POSTED IN Endring av politikken, Konspirasjoner / Sammensvergelser, Overvåkning

«Big brother» kommer snikende.

Windows 11 kopierer nå dine private filer uten å spørre.

11 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Windows 11 kopierer nå dine private filer til «nettskyen» uten ditt samtykke.

Av Nya Dagbladets redaksjon.

Microsoft har nylig gjort en kontroversiell endring i Windows 11, som får mange brukere til å heve øyenbrynene. Dette er at OneDrive-sikkerhetskopier aktiveres automatisk uten å spørre brukeren om tillatelse, noe som vekker alvorlige personvernproblemer.

Når du setter opp en ny datamaskin med Windows 11, og er koblet til Internett med en Microsoft-konto, aktiveres nå funksjonen for sikkerhetskopiering av mapper til OneDrive automatisk. Dette er mapper som bilder, dokumenter, musikk og videoer. Brukere som tidligere har hatt mulighet til å velge om de vil bruke OneDrive til backup har nå fått fjernet denne valgfriheten, melder blant andre PCWorld.

Denne endringen er implementert uten noen advarsel eller forklaring fra Microsoft. Tidligere måtte brukeren eksplisitt aktivere automatisk sikkerhetskopiering, og Microsoft minnet jevnlig om denne muligheten. Nå er det aktivert som standard, noe som betyr at brukere kan finne at deres personlige filer og mapper plutselig blir synkronisert til «skyen» uten at de vet det.

Konsekvensene av denne endringen kan bli betydelige. Mange brukere kan oppleve at skrivebordet på deres pc plutselig blir overfylt med filer og mapper fra tidligere datamaskiner, noe som kan forårsake frustrasjon og ergrelser. I tillegg reiser dette alvorlige spørsmål om brukernes personvern og kontroll over egne data.

Linux-figuren

Linux – et alternativ som respekterer ditt privatliv.

I motsetning til Microsofts nye policy, tilbyr Linux en helt annen tilnærming til brukerkontroll og dataintegritet. Linux-operativsystemet, kjent for sin åpenhet og fleksibilitet, har ingen innebygd funksjon for automatisk å kopiere brukernes private filer til eksterne skytjenester, uten deres uttrykkelige samtykke.

Linux-brukere har full kontroll over systemene sine og kan velge hvilke backupløsninger de vil bruke. Det finnes et bredt utvalg av verktøy og programmer tilgjengelig for Linux, som muliggjør sikkerhetskopiering både lokalt og til skyen, men disse er alltid under direkte kontroll av brukeren og krever aktivt samtykke for å bli implementert.

Denne forskjellen fremhever en grunnleggende forskjell i filosofi mellom Microsoft og Linux-felleskapet. Mens Microsoft nå tvinger brukere inn i sitt økosystem og automatisk synkroniserer data til OneDrive, har Linux brukerne frihet og kontroll over sine egne data. Linux-brukere trenger aldri å bekymre seg for at de private filene deres blir kopiert til en ekstern skytjeneste uten deres viten eller samtykke.

Microsoft har ennå ikke kommentert kritikken eller forklare hvorfor denne endringen ble implementert uten brukernes samtykke.

Fra Nya Daglbadet, publisert 2 juli 2024.
Oversatt fra svensk av Northern Light. Linker i orginalartikkelen.
Orginalartikkel: Windows 11 kopierar nu dina privata filer till “molnet” utan ditt medgivande.

Forsidebilde: KI-generert

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

11 kommentarer. Leave new

 • Freeedoom
  6 juli 2024 6:50

  Alle som er opptatt av personvern og frihet bør snarest bytte til Linux. De aller fleste vil helt fint kunne bytte uten større problemer. Velg frihet.

  Svar
  • Johannes E. Åtta Førtifira
   6 juli 2024 22:38

   Ja, og velg Linux Mint (LM). Det er Linux-distroen som er enklest å bruke og få til å virke for brukere av M$-program. Den er også den mest brukt på verdensbasis.
   Installer LM ved siden av Windows, så kan du gjøre overgangen til Linux eksta myk. Bruk Windows off-line for W-program som du er vant med å bruke, inntil du har lært deg å bruke tilsvarende Linux-program. (Ekempelvis tekstbehandling og bildebehandling.) Bruk kun LM on-line. Nettsurfing.
   Inntil du har dette på plass: Tape godt over kameraet og hullene for mikrofonene når du ikke har bruk for dem. Steng også av mik og kamera i programinnstillingene for operativsystemet og for nettleserprogrammet.

   Svar
 • Kjøpte nylig en Lenovo Thinkpad P16 arbeidsstasjon og slettet umiddelbart Windows 11 og la heller inn versjon 10, og etter installeringen fjernet jeg en rekke MS-programmer inkl. Onedrive. På min Thinkpad P15 fra 2022 – som nå blir backup-maskin og kjører Win 11, har jeg tidligere slettet Onedrive pluss en rekke MS-programmer som kommer ferdiginstallert.

  Jeg kommer nok til å nedgradere til Win 10 på backup-maskinen også, for Win 11 er «bloated» så det holder, dvs. langt fra optimalisert og ganske tungkjørt selv om man rensker bort mye unødvendig rask. Ved kjøring av CAD-programmer i jobbsammenheng gikk det langt ifra raskt nok på min P15 Gen2 i7-11800H, samme med utviklingen av webapplikasjoner der jeg trenger å bytte ofte mellom nettleseren og utviklingsprogrammet. Det er ganske irriterende å måtte vente opptil 10-15 sekunder ved forskjellige operasjoner, så derfor oppgraderte jeg til en P16 med en Intel i9-prosessor samt nedgraderte operativsystemet til Win 10, og går det ikke raskt nok da så må jeg bite i det sure eplet og «konvertere» fra laptop til en stasjonær med enda kraftigere prosessor eller (skrekk og gru) vurdere de bærbare arbeidsstasjon-alternativene HP Zbook og Dell Precision.

