POSTED IN Latin-Amerika

CIAs finger er lang.

USAs utvalgte tar makten i Peru.

0
Print Friendly, PDF & Email

CIA-kupp eksploderer i vold

De store mediene gir Pedro Castillo skylden for den nye krisen.

Av Kurt Nimmo og Ben Norton

USA-regjeringen er opptatt av Sør-Amerika og sørger for at de rette personene har kontroll over regjeringene. I Peru er det «sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter», som beskrevet av AFP .

Det kommer mens fagforeninger, venstreorienterte partier og masseorganisasjoner gjorde seg klare for en ettermiddagsmarsj gjennom Lima, hovedstaden, for å fordømme et «rasistisk og klassistisk … diktatur».

Tilhengere av den avsatte presidenten Pedro Castillo krever nyvalg og fjerning av nåværende leder Dina Boluarte.

Castillo, en tidligere skolelærer og elev av den peruanske nevrokirurgen og marxist-leninistiske politikeren Vladimir Cerrón, ble stilt for riksrett i fjor og anklaget for oppvigleri og høyforræderi etter at han uklokt forsøkte å danne en ny regjering.

José Pedro Castillo Terrones er en peruansk politiker som var Perus president fra 28. juli 2021 til 7. desember 2022. Han ble den 7. desember 2022 stilt for riksrett og fjernet fra presidentembetet av Republikkens kongress…. (Fra Wikipedia)

Det bør bemerkes at Peru er kjent for sin korrupsjon. President Alberto Fujimori ble dømt for å ha beordret drap, underslag av offentlige midler, maktmisbruk og forbrytelser mot menneskeheten. Han kontrollerte Grupo Colina-dødsgruppen. Denne dødsgruppen massakrerte Fujimori-motstandere i Barrios Altos og La Cantuta. Fujimori fikk også en journalist og forretningsmann kidnappet.

Fujimori tjente som Washingtons mann i Lima. Han var fullt med på nyliberalistiske «frie markedsreformer» (salg av offentlige eiendeler for privat bedriftsvinning). Til gjengjeld lukket USAs regjering, spesielt Clinton-administrasjonen, det blinde øyet til menneskerettighetsbrudd i Peru.

I Perus undertrykkende miljø ble Comités de Derechos Humanos (menneskerettighetskomiteer) født, og til tross for brutaliteten til Shining Path-maoistene, begynte venstresiden å få makt og innflytelse, delvis på grunn av grusomhetene som ble påført peruanere av regjeringen og Lysende-Sti-geriljaen. I følge en rapport fra sannhets- og forsoningskommisjonen ble 69 280 mennesker drept mellom 1980 og 2000, under Reagan-, Clinton- og Bush-administrasjonene.

En dag før statskuppet fjernet Castillo, møtte  USG-ambassadøren i Peru, Lisa Kenna, Gustavo Bobbio Rosas , landets forsvarsminister. Kenna er en CIA-veteran og jobbet med ambassader i Mike Pompeos utenriksdepartement. Biografien hennes om utenriksdepartementet nevner ikke ni år hun tilbrakte i CIA.

CIA opererer fra USA-ambassader rundt om i verden. Philip Agee beskrev dette i sin bok, » CIA Diary: Inside the Company «, mens Allan Nairn undersøkte hvordan byrået nøytraliserte plagsom politisk opposisjon i Latin-Amerika.

Når det gjelder Peru, ga CIA det eks-peruanske spøkelset Vladimiro Montesinos (tidligere sjef for Perus etterretningstjeneste, red.) mer enn 10 millioner dollar over en periode på 25 år, tilsynelatende for å bekjempe narkotika (mye av pengene ble overført til en «antiterrorist» operasjon), ifølge Angel Paez , et peruansk medlem av Center for Public Integritys internasjonale konsortium av undersøkende journalister.

Montesinos ble dømt til 20 års fengsel for sin praktiske involvering i en ulovlig våpenavtale for å gi 10 000 angrepsvåpen til Colombias FARC-opprørere.

USAs regjering «har bestemt støttet Perus uvalgte kuppregime, som erklærte en landsomfattende «unntakstilstand» og satte ut militæret til gatene i et forsøk på å knuse protestene,» skrev Ben Norton for MRonline i desember. «De fleste regjeringer i Latin-Amerika har kritisert eller til og med nektet å anerkjenne Perus ikke-valgte kuppregime, inkludert Mexico, Argentina, Bolivia, Colombia, Honduras, Venezuela, Cuba og forskjellige karibiske nasjoner.»

Men når vi leser de store mediene, hører vi ingenting om CIAs innblanding i Peru eller den utbredte misnøyen med kuppregjeringen. 

«Propagandaens førstedame», The New York Times , dvelte ved situasjonen til et «skjørt demokrati» forrådt av «tilhengere av den tidligere presidenten», og hans støttespillere ble anklaget for «angrep mot politistasjoner, flyplasser og fabrikker.»

Faktisk ble Pedro Castillo valgt av folket i Peru fordi han ikke er bundet til den regjerende eliten i Lima, en finanselite som er gift med nyliberalisme og som er ekstremt ubekymret over «de høye levekostnadene og svimlende sosial ulikhet» for flertallet av befolkningen , som Andrea Lobo oppsummerer.

Maskinoversatt, forkortet og bearbeidet av redaksjonen.

Forsidebilde: Alexander Schimmeck

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Er det slik vi vil ha det?

Internasjonal lov og rett skal gjelde for alle, men med USA-bestemte unntak.

Forrige innlegg

Så snues også den historien på hodet.

Frigjorte kanadiske dokumenter fra Bosniakrigen frikjenner serberne.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.