POSTED IN Afrika, Frankrike

Verden i stor forandring.

Macron på Afrika-reise for å redde stumpene?

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Denne meldingen under bekrefter den utviklingen som er på gang. I stedet for folk fra den franske fremmedlegionen (mange kriminelle) benytter stadig flere afrikanske land leiesoldater fra Russland. Årsaken kan være det vi har meldt om tidligere at disse leiesoldatene ikke representerer et land eller økonomiske interesser slik kolonimakter som Frankrike har.

Flere har hevdet at Frankrike hadde egne økonomiske interesser i en rekke av sine gamle koloniale stater i Afrika og var interessert i å holde kontrollen der mer enn å bekjempe grupper som bl.a. var utstyrte med våpen og religiøs ekstremisme.

Nesten alle statsgrensene i Afrika er det kolonimaktene som har konstruert ut fra egne interesser

Det som skjer forteller om de endringer i Afrika som nå er under veis. Mange ledere på kontinentet ser seg om etter nye kontakter og kvitter seg med sine gamle som gjerne var fra tidligere kolonimakter. Kina har lenge vært på full fart inn i afrikanske land og nå kommer også Russland til kontinentet godt hjulpet av store kornlagre, mye kunstgjødsel – og Wagnergruppen.

At Macron reiser på ny signingsferd for å redde stumpene av Frankrikes gamle imperium og innleder nye kontakter forteller om de endringene som er på gang. Det viktigste for mange afrikanske land er å få i gang en økonomisk utvikling som løfter dem ut av fattigdom, tilbakeliggenhet og historiske konflikter som følger gamle stammegrenser, en arv fra kolonitiden.

Dette er ingen enkel prosess i og med at statsdannelsene på kontinentet (en del av arven fra kolonitiden) rommer et vel av indre konflikter. Det er disse konfliktene de gamle kolonimaktene har benyttet seg av for å holde kontrollen i mange afrikanske land.

Knut Lindtner
Redaktør

Macron sier at Frankrike vil stenge sine militærbaser i Afrika

President Emmanuel Macron sa at Frankrike vil avslutte sin praksis med å være vertskap for vanlige militærbaser i Afrika, under en tale i forkant av en turné i afrikanske land som starter på onsdag.

Han sa at Frankrike i stedet vil sette opp baser eller «akademier» som skal drives av franske og afrikanske hærer. Han sa at det ville være en merkbar nedgang i fransk militært personell, men en økning i innsatsen for å gi opplæring og utstyr.

– Basene slik de eksisterer nå er en arv fra fortiden, sa han til journalister ved Elysee-palasset i Paris to dager før han fløy til Gabon, det første landet på en tur som også vil ta ham til nasjoner som ikke var tidligere franske kolonier, inkludert Angola og Den demokratiske republikken Kongo.

«Disse basene vil ikke bli stengt, men omorganisert,» sa han, og la til at de nye basene eller «akademiene» gradvis vil begynne å bli «afrikanisert» og drives i samarbeid med afrikanske og europeiske partnere.

Burkina Faso er en innlandsstat i Vest-Afrika. Det grenser til Mali i nord, Niger i øst, Benin i sørøst, Elfenbenskysten, Ghana og Togo i sør. Landet het tidligere Øvre Volta, men skiftet navn i 1984. Wikipedia Den er en del av det som omtales som det mineralrike Sahel-beltet. Landet har 22 millioner innbyggere. Foto fra Burkina Faso.

Turen kommer en drøy uke etter at Burkina Faso sparket ut franske tropper og avsluttet en militæravtale som tillot Frankrike å kjempe mot opprørere i den vestafrikanske nasjonen, og ble det siste afrikanske landet som avviste Paris’ hjelp.

Frankrike trakk sine styrker ut av Mali i fjor etter at juntaen der begynte å samarbeide med russiske militærentreprenører.

Russlands Wagner-gruppe har også utplassert styrker i Den sentralafrikanske republikk, noe som førte til frykt for en dominoeffekt i Paris i en tid vestlige land prøver å lobbe det globale sør mot Russland på grunn av invasjonen av Ukraina.

Macron sa at han var «stolt» av Frankrikes militære «historie» i Mali, og vil ikke tillate at landet blir gjort til syndebukk for en forverring av sikkerhetssituasjonen i Sahel, der islamistiske opprørere har gjort fremskritt.

«Frankrikes rolle er ikke å fikse alle problemene i Afrika,» sa han.

Macron sa også at afrikanske nasjoner til slutt ville slutte å henvende seg til Wagner-gruppen da de ville se at den bare sår elendighet.

«Det er en gruppe kriminelle leiesoldater, livsforsikringen til sviktende regimer og putschister,» sa han.

https://www.newarab.com/news/france-close-its-regular-military-bases-africa

Forsidebilde: Annie Spratt

Redaksjonen har lagt til bilder m/tekst.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Northern Light.
  2 mars 2023 16:55

  Eksperter advarer om en enorm strøm av ulovlige våpen fra Europa til Afrika.

