POSTED IN Virkelighetsforståelse

Vi er flinke å kritisere andre.

Men hvordan står det til hos oss?

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Våre verdier?

Dette innlegget er hentet fra Drammen Nei til EU sitt nyhetsbrev

Av Jan Christensen

Jan Christensen

Vi hører ofte om verdier.  Om våre verdier. Om EUs og Vestens verdier. Som angivelig skal være alle andre verdier overlegne.
Tidligere var disse verdiene verdt utallige kolonikriger og lidelser. De koloniserte led mest, de lavest på rangstigen i kolonilandene ble kanonføde.

I dag er disse verdiene – kanskje – verdt en storkrig. De gamle kolonilandene fører an. Fortsatt på en slagmark langt unna.

For å bevare «våre» verdier – eller for å ødelegge de?

I sterk motsetning til våre verdier står blant andre kineserne og russerne. Eller rettere sagt Putin og det kinesiske kommunistpartiet. De er barbarer. Russland og Kina styres av diktatorer. Herjer, dreper og undertrykker. I hvert fall om vi skal tro våre medier og deres lojale hjemlige klakører.

Men hvor edle er egentlig våre verdier?

– Våre myndigheter – med samtykke fra vår «frie presse» forbyr – eller i beste fall vanskeliggjør – tilgang til alternative nyhetskanaler. Gjennom eksempelvis å stenge ned nyhetskanalene RT (Russian Television) og Sputnik hindres balansert kunnskap om hva som egentlig skjer i Ukraina.
Er sånn sensur en norsk verdi?

– Julian Assange i Wikileaks vansmektes i britisk fengsel og risikerer 175 års fengsel i USA. Vår egen regjering kommer ikke med det minste musepip til protest. Fra våre allierte godtas både maktovergrep og hemmelighold om krigsforbrytelser.
Når det gjelder russernes overgrep i Ukraina, er president Zelensky sannhetsvitne.
Vår verdi?

– Og – om verdens grunnleggende urettferdigheter:
Det hevdes for eksempel at statseide Equinor/Statoil årlig tjener mer på oljeutvinning utafor Angola enn det vi årlig gir i u-hjelp?
Og at vi – i vår rikdom og sjølgodhet – i praksis forverrer situasjonen til båtflyktningene? Mange finner sin grav i Middelhavet uten at vi rører en finger.
Vår verdi?

– Vi støtter aktivt våre mektige allierte, uansett hvor mye de bryter med internasjonal rettsorden og menneskeretter i for eksempel Palestina, Irak, Libya og Syria. Attpåtil belønner vi USA med 4 «eksklusive» militærbaser på norsk jord. Der hersker de, uten norsk kontroll eller innblanding. Suverenitetsavståelse.
Vår verdi?

– Dyrtida her hjemme. Selv om flertallet av oss kommer gjennom den ved å spenne inn livreima – hva med den millionen blant oss som ikke har mer å gå på?
Og hvorfor måle et samfunn etter hvordan de behandler sine mektigste, og ikke sine svakeste.
Vår verdi?

Putins Russland er i dag – av «verdenssamfunnet», det vi si Vesten som er i mindretall – utpekt til massemorder og versting. Mange feller tårer etter bl.a. Dagsrevyens reportasjer fra krigssonen.

Men er vår «silent killing» – som aldri får førstesideoppslag – så mye bedre?

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Så godt. Så viktig artikkel!
  Takk.

  ‘- Kina deler ikke våre verdier. De tror ikke på demokrati, ytringsfrihet og mediefrihet. De tvinger naboer og truer Taiwan’,
  – sier Stoltenberg, Libyabomberen. 😉
  https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/7KWAP9/jens-avviser-erna-kritikk-har-bred-stoette-for-nato-opptrapping

