sak – nemlig min stemmerett ved kommunevalg – en hendelse som er nært forestående. Kan hende jeg senere inspireres til å ta opp andre saker.

Jeg flyttet utenlands i 1999 og har siden mer eller mindre formelt vært ‘notert’ som bosatt i to-tre ulike land i Europa. I noen år flyttet jeg ofte fra sted til sted og fra land til land. Jeg oppga derfor ingen utenlandsadresse til det norske folkeregisteret, men kun en kontaktadresse til et familiemedlem i Norge. Etter 2011 bor og er jeg ‘folkbokförd’ i Sverige. Frivillig hele tiden og mest grunnet forretningsregnskapsmessige årsaker har jeg betalt skatt og folketrygdavgift til norske etater.

Jeg er norske statsborgere med norsk personnummer, har stemmerett i Norge, men er tvunget til å legge og/eller sørge for at stemmeseddelen blir overført til stemmeurnen i Nordre Land kommune fordi sistnevnte kommune var den jeg sist bodde i i Norge da jeg flyttet. Jeg har siden utflyttingen ikke hatt noen interesse knyttet til Nordre Land kommune. Derimot eier jeg (og min bedre halvdel) en hytteeiendom i nabokommunen Nord-Aurdal, en eiendom som representerer en stor økonomisk og praktisk interesse, blant annet må det betales en rekke avgifter – renovasjonsavgifter, eiendomsskatt osv. Men jeg har altså ingen medbestemmelsesrett!

Nord-Aurdal har flere ganger opplyst at jeg ikke kan ha den som folkeregisteradresse og stemmekommune fordi hytta, etter valgmyndighetenes oppfatning, ikke har innlagt vann og kloakk, ei heller helårsvei. Jeg synes det USA-amerikanske slagordet «No taxation without representation» (ingen skattlegging uten representasjon), som har sine røtter i den amerikanske uavhengighetsbevegelsen på 1700-tallet, har noe riktig og viktig for seg og burde være et grunnleggende prinsipp i et demokrati, men prinsippet gjelder altså ikke for skatt- og avgiftsleggingen av meg i Nord-Aurdal, og jeg må altså betale kommuneskatt til Nordre Land, noe jeg har gjort siden 1999 med et ikke lite samlet kronebeløp i årenes løp.

Etter min mening burde det ikke være så vanskelig å endre reglene slik at man selv kunne velge sin norske stemmekommune hvis man de facto ikke lenger er folkeregisterregistrert i Norge, men fortsatt har alle stemmerettigheter, især hvis man kan dokumentere økonomiske og andre interesser i relatert kommune.

Slik ordningen nå er, synes jeg den ikke er demokratisk!


P.S. Jeg har vært i telefonisk kontakt med fagperson hos Nordre Land kommune som bekrefter at lovreglene er som jeg har beskrevet.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Northern Light:

De ivaretar ikke Norges interesser

Forrige innlegg

Svær korrupsjonssak mot familien Biden i USA.

NRK er tause som i graven.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.