POSTED IN Afrika, Israel

Verden er i forandring:

Israel kastet ut av toppmøtet i den Afrikanske Unionen.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Det interessante med denne hendelsen er at den forteller om endringen av styrkeforholdet i verden. USA/Israel svekkes globalt, mens f.eks. de afrikanske landene får en større grad av selvstendighet som følge av Kina/Russlands økende involvering i Afrika. 

At Sør-Afrika ikke vil ha Israel til stede er forståelig. Israel var en av Apartheid-statens (Det rasistiske Sør-Afrika som gikk i oppløsning i 1994 da Nelson Mandela overtok som president) viktigste støttespillere og mange der oppfatter Israel som en Apartheid-stat fortsatt.

Det som skjer på det Afrikanske kontinentet blir stadig viktigere. Selv om denne hendelsen i og for seg er en bagatell, er den likevel et signal om i hvilken retning verden utvikler seg. For palestinerne er denne hendelsen naturligvis en oppmuntring.

Knut Lindtner
Redaktør

Israelsk delegasjon kastet ut av toppmøtet i Den afrikanske union

Israelske tjenestemenn ga Iran skylden for hendelsen, og påsto at «ekstremistiske land» som Algerie og Sør-Afrika blir «kontrollert» av Teheran

Regjeringstjenestepersoner i Tel Aviv har uttrykt sin forferdelse etter at den israelske delegasjonen ble sparket ut av toppmøtet fra Den afrikanske union (AU) i Etiopias hovedstad Addis Abeba 18. februar, angivelig etter anmodning fra Algerie og Sør-Afrika.

«Israel ser alvorlig på hendelsen der Afrikas nestleder, ambassadør Sharon Bar-Li, ble fjernet fra Den afrikanske unions sal til tross for hennes status som akkreditert observatør med adgangsbevis,» sa talsperson for utenriksdepartementet, Lior Hayat.

Hayat beskyldte Iran for utvisningen av delegasjonen, og beklaget at «Den afrikanske union har blitt tatt som gissel av et lite antall ekstremistiske land som Algerie og Sør-Afrika, drevet av hat og kontrollert av Iran.»

En AU-tjenestemann som snakket med AFP sa at den israelske tjenestepersonen som ble eskortert ut av sikkerhetsvaktene ikke ble invitert til å delta på møtet, ettersom den ikke-overførbare invitasjonen ble utstedt til Israels ambassadør til AU, Aleli Admasu.

Israels akkreditering til 55-medlemsblokken har blitt et kontroversielt spørsmål for mange medlemsland.

Avgjørelsen fra 2021 av sjefen for den afrikanske unionskommisjonen Moussa Faki Mahamat utløste en sjelden strid i et organ som verdsetter konsensus, med mektige medlemsland som har lidd under apartheid og kolonisering, spesielt Sør-Afrika, som høylytt protesterte mot dette.

Algerie protesterte også mot utspillet og hevdet at det var i strid med AUs støtteerklæringer til de palestinske områdene.

Fjorårets AU-toppmøte suspenderte en debatt om hvorvidt Israels akkreditering skulle trekkes tilbake og opprettet en komité for å ta opp problemet.

Etter Tel Avivs akkreditering i 2021, fordømte den palestinske motstandsgruppen Hamas beslutningen på det sterkeste, og beskrev den som «sjokkerende og forkastelig».

Maskinoversatt og forkortet av redaksjonen

Forsidebilde: Nick Page

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Vakkert. Når verden oppdager at for å stoppe kuppforsøk, er det greit å fjerne ambassadene til Israel, UK, & US, begynner det å bli bra. Disse landene holder uansett bare på med ran.

  Svar
 • Kanskje på tide å kurere shizofrenien til disse «Israelerne»?
  De kan jo ikke både være afrikanere og europeere samtidig, men de skal være med i europeisk MGP, i fotball osv, samtidig skal de være med å bestemme i Afrika?
  Det begynner å gå raskere og raskere nå, snart er kanskje den «Amerikanske Union» det eneste strået de kan klamre seg til for å «overleve» som voldsmakt og verdensterrorist. Uten dollar-overføring er det over og ut for denne latterlige Fuhrer-staten der nede i sanden. Nå synger dollar på siