POSTED IN Fagbevegelse, USA

Vi trodde den tiden var forbi:

Barnearbeid på vei inn igjen i USA.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Når dette er på vei inn igjen i USA må vi regne med at det også vil oppstå et press mot en lignende utvikling her i Norge. Fagbevegelsen er den viktigste organiserte kraften for å forhindre en slik utvikling i vårt land.

Knut Lindtner
Redaktør

Livet i USAs regelbaserte orden: Lovverket mot barnearbeid svekkes.

Av Martin Hart-Landsberg.


Jakten på profitt fører til en stadig mer uthuling av arbeidslovgivning og praksis. Et eksempel: den kraftige økningen i antall stater som vil svekke lovverket mot barnearbeid. Vi må kjempe mot denne trenden og skal vi lykkes må vi være tydelige på hvem vi kjemper mot. Talsmenn for å lempe på lovverket mot barnearbeid er ikke noen ytterliggående galninger; de er noen av de mektigste høyreorienterte stiftelsene og lønnsomme selskapene i USA.

The Economic Policy Institute har følgende oversikt over den siste utviklingen:
Allerede i 2023 er det innført åtte lovforslag for å svekke lovverket mot barnearbeid i seks delstater i Midtvesten; Iowa, Minnesota, Missouri, Nebraska, Ohio og South Dakota og i Arkansas, hvor et lovforslag som opphever restriksjoner for arbeid for 14- og 15- åringer er nå lovfestet. Ett lovforslag som ble innført i Minnesota ville tillate 16- og 17-åringer å jobbe på byggeplasser. Ti stater har innført, vurdert eller vedtatt lovgivning som svekker beskyttelsen for unge arbeidstakere i løpet av bare de siste to årene.

Iowa-lovforslaget, som ble godkjent av statens senat i april, sier litt om hvordan ting kan utvikle seg nasjonalt. Blant annet lettes det på restriksjoner på farlig arbeid som lar tenåringer så unge som 14 år jobbe i kjøttkjølelagre og industrielle vaskerier og tenåringer så unge som 15 år å jobbe på samlebånd. Den gir også tillatelse til å opprette spesielle tillatelser, som vil tillate tenåringer så unge som 14 ½ å kjøre til arbeidet mellom 05:00 og 22:00.

Kapitalen bestemmer.


Tilhengere av Arkansas-lovforslaget hevdet at de kun var motivert av deres ønske om å avlaste foreldrene for «foreldede» og «vilkårlige byrder» som forstyrret deres rett til å bestemme hva som var best for barna deres. Og vi kan forvente å høre dette argumentet gjentatt i andre stater.

Årsaken er at fremstøtet for å svekke lovverket mot barnearbeid i stor grad er planlagt og finansiert, av store høyreorienterte stiftelser og tenketanker som Foundation for Government Accountability (FGA) og State Policy Network, og næringslivs-organisasjoner som The National Federation of Independent Business, The Chamber of Commerce, National Restaurant Association, og listen fortsetter. Disse gruppene arbeider sammen, utvikler forslagene, skreddersyr dem ofte til spesifikke statlige forhold, og tilbyr deretter konservative lovgivere argumentene og lobbystøtten som trengs for å få deres godkjenning i bytte mot fremtidige kampanjebidrag.

Vår utfordring.


I følge Department of Labor-statistikk har det vært en økning på 69 prosent i antall illegale mindreårige siden 2018, inkludert en økning på 37 prosent det siste året. I 2022 anmeldte Arbeidsdepartementet 835 selskaper for å ha ansatt mer enn 3800 barn ulovlig. Selvfølgelig er dette bare lovbruddene funnet av inspektører på arbeidsplassen; det faktiske tallet er garantert mye høyere. Samtidig, ettersom lovforslagene som er fremhevet ovenfor blir lover, vil mange av de samme praksisene på arbeidsplassene bli lovlige.

I enkelte afrikanske land er barnearbeid ikke uvanlig

Profittjaget for å utnytte våre barn og unge drives av de samme aktørene som forsøker å ødelegge fagforeninger, svekke statlige reguleringsorganer og ødelegge sosiale tjenester. For eksempel var et av firmaene som ble anmeldt i 2022 for brudd på barnearbeid-lovgivningen, Packers Sanitation Services, som eies av Blackstone Group, verdens største private investerings-selskap. De hadde ulovlig ansatt 100 barn, hvorav mange var migranter, i farlige yrker ved kjøttpakkeanlegg eid av noen av de største og mest fagforeningsfiendtlige firmaene, inkludert Cargill og Tyson.

Vi må gå høyt ut mot denne offensiven mot barn, og avsløre de politiske og økonomiske interessene som driver den. Særlig fagforeninger har en kritisk rolle å spille i å organisere motstand på arbeidsplassen og i samfunnet mot utnyttelsen av barn til arbeid.

Fra Global Research, publisert 16 mai 2023.
Oversatt fra engelsk av Northern Light. Linker i orginalartikkelen. Skrevet av Martin Hart-Landsberg, professor emeritus i økonomi ved Lewis and Clark College, Portland, Oregon, og forsker ved Institutt for samfunnsvitenskap, Gyeongsang National University, Sør-Korea.
Orginalartikkel: The Rollback of Child Labor Protections Is Well Underway.

Kommentar av oversetter:
Det er grunn til å tro at svekkelsen av lovverket som skal beskytte mot barnearbeid, kommer for å kynisk utnytte millioner av barn blant migranter fra Sør-Amerika til USA.

«To 10-åringer ble funnet å jobbe til klokken 02.00 på en McDonald’s restaurant i Louisville, med én tillatelse til å betjene frityrkokeren. En Kentucky McDonald’s restaurant ble bøtelagt av myndighetene denne uken etter at den tillot barn å utføre ulønnet arbeid, hvor en av dem ulovlig brukte frityrkokeren».
Kilde: Fortune com

Foto: iStock.



1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 578 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • wasan Totland
    22 mai 2023 19:59

    Jeg er for barnearbeid. Jeg hadde aldri hatt den fysikken hvis jeg ikke hadde jobba som ung. Det å kynisk utnytte barn blir noe annet.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Nå er det snart slutt for USA/Nato i Ukraina.

Vestlige ledere følger blindt USA utfor stupet.

Previous Post

Kunstig intelligens

Her er tre grunner til at AI er i ferd med å forandre verden til det verre

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.