POSTED IN Mat/Landbruk, Russland

Ein sanksjonerer Russland, og så skylder ein på dei

Årsakene til svolt er manipulasjon av matprisane og storselskaps «landgrabbing»

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Manlio Dinucci

Under FNs Food Systems-toppmøte stadfesta Italias president Giorgia Meloni Vesten sine skuldingar mot Russland:

«Russland sin aggresjonskrig mot Ukraina har forverra mat-usikkerheita i mange afrikanske nasjonar, hatt ein veldig innverknad på korndistribusjonen i verda som har forverra den globale matsikkerheitskrisa. Dette er årsaka til det faktum at 30 prosent av menneskeslekta, 2,4 milliardar menneske, ikkje har tilgang på passande mat, at over 700 millionar menneske (ifølge offisielle estimat) er kronisk underernærte, dvs. dømde til for tidleg død på grunn av svalt.»

Dei verkelege årsakene

Kva dei verkelege årsakene er, viser Verdsbankens eigne tal: sjølv om en gros-prisane på landbruksprodukt og korn har falle med høvesvis 4 prosent og 12 prosent på eitt år, har matprisane stige over heile verda, ofte med 10 prosent eller meir. Det har særleg råka låginntektsland. Kva som er dei reelle årsakene til svolt, blir demonstrert av det veksande fenomenet “landgrabbing”: at svære spekulantgrupperingar grabbar til seg oppdyrka mark i Afrika og andre regionar. Dei same gruppene som spekulerer i alle varer, inkludert korn: av spekulative grunnar blir det kvar dag inngått over 6 millionar kontraktar for kjøp og sal av varer på handelsvarebørsen i Chicago (Chicago Commodity Exchange).

Skuldingane om at Russland skapar hungersnaud i Afrika fordi dei blokkerer utskiping av ukrainsk korn, fell i møte med det faktum at nesten alt kornet som Ukraina har sendt, har gått til EU-land, ikkje til fattigare nasjonar. Berre to skip av 87 vart sende til sistnemnde.

På det andre Russland/Afrika-toppmøtet vart det kunngjort at Russland i fjor eksporterte meir enn 11 millionar tonn korn til Afrika og nesten 10 millionar tonn under dei første seks månadane av 2023. Alt dette skjedde trass i dei illegale sanksjonane på russisk eksport. Gjennom dei komande månadane vil Russland forsyne Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Den sentral-afrikanske republikken og Eritrea med 50 000 tonn kveite kvar, levert gratis.


Fra Global Research, publisert 31. juli 2023.
Omsett av Monica Sortland fra engelsk.
Originalartikkel: Russia Starves the World.” Italy’s Meloni “Confirms It”. The Causes of Hunger are Manipulation of Food Prices and Corporate “Land Grabbing

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  2 august 2023 10:37

  Det skjer interessante ting i synet på Russland/Ukraina.

  Er Finansavisen den fyrste norske hovudstraumsavisa som har mista trua på nato-eventyret om at Ukraina/Nato vinn krigen? Eg anar òg ei viss nyorientering frå Forsvarets høyskole.

  Næringslivsmann Arne Mjøs sin utsegner frå i går er god reklame for Russland sin måte å føra krigen på.

  Kvifor er det ingen som stemplar Trygve Hegnar og Arne Mjøs som putinistar? Har fleire forstått at Ukraina og Nato har eit medansvar for elendet?

  Russland er heldigvis ikkje so isolert og øydelagt som Nato ynskjer.

  Svar
 • Og fortsatt forvridd ‘informasjon’ i norsk media?

  ‘ – Dette er krigsforbrytelser som ytterligere påvirker Ukrainas evne til å sende matprodukter til verdens trengende,’
  nrk.no/urix/40.000-tonn-korn-odelagt-i-russiske-droneangrep-1.16503196

  Det har jo vist seg at kornet som vesten/Ukraina måtte ha ‘ for å mette sultne i Afrika’ , havnet i Europa. – Og ble solgt videre med god fortjeneste. – I et marked som de sjøl styrer for åfå korn/matprisene opp.
  Nå ønsker Russland videre/økt gratis utsendelse til afrikanske land, – utenom vestens merkantilisme & røverier.
  Afrika skjønner spillet, heldigvis. Og ser realiteter & korn.
  Vesten ( inkl. Norge) er offer for den sedvanlige propagandaen.
  Styrt av de som ønsker kaos & kontroll.