  Av Sputnik International.
  Bevis på en strøm av ulovlige våpen fra Europa til Afrika dukket opp tidlig i 2023. Disse ulovlige våpnene er nå ikke bare i hendene på store terrorgrupper, men også relativt små som rettferdiggjør bruken av dem til selvforsvar. Hvilke konsekvenser har denne trenden for regionen og kan disse våpnene nå Maghreb? Eksperter gir Sputnik fakta.

  Strømmen av våpen smuglet fra Europa til Afrika har allerede satt sine spor: Terrorangrepene i Sentral- og Sør-Afrika økte med 50 % i 2022 sammenlignet med tidligere år, og økte med 20 % i Vest-Afrika. De fleste av de ulovlige våpnene er lagret i Tsjad og den sentrale Sahel-regionen.

  Slår alarm.
  For eksempel frykter Ismail Mohamed Tahir, en tsjadisk sikkerhetsekspert, at strømmen av europeiske våpen inn i Afrika bare vil øke, og dette vil bidra til økende spenninger på kontinentet. «I tillegg til terrorister, er det sammenstøt mellom væpnede grupper jevnlig på kontinentet, for eksempel om naturressurser, jordbruk og gruver. Selv disse væpnede gruppene skaffer seg nå europeiske våpen. Den eskalerende konflikten om kontrollen av gullgruver i Nord-Tsjad og Niger er spesielt farlig. Og knutepunktet for våpenoverføringer viser seg plutselig å være Algerie,» sa han.

  Eskalerende konflikter.
  På sin side bemerket Abou Bakr Abdel Salam, en politisk analytiker fra Tsjad, at opprørsbevegelser og terrorceller er ansvarlige for mesteparten av våpensmuglingen. «I Tsjad, for eksempel, og i Tibesti-regionen når våpnene alle, noen bærer dem under påskudd av selvforsvar. Våpenhandelen er også aktiv i Kongo, Nigeria og deltaregionen. Risiko for flere væpnede sammenstøt , kupp og en generell økning i vold og ustabilitet er for stor. Mafiaer, gjenger og kriminelle grupper i en rekke Sahel-land har allerede mottatt flere våpenforsendelser fra Europa, og dette kan fort føre til ytterligere konflikter,» forklarte han.

  Smugler-rutene.
  Ifølge den tsjadiske eksperten har regionen blitt et åpent marked for våpenhandel fra Europa, som hovedsakelig kommer fra Ukraina via europeiske land. Maghreb-landene er et omlastingssted. Algerie har sett at salget av ulovlige våpen har økt kraftig. I følge Finlands nasjonale byrå for etterforskning (NBI), avdekket finsk politi våpensmugling fra Ukraina til det svarte markedet i Afrika i oktober i fjor.

  Basert på de foreløpige resultatene av etterforskningen, konkluderte byrået med at kriminelle kan ha fått tak i et stort antall våpen som tidligere hadde blitt fraktet til Kiev. Sahel-regionen har sett en økning i omfanget av vold fra terrorgrupper, som er firedoblet siden 2019. Og det er ingen tegn til at det vil avta i år.

  Fra Sputnik Internasjonal, publisert 02.03.2023. Skrevet av Sputnik International.
  Oversatt fra engelsk. Linker i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: Experts Warn of Massive Arms Flow from Europe to Africa.

  Svar
  • » at strømmen av europeiske våpen inn i Afrika bare vil øke, og dette vil bidra til økende spenninger på kontinentet.»

   Som fransk ‘import’ /sendinger av macheter til befolkningen i Rwanda-konflikten i Congo ( Der det var viktig gruve-virksomet som Frankrike /vesten ville holde kontroll over. )
   For å piske opp en ( vestlig) konstruert konflikt mellom Hutier og Tutsier.
   I vestlig media ble dette karakterisert som en stamme-konflikt. ‘ Huff disse fæle afrikanere’.
   Men det var i realiteten en konstruert oppisket konflikt fra Frankrikes side for å beholde kontrollen over området.

   Svar
   • «For å piske opp en ( vestlig) konstruert konflikt mellom Hutier og Tutsier.»

    Og så tror vi at slike konflikter ikke kan piskes opp i vestlige land, f. eks. Norge?
    Tja. – Det er ikke lenge siden vaksinerte ville utestenge/hogge hode av uvaksinerte.
    De kreftene som vil piske opp en konflikt for å gripe makt har århundre-lang tradisjon i dette spillet.
    På mange måter.
    Skap en konflikt, og så få andre til å kjempe for sin sak, Disse står så og trekker i trådene bak i kulissene.

    ‘ For å utføre sin plan, oppmuntret lederne i Washington først til en konflikt ved hjelp av land rundt Libya, for å finne en casus belli for militær aksjon, mens de tok seg av de logistiske behovene til opposisjonsgrupper kontrollert av CIA, som begynte en kampanje for sabotasje av økonomien, infrastrukturen og regjeringen. ‘
    midtifleisen.wordpress.com/2019/02/03/vil-venezuela-oppleve-hva-chavez-fordomte-i-libya/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Fortsatt ikke oppklart!

Palmemordet – dobbeltspill og statskupp

Forrige innlegg

Wolfgang Streeck:

Et tidsskille: Tyskland underordner seg USAs geopolitiske strategi

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.