POSTED IN Historie, Virkelighetsforståelse

Anti-imperialisme Light?

Revolusjonære uten historiekunnskaper.

0
Print Friendly, PDF & Email

Billig analyse

Av Jan Hårstad

Det var jo helt naturlig at etter Rødts kapitulasjon for Nato at mindre grupper av anti-imperialister umiddelbart kom sammen for å utmeisle en alternativ politikk. Dess flere kriger rundt Taiwan, Midtøsten og ØstEuropa, dess større vil det anti-imperialistiske miljøet vokse, naturligvis.

Da melder bloggen kampkomiteen.net at det den 26 april ble holdt et anti-imperialistisk dialogmøte som besto av Kommunistisk Plattform, Kampkomiteen og Revolusjonære kommunister.

Det som utmerker sluttdokumentet fra dette møtet er nesten oppsiktsvekkende i sin billige oppvisning av banaliteter og faktisk konsesjon langt på vei til Natos narrativ om Ukrainakrigen.

Her nevnes ikke at Ukraina lenge har vært et splittet land i en russervennlig østlig del og en nato vestlig del som har ført krig mot hverandre helt fra 2014 av. Det nevnes heller ikke at England og andre Nato-stater sendte inn offiserer for å trene og veilede VestUkraina til omfattende krig mot Øst-Ukraina. Donetsk-Lugansk. Den har aldri funnet sted.

Det vestlige Ukraina (Kiev) framstilles nærmest som et slags klasseløst samfunn bestående av de forente Ukrainere. Ikke et kløyva ord om at landet økonomisk var dominert av pro-zionistiske oligarker og et gjennomkorrupt offisers- og politikerkorps.

Det gjøres heller intet forsøk på å redegjøre for Russlands utallige forsøk i München sikkerhetskonferanser gjennom tiår, på å advare USA-Nato på å omdanne Ukraina til en Nato-stat. Som den ukrainske forsvarsministeren sa i januar: «Juridisk er ikke Kiev-Ukraina en Nato-stat, men i praksis.» I sommer kommer høyst sannsynlig det vedtaket på Natos toppmøte i Vilnius.

Nå finnes det biblioteker om konflikten allerede, men det kan virke som om disse miljøene ikke har lest en eneste av disse. Men prøv med:

Benjamin Abelow: How the West brought war to Ukraina.

Når en i sluttdokumentet leser en setning som dette: «Våre organisasjoner har til felles at vi fordømmer Russlands invasjon i Ukraina og støtter Ukrainas rett til å forsvare seg mot en annen imperialistmakt» så kan en lure på om en kommet på et landsmøte i Rødt?

Sammenfattet kan en si det slik at dette dokumentet er en ganske veltilpasset forsøk på å ikke forstyrre NatoNorges mediaversjon av Ukrainakrigen. Det er en slags anti-imperialisme Light. Faktisk veldig svake saker.

Forsidebilde: Giammarco Boscaro

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hvorfor har «venstresiden» berøringsangst for denne hendelsen?

Odessa-massakren som ikke skal omtales.

Forrige innlegg

Vil ikke ha sanksjoner mot Russland.

Verden befolkning vender seg bort fra USA/Nato-landene.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.