POSTED IN Media, Sensur

Demokrati?

Facebook sensurerer over hele verden.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

For de av dere som er opptatt av demokrati er denne meldingen under viktig. For den avføder et spørsmål. Er det demokrati nå en privat organisasjon med så stor makt kan påvirke verdens regjeringer og begivenheter slik meldingen under forteller om?

Naturligvis synes noen det er ok så lenge det ikke berører dem personlig. Men spørsmålet er prinsippielt, dvs. overordnet den enkeltes personlige behov her og nå.


Naturligvis er det noen som aldri bryr seg, men for de som lovpriser demokrati må dette være viktig. At et medium kan velge å opptre som sensurinstans uten at det reageres på det er egentlig det mest skremmende. Og da er det dette private selskapet som i en viss utstrekning bestemmer hvilken informasjon vi skal få og ikke få. De forvalter dermed på et vis sannheten, altså det de definerer som sannheten.

Knut Lindtner

Mark Zuckerberg sensurer regjeringer.

Fra Voltaire Networks

Mark  Zuckerbergs selskap Facebook har allerede sensurert flere regjeringer. Etter å ha stengt den franske hærens konto i Den Sentralafrikanske Republikken og i Mali i desember 2020, pluss den til den sittende presidenten i De Forente Stater, har Facebook nylig stengt kontoen til den ugandiske president Musevenis team.

Avgjørelsen kom bare få dager før det ugandiske presidentvalget der president Yowen Museveni stilte for andre gang i et forsøk på å slå sin motkandidat sangeren Bobi Wine.

Yoweri Kaguta Museveni er politiker og president i Uganda. Wikipedia

Dette er på linje med partnerskapet signert mellom dette transnasjonale selskapet og Atlantic Council for å oppfordre til «korrekt bruk av Facebook i valg rundt omkring i verden, for å overvåke desinformasjon og utenlandsk innblanding, og for hjelpe til å utdanne borgere og sivile samfunn».

2011, etter ordre fra Israel, sensurerte Facebook kontoer som oppfordret til oppstand i de palestinske områdene.

Også i 2011 roste president Obamas utenriksminister Hilary Clinton Facebooks rolle i «Den Arabiske våren», som oppfordret til regimeskifte i Egypt, Tunisia og Libya.

2013 avslørte Edgar Snowden at Facebook tillot National Security Agency (NSA)  adgang til personlige data hos alle deres bruker.

2015 erklærte Facebook at Hizbollah og Den Syrisk-Arabiske Republikken var terrorist-organisasjoner. De stengte kontoene til flere fjernsyns-nettverk, inkludert Al-Mayadeen (på den tiden den mest sette nyhetskanalen i den arabiske verden), Sama og Dunia (to syriske offentlige fjernsynskanaler) og også Ikhbaniya (et privat syrisk fjernsyns-selskap), samtidig som de sørget for trenings-tjenester fir jihadistene.

Shelley Kasli

2017 avslørte Shelley Kasli, sjefredaktør for Great Game India hvordan Facebook hadde greidd å manipulere informasjon i India slik at Narendra Modi ble valgt til statsminister.

2017 drømte Mark Zuckerberg  om å bli visepresident i De Forente Stater, dersom president Donald Trump ble dømt i riksrettsssaken.

Han neste mål var å bli president ved å tvinge Mike Pence til å gå av.

Han hadde samlet seg et kommunikasjons-team rundt Barack Obamas tidligere kampanjesjef. Men da han møtte hard motstand i en kongress-høring. valgte han en annen strategi.

2018 forbød Facebook den mellomstatlige fjernsynskanalen TeleSur, som var et fellesprosjekt skapt av Argentina, Bolivia, Cuba, Ecuador, Uruguay og Venezuela.

Facebook i Frankrike blir ledet av Laurent Solly, tidligere president Sarkozys stabssjef, og nummer to i det private fjernsynsselskapet TF1.  Han er gift med Caroline Roux, stjernejournalist i den offentlige fjernsynskanalen France2.

Internasjonalt er Facebooks direktør for public relation Liberal-Demokraten Nick Clegg. Han var i sin tid nestkommanderende for den britiske statsministeren David Cameron.

Facebook er også involvert i den afrikanske kolonipolitikken med sitt undersjøiske kabel Project 2 Africa, og som omringer hele kontinentet.

Dette nettverket vil ha forbindelse til de viktigste havnene, men vil ikke kunne spre seg innover i landet.

Facebook begynte å sensurere enkeltpersoner som de  kalte ekstremister, uten noen slags offentliggjøring.

I dag er dette multinasjonale selskapet mektigere enn de mektigste regjeringer.  

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Mohamed Nohassi


https://derimot.no/wp-admin/post.php?post=31963&action=edit

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

  • FB er ikke alene om å sensurere. Eksempelvis bruker Google å «nedprioritere» søk fra ikke stuerene nettsider som Derimot.no, slik at eventuelle treff enten flyttes langt ned eller ikke fremkommer i det hele tatt. Når man kontrollerer med andre «frie» søkemotorer, blir resultatet bedre.

    Svar
  • Som et tillegg til alle eksemplene her har jeg skrevet om sannsynlig shadowbanning av et norsk politisk parti: https://estrand.net/2020/11/19/om-synlighet-i-sosiale-medier/

    For øvrig gjelder et av de mest eklatante eksemplene på de sosiale medienes sensur nettstedet The Free Thought Project.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Jan Herdal:

Hydrogen er et «Fata Morgana»

Forrige innlegg

Ny undersøkelse fra Standford-universitetet:

Ingen forskjell i effekten av harde og milde Covid-19 tiltak.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.