POSTED IN Kina, USA

Bidens kommentarer ødelegger Blinkens Kina-reise.

Var det med hensikt eller har han ikke lenger kontroll over seg selv og hva han sier?

0
Print Friendly, PDF & Email

Biden ødelegger Blinkens diplomatiske misjon til Kina.

Av Larry Johnson

Larry Johnson X-CIA.

Demente Joe Biden slår til igjen. 

Mindre enn 24 timer etter at utenriksminister Blinken gjorde knefall overfor kineserne og forsikret dem om at De Forente Stater virkelig, virkelig, virkelig mener alvor når de støtter Ett Kina-politikken, og lar være å nevne Taiwans uavhengighet, så bjeffet Biden til og kalte Xi Jinping en diktator.

Samtidig som han høstet applaus fra amerikanske finans-donorer, så ødela han Blinkens troverdighet overfor kineserne, og bekreftet deres verste mistanker om USAs hensikter. Når det gjelder diplomatisk kunstferdighet så er det ikke akseptabel praksis å si hva man egentlig tenker og tror.

Mens mange amerikanere tror at Kinas Xi er en diktator lurer de nå på oppstyret rundt Bidens middelmådige bemerkning som kom helt på sparket. Det han sa, helt offisielt, må få kineserne til å stivne  når det gjelder USAs hensikter. Det gjør det så å si umulig for De Forente Stater i fremtiden å ha noen slags produktive relasjoner med Kina.

Bare én dag etter Blinkens helgebesøk i Kina, kalte USAs president Joe Biden den kinesiske presidenten Xi Jinping noe som fikk Beijing til å rase, og etterlot USAs tjenestemenn helt perplekse.

Bidens kommentar kom foran en flokk donorer under et arrangement i California.

Talsmannen til det kinesiske utenriksdepartementet, Mao Ning, kalte kommentaren en «provokasjon» og «uansvarlig».

Tjenestemenn fra USA har helt privat prøv å informere kineserne at dette ikke betyr noe skifte i USAs syn på Kina etter Blinkens besøk.

Jeg mistenker at noen av Xi Jinpings rådgivere om utenlandspolitikk advarte han om at det å ta imot Blinken var et feilgrep. Man kan ikke stole på  at USA lever opp til sine løfter.

Hva var det som skjedde?

Kineserne stilte opp med en hel flokk fra den kinesiske regjeringen som fikk møte Blinken. De som var med på  dette «har nå tapt ansikt».

Amerikanske politiske ledere, inkludert de som sitter i Bidens administrasjon,  og republikanerne, må nå velge – skal de kjøle ned denne bombastiske, truende retoriske kommentaren, eller skal de forberede seg på forverring i forholdet til Kina? Det vil i så fall føre til enorm skade for USAs økonomi i forutsigbar framtid.

Det finnes ingen middelvei her. Mange av de såkalte amerikanske Kina-forståsegpåere  foretrekker mer avskrekking (flere advarsler må klinge). CSIS publiserte resultatet av et Kina/Amerika krigsspill i januar. 

CSIS har utviklet et krigsspill for kinesisk invasjon av Taiwan, et spill som varer i 24 timer.

I de fleste scenarioene slo De Forente Stater/Taiwan og Japan en konvensjonell sjøveis invasjon fra Kinas side. Resultatet ble et uavhengig Taiwan. Men forsvaret av øya kostet mye. 

I dette spillet mistet USA og deres allierte dusinvis av skip, hundrevis av fly, og titusener av menn. Taiwans økonomi ble ødelagt.

De høye tapene ville føre til at USAs posisjon i verden forverres i tiden framover. I spillet hadde også Kina store tap og de greidde ikke å ta Taiwan. Det ville svekke det kinesiske kommunistpartiets styre. En seier ville ikke være nok. De Forente Stater må styrke sin avskrekking øyeblikkelig,. Slik endte spillet.

Forslaget om «å styrke USAs avskrekking» er en akademisk sjargong for å bygge opp USAs militære kapasitet Stillehavet. USA er allerede på vikende front i Ukraina. De har tømt sine kritiske våpenlagre, og de mangler industriell kapasitet til raskt å erstatte våpen, bygge tanks, kampfly og skip som trenges. Iallfall i teorien, om de skal skremme Kina.

Det er høyst sannsynlig at Kina vil bli enda mer bestemt på å definere hva som er deres territorielle farvann og luftrom. De vil også få i gang normal handel med Taiwan, noe som gjør det vanskeligere for USA. Dette vil få en krig til å se ut som en siste utvei. Kina har de beste kortene å spille med. Det beste kortet er valget på Taiwan den 13. januar 2024. Det partiet som ønsker et nærmere forhold til Fastlands-Kina ser ut til å kunne vinne presidentvalget.

Dersom Kuomintang seirer er døren åpen for en fredfull forsoning mellom fastlandet og Taiwan. Det vil bli et slag i trynet på USA og snu opp ned på vestlige planer om å skape rifter i kommunist-partiet. Du kan være sikker på at både vestlige og kinesiske etterretningsbyråer vil være aktive i å blande seg inn i dette valget for å sikre sine egne interesser. 

Det vil være hyklersk årvåkenhet – ikke bli forbauset om mange av de amerikanske politikerne som fordømte russisk innblanding i 2016-valget på president i USA vil være entusiastiske støttespillere når USAs regjering og deres datterselskaper av byråer vil blande seg aggressivt inn i Taiwan-valget. Vi kan gjøre dette mot dere, men ikke gjør det mot oss!

Dersom du holder pusten og håper på en fredelig løsning på denne konflikten, vil du besvime av mangel på oksygen. Jeg frykter at dynamikken hos amerikanske politikere er så forgiftet og forvrengt at vi gjør alt klart for en uunngåelig krig med Kina. Det bekymrer meg at de kinesiske lederne har kommet til samme konklusjon, og trapper opp innsatsen for å nærme seg  Russland.

De ønsker å bygge opp en ny verdensorden som vil svekke amerikansk innflytelse. Og de vil forsterke sin marine, sitt luftvåpen og kapasiteten på hypersoniske missil.

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

USA reagerer på en mulig kinesisk lyttestasjon på Cuba.

Den tilsvarer USAs lyttestasjoner i Norge mot Russland.

Forrige innlegg

Om afrikanske ledere i Kiev og Moskva og en motoffensiv som ikke finnes.

Kiev vil ikke ha fredsmegling.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.