  Og:
  ‘Den regimestyrte, kinesiske avisen Global Times kom mandag denne uken med en eksklusiv nyhet om at kinesiske myndigheter har fanget opp et cybervåpen angivelig brukt av amerikanske National Security Agency (NSA) til «å kontrollere internettutstyr og å stjele store mengder brukerinformasjon». ….I artikkelen til Global Times beskrives cybervåpenet som en trojansk hest for fjernstyring av Unix-lignende systemer, basert på kompleks teknologi, omfattende funksjonalitet, sterk hemmeligholdelse og som kan tilpasses flere prosessorarkitekturer og operativsystemer, samt samarbeide med andre cybervåpen og er typisk brukt til cyberspionasje. ‘
  digi.no/artikler/analyse-kina-avslorer-et-amerikansk-cyber-vapen-pa-et-underlig-tidspunkt/518075

  Her , Stoltenberg:
  En flott oppsummering av USA sine krigsforbrytelser.
  Av Nothern Light, i kommentarspalten under artikkelen:
  https://derimot.no/erkebiskopen-i-jerusalem-kan-krigsforbrytere-usa-ivareta-menneskerettigheter/

  Svar
 • Norge støtter blindt Ukrainas ledelse som grovt diskrimenerer roma og slavere. Så mye for «Våre Verdier»! Moralismen betyr noe bare når det lønner seg. Zelensky omgir seg med nazister og oppfører seg selv som en, mye mer despotisk enn Putin som han nekter å forhandle med, forlanger frekt mer og mer våpen, og svartelister alle meningsmotstandere, til og med i landene han snylter på. Den lille tyrannen med nesa full av kokain tillater snaut en «pro-russisk» TANKE, men finner tid til å stille med kona på photo-shoot til forsiden av VOGUE. Ellers markedsførte han sine appeller på storskjerm ved Grammy-awards og Glastonbury med sitt skuespillertalent. Alt som kryper og går av godt betalte politikere og media gjør så godt de kan for ikke å glemme at det heter den UPROVOSERTE krigen, Putins UPROVOSERTE krig. Ut fra Vestens begreper om godt og ondt og rett og galt blir Zelensky glatt tildelt Nobels Fredspris

  Svar
 • Så var det Kina og Taiwan og Amerikansk oppvigleri.
  I 2014 ble en fargerevolusjon igangsatt på Taiwan.NGO operatörer hadde i flere år rettet seg mot ungdom som likte vestlig livsstil,så som klär,frisyrer,musikk og hollywood.Sakte men sikkert begynte de å så falske frö i hodene deres og vannet disse fröene over lang tid.De plantet ideer om vestlig storartethet og vestlig innflytelse og om politikk og endringer.
  2014 ble starten på gateopprör,protester,kaos,alt iscenesatt av disse NGO kontorene.
  Det skaptes et inntrykk hos oss i vest at det fäle kommunistiske kina nektet Taiwaneserne frihet og dett blir dyrket av söppelpressen den dag idag.
  Kina behöver ikke innvadere Taiwan,men det er det vest(USA)önsker.
  Taiwansk importhandel er fullstendig avhengig av KINA/HONGKONG,nesten 50 % mens importen fra USA er på ca 12 %.
  Om Kina stenger handelen med Taiwan vil de måtte stenge butikken.
  Kina driver fortsatt å rydder opp i sine egne rekker,de kaller Kinas tragedie for hundre års ydmykelse.
  Kina har blitt hundset med av utenlandske krefter siden opiumshandel og krig,den dype stat har satt seg dypt i Kina,dirigert fra utlandet.Nå er de sterke nok til å motvirke disse kreftene.

  Svar
 • Apropos kolonimakter.En töff dame som representerer urfolket i Australia skulle for en liten tid tilbake velges inn i Senatet.På vei opp for å avlegge troskapseden reiste hun ene hånda,og lovte dyrt å hellig å tjene kolonisatören og dronning elisabeth.Nå går debatten livlig i Australia om hennes löfter er etter loven eller ikke.Det er jo pinlig om de må innrömme at de har kolonisert Australia og at folket skal tjene en dronning langt der borte.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Jeltsin oppskrytt i vest.

Ville heller skutt meg fremfor jobb hos fylliken Jeltsin!

Previous Post

Blinken kryper til korset:

Ringer for å snakke med Lavrov.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.