  Svar
 • Northern Light.
  3 august 2023 16:33

  Norge er nå på Russlands liste over uvennlige land.

  Av TASS.
  MOSKVA, 3. august /TASS/. Den russiske regjeringen har inkludert Norge på listen over fremmede land som begår uvennlige handlinger mot russiske diplomatiske og konsulære oppdrag i utlandet, meldte regjeringens pressetjeneste.

  «Vi vedtok den russiske presidentens dekret «Om tiltak mot fremmede staters uvennlige handlinger.» Dekretet fastsetter restriksjoner, opp til et fullstendig forbud, på muligheten for uvennlige land til å ansette personell til sine ambassader, konsulater, representasjonskontorer av statlige organer og statlige institusjoner som er bosatt i Russland, heter det i uttalelsen.

  I tillegg til navnene på de aktuelle uvennlige landene, angir listen det spesifikke antallet russiske innbyggere, som ambassader fra uvennlige land har rett til å ansette. «Så, ifølge den nye ordren, er Norge tildelt en grense på 27 ansatte», påpekte kabinettet.

  Regjeringen minnet om at det i mai 2021 ble innført restriksjoner på diplomatiske virksomhet til USA og Tsjekkia, og i juli 2022 ble diplomatisk virksomhet til Hellas, Danmark, Slovenia, Kroatia og Slovakia begrenset. «Listen godkjent av regjeringen er ikke endelig og kan utvides, tatt i betraktning de pågående fiendtlige handlingene fra fremmede land mot russisk virksomhet i utlandet», understreket Kreml.

  I tillegg til denne listen som gjelder diplomati, har Russland en annen liste over uvennlige land fra mars 2022, for å implementere dekretet om oppfyllelse av forpliktelser overfor utenlandske kreditorer. Det inkluderer USA og Canada, EU-land, Storbritannia og dets oversjøiske territorier, Ukraina, en rekke andre europeiske land, Japan, Sør-Korea, Australia og andre stater og territorier som støttet anti-russiske sanksjoner.

  Norges reaksjon.
  Det norske utenriksdepartementet har foreløpig ikke mottatt noen offisiell informasjon om at den russiske regjeringens har lagt Norge til på listen over fremmede land, som begår uvennlige handlinger mot russiske diplomatiske og konsulære oppdrag i utlandet. Dette kom imidlertid ikke som noen overraskelse, sa Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt.

  «Det er ingen grunn til å si at Norge opptrer uvennlig mot Russland», siterte NRK-TV kanalen Huitfeldt. Ifølge henne skyldes den nåværende situasjonen den ukrainske konflikten.

  I tillegg påpekte Huitfeldt at begge land som er nabostater, er interessert i at diplomatiske forbindelser og kontaktkanaler fungerer, «ikke minst i vanskelige tider».

  Siden det norske utenriksdepartementet ikke har mottatt noen offisiell informasjon fra russiske myndigheter, har det foreløpig ikke kommet ytterligere kommentarer.

  Fra TASS, publisert 3 august 2023.
  Oversatt fra engelsk. Orginalartikkel: Russian cabinet adds Norway to list of unfriendly countries — government press service.

  Kommentar:
  «Huitfeldt påpekte at begge land, som er nabostater, er interessert i at diplomatiske forbindelser og kontaktkanaler fungerer, «ikke minst i vanskelige tider».
  Ikke minst når det foregår en fysisk og politisk krig mot verdens matproduksjon, som må resultere i en alvorlig global matmangel innen bare et par år. Når Norge må importere 60% av maten, så er det viktig å ha normale kommunikasjoner og handelsforbindelser med nabolandet Russland, som er helt selvforsynt med mat, og kan eksportere et overskudd av sin matproduksjon.

  Det hadde en regjering av politikere som representerer folk og land forstått. Det har vi ikke, vi har en administrasjon av politikere som tjener den globale storkapitalen, og gjør Norge til en vasall som ikke gjør noe utenrikspolitisk uten å ringe Washington først. Det er det norske folk som må betale prisen for å komme på listen over land Russland anser som uvennlige.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Psykiatri som maktmiddel:

Om Haalandsaken og tausheten i ytringsfrihetshovedstaden Stavanger.

Forrige innlegg

Godt klima som mange nordeuropeere drar til:

Middelhavsklima – Godt for sjel og kropp.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.