POSTED IN Filippinene, Kina, USA

De kretser rundt Kina og håper på en åpning i den kinesiske muren.

Skyggeboksing i Sørkinahavet.

0
Print Friendly, PDF & Email

Konflikten i Sørkinahavet kunne vært løst hvis et ikke hadde vært for at USA insisterer på å beskytte Filippinene, en tidligere USA-koloni. Men Filippinene er en hovedkomponent i USA-strategien om å konfrontere Kina som dets globale økonomiske/politiske hovedutfordrer. Uten Filippinene på laget er dette sannsynligvis ikke mulig i Kinas nærområder. Den nyvalgte president Marcos forhandlet frem en gunstig avtale med Kina om felles utnytting av ressurser på havbunnen i Sørkinahavet like etter at han hadde tiltrådt som president.

Sørkinahavet ligger til venstre for Filippinene på dette kartet.

Men så har USAs allierte innad i Filippinene, først og fremst i de væpnete styrkene, vrengt armen på ryggen hans slik de gjorde med den forrige presidenten Duterte. Han er derfor nå en sittende figur som i denne konflikten egentlig handler på ordre fra USA.

Det som skjer i Sørkinahavet er derfor en form for skyggeboksing mellom Kina og USA hvor Filippinene er USAs forlengete arm. Kinas viktigste mottrekk er å bruke den enorme trålerflåten deres (flere tusen fartøy) i forskjellige manøvrer for å blokkere USAs krigsskip. Trålerne er i praksis derfor en del av Kinas sjømilitære styrker og jeg regner med at de er militært utstyrt.

I praksis har Kina titusensvis av mindre fartøy de også kan bruk til å blokkere tilgangen til Sørkinahavet hvis det skulle knipe. USA eller Filippinene kan ikke møte en slik overmakt i nærområdene til Kina og det forundrer meg at USA prøver seg på dette. Kina har demonstrert i flere år at de kontrollerer området.

Akkurat nå er det rolig, men det pågår en konstant «katt og mus» – lek hvor USA og Filippinene hele tiden leiter etter en åpning i det kinesiske vaktholdet.

Knut Lindtner
Redaktør

USA-alliert advarer om en «sverm» av kinesiske skip.

Filippinene forteller at en fiskeflåte sendt ut av Beijing opererer «ulovlig» nær et omdiskutert rev.

Den filippinske kystvakten (PCG) har utplassert to væpnede skip til å passe på mer enn hundre kinesiske båter som de sier «svermer» i det omstridte området rundt et lite rev i Sør-Kina-Havet.

På søndag sendte PCG ut bilder og videoer som de sier viser skip som tilhører  den kinesiske maritime militsen. Disse skal være ankret opp nær hverandre i nærheten av det lille boomerang.-formede Julian Felipe Reef.

Denne taktikken mener PCG danner en flytende utpost til sjøs. Dette melder filippinske medier. Manila ser på Julian Felipe, og mange andre småøyer, atoller og rev i dette området i det de kaller West Philippine Sea som en del av sin eksklusive økonomiske sone.

PCGs regionale talsmann, kommandør Jay Tarriela, sier at de kinesiske båtene ikke svarer på radio-oppkallelser fra filippinske patruljeskip. Han legger til at den kinesiske flåten «nå ser ut til å ha vokst til mer enn 135 båter spredt rundt Julian Felipe-revet».

Filippinenes nasjonale sikkerhetsrådgiver, Eduardo Ano, har fortalt til reportere at de filippinske patruljebåtene er ute for å «utfordre og dokumentere den ulovlige tilstedeværelsen» til de kinesiske båtene.

Beijing har gjentatte ganger avvist Manilas beskyldninger om «ulovlig» fiske og høsting av koraller. De påstår at båtene deres opererer enten under deres suverenitet, eller i internasjonale farvann.

I en uttalelse på torsdag beskyldte talsmannen for det kinesiske forsvarsdepartementet, senior-oberst Wu Qian, Manila for «ulovlig» å ha kjørt et skip på grunn i omdiskuterte farvann utenfor Spratly Islands, og også ha foretatt andre bevegelser som «alvorlig har brutt» kinesiske nasjonale rettigheter. 

«USA har satt i verk og oppmuntret den filippinske siden til ikke å bry seg om kinesisk suverenitet, noe som bare øker spenningen i disse maritime områdene» sier Wu.

Washington har tidligere lovet å støtte sin allierte i denne regionen. Dette sa president Biden i oktober.

«De Forente Staters forsvar  og våre forpliktelser overfor Filippinene er bunnsolid».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Bill Gates har et nytt prosjekt for kjempefortjeneste.

Hans genmodifisert mat skal tvinges på befolkningen.

Forrige innlegg

EØS-avtalen og andre avtaler:

Hvordan Norge raseres, på alle områder.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.