POSTED IN Media, Ytringsfrihet

Assange-saken: endelig er det bevegelse.

Skammens rettssak for vesten og for den vestlige pressen.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

En mann som alle medier skulle hyllet som sitt fremste forbilde og som kjemper for ytringsfriheten sitter fortsatt og råtner i et britisk høyrisiko-fengsel. Hvorfor? Fordi han har avslørt USAs regjering sine løgner og krigsforbrytelser. Det blir ikke tolerert. Det blir for farlig for vestlige makthavere. Lar de han slippe unna kan også andre avsløre deres kjeltringstreker.

Så enkel er denne saken i virkeligheten.

Julian Assange

At ikke våre medier har fulgt opp dette men begravet hele saken i taushet og juridisk flisespikkeri forteller sitt om tilstanden for den bejublete ytringsfriheten vest. Men nå begynner det endelig å skje noe som kan bringe denne skammen for store deler av den vestlige pressen opp til overflaten. Noen politikere i USA begynner å få nok og skjønner at Assange-rettssaken er en belastning for hele vestens bejublete og oppskrytte frihetsideal.

Jeg tror det er for seint, men kanskje kan det føre til at han i det minste slipper å sone i USA. Der ville en soning tatt livet av han, men det gjør også de forholdene han har i Storbritannia. I UK er nå saken en stor varm potet ikke minst fordi Assanges hjemland, Australia, endelig har forstått at de også har et ansvar for det en av landets innbyggere har vært utsatt for.

Julian Assange er en helt for alle som tror på ytringsfrihet og at sannhet er viktigere enn hemmelighold.

Knut Lindtner
Redaktør

En gruppe republikanere og demokrater ber presidenten i USA sette Assange fri.

Seksten medlemmer i kongressen har undertegnet et brev til president Biden, der de ber han droppe saken mot Wikileaks-grunnleggeren.

Av Dave DeCamp

En gruppe på 16 medlemmer i kongressen, fra begge partier, ber president Biden droppe saken mot wikileaks-grunnleggeren Julian Assange. De advarer mot at det betyr alvorlige trusler mot ytringsfriheten dersom han blir dømt. Dette har de gjort i form av et brev de sendte president Biden på onsdag.

Tiltaket ble satt i gang av republikaneren Thomas Massie og demokraten James McGovern forrige måned.

«Det er en journalists plikt å finne fram til kilder, inkludert dokumenter, som kan føre til bevis, for så å rapportere til publikum om regjeringens aktiviteter», heter det i brevet,

Dette kommer fram i en presseuttalelse fra Assange Defense.

«De Forente stater må ikke gå inn for unødvendige anklager som kan føre til at man kriminaliserer vanlige journalistisk praksis og på den måten motarbeide arbeidet til den frie pressen. Vi bønnfaller deg derfor å få gjort en slutt på denne saken så raskt som mulig», heter det i brevet.

Brevet kommer samtidig som Biden-administrasjonen har vært under press fra den australske regjeringen om å sette fri Assange, som er australsk borger.

I september besøkte en delegasjon australske parlamentsmedlemmer fra flere partier Washington. Der møtte de myndighetene i USA for å drive lobbyvirksomhet for Assange. Den australske statsministeren Anthony Albanese tok opp saken med president Biden da han besøkte Det Hvite Hus i oktober.

Assange risikerer opp til 175 år i fengsel om han blir utlevert til USA og dømmes for å ha avdekket USAs krigsforbrytelser. Anklagene stammer fra dokumenter som wikileaks har publisert og som Assange fikk fra sin kilde, tidligere menige i hæren, Chelsea Manning. 

Dette er en standard journalistisk praksis. Assange har sittet i Londons Belmarsh høysikkerhets-fengsel siden april 2019. Hans juridiske team kjemper mot USAs forsøk på å få han utlevert. 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  16 november 2023 9:54

  Kva med ei fangeutveksling? Assange fri i byte mot Jens Stoltenberg?

  Svar
 • wasan Totland
  16 november 2023 20:19

  Biden ligger nå på gulvet med et kart foran seg. Where is Australia?

  Svar
 • Frank Johannessen
  18 november 2023 5:21

  Til Ingunn. Takk for at du minner flest mulig om justis mordet på Julian Assagne! En stor helt for mange. Så et forslag om og bytte han med Stølleberg. Hehe. Hvem er interessert i den rotta? Den mannen solgte skinnet sitt og, skinnet til moren sin på 70 tallet. Etter at USA gjorde han til nato sjef fikk taperen makt og den har han brukt fult ut fra kjøretøyet sitt godt innelukket i en amrikansk hamburger rev. Der er det tydeligvis bekk mørk! FOR EN TAPER.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Netanyahu blir stadig tydeligere.

Målet er å overta Gaza.

Forrige innlegg

Nytt protestbrev fra 400 USA-ansatte:

USA er på ville veier i Gaza!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.