  Jeg vil helst holde meg til bærbare arbeidsstasjoner, da jeg har rigget opp et ekstra kontor i bobilen med 32 toms dataskjerm og 4G ruter slik at jeg kan jobbe når jeg er på farten. En større boks vil bruke en god del mer strøm, noe som betyr at jeg må ha enda flere solcellepaneler på bobilen og flere store og tunge batterier, så det blir fort en blindvei. Jeg vil kjøre minst mulig på generator, men har for sikkerhets skyld med en 2kW dual fuel som kan kjøres på gass og fullade litium-batteriene på noen få timer.

  Jeg mener at man bør være litt ressursbevisst – mine bærbare maskiner har strømadaptere på 170 watt, mens en stasjonær arbeidsstasjon fort kan dra 2-3 ganger så mye avhengig av belastning. Og det blir uansett ikke bedre av at operativsystemet er tungkjørt og bruker unødig mye ressurser, som fører til at man også bruker mer tid på arbeidsoppgavene. Jeg vil bruke minst mulig strøm og samtidig ha maksimal ytelse, og hadde CAD-programmet mitt kunnet kjøre på Linux så hadde det vært et alternativ. Jeg har ikke testet virtualisering under Linux, men tviler på at det vil bli så mye bedre siden man da kjører Windows oppå Linux og dermed får en «stack» med tre systemer.

  Kanskje man burde bytte beite og heller begynne som tømmerhogger eller fisker…men det er ikke lett å isolere seg fra moderne teknologi. Skal man delta i det økonomiske spillet må man jo ha Bank-ID og snart får man vel ikke kjøpt noe som helst uten en smarttelefon, kjenner jeg lusa på gangen.

  Svar
  • Kjører selv Linux Mint på desktop og er kjempefornøyd, ingen problemer, ingen «virus», og absolutt alt jeg trenger av programvare tilgjengelig. Ang. CAD ser jeg her at det finnes forskjellige slike programmer klare til å lastes ned. Kan gi deg rådet å legge inn Linux på en oppstartbar usb-pinne, for så å teste mulighetene på den måten, enkelt og rimelig. P15 Gen2 i7-11800H vil nok være rask nok med Linux, det bruker som kjent ikke like mye ressurser som Fiendows. Du får prøve deg frem.

   Svar
 • Går det egentlig an å slå AV en windows 11 maskin ?
  Jeg har følelsen av at MS har full kontroll over maskinen uansett hva jeg gjør.

  Svar
  • Jeg tror du har rett – vi er fjernstyrte hele gjengen. Google har full kontroll. Verken W10,11 eller en «smart» telefon kan du slå av.

   Svar
 • Johannes E. Åtta Førtifira
  6 juli 2024 23:14

  Hvis man ikke ønske å støtte folkemordet i Gaza og i Øst-Palestina må man for øvrig også la være å kjøpe Dell-PCer, eller annet Dell-datautstyr. Grunnleggeren og stor-eieren av det selskapet er en fanatisk zionist som donerer enorme pengebeløp til det zionistiske koninaliseringsprosjektet i Palestina.

  Likedan ikke kjøp PC med Intel-deler. Intel er et zionist-jødisk selskap med hovedkontor i Tel-Aviv som har bygget inn bakdører i prosessorene sine siden de kom på 1990-tallet.

  Svar
 • Johannes E. Åtta Førtifira
  6 juli 2024 23:18

  Rettelse:
  Hvis man ikke ønske å støtte folkemordet i Gaza og i Øst-Palestina må man for øvrig også la være å kjøpe Dell-PCer, og annet Dell-datautstyr. Grunnleggeren og stor-eieren av det selskapet er en fanatisk zionist som donerer enorme pengebeløp til det zionistiske kolonialiseringsprosjektet i Palestina.

  Likedan ikke kjøp PC med Intel-deler. Intel er et zionist-jødisk selskap med hovedkontor i Tel-Aviv som har bygget inn bakdører i prosessorene sine siden de kom på 1990-tallet.

  Svar
 • Arno Mong Daastøl
  7 juli 2024 7:35

  Jeg synes Windows 7, var stabilt og enkelt. Vil prøve å gå tilbake, men også teste Linux. Det har vel blitt bedre etter at jeg skrinla det i 1995.
  Backup – sikkerhetskopi. Jeg kjører fremdeles DOS .. Norton Ghost 2002 versjon. Stabilt og raskt og super pålitelig. Før på diskett, nå på CD Tar lite plass: en kb.

  Svar
  • Arno Mong Daastøl
   7 juli 2024 7:46

   Windows 10 oppgradering har gitt store problem. mailwasher må installeres før !!! oppgradering.Det samme gjelder mine 5 skrivere, av ulike fabrikat (HP, Oki, Epson,brother, Panasonic, canon,)

   Svar
 • Jeg gikk over til Linux for flere år siden og har aldri savnet windows

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Faller han slik Macron og Sunak gjorde?

Scholz vil fortsette støtten til krigen.

Forrige innlegg

Er Biden kompetent?

Snubler USA og Nato inn i kriger uten kompetent leder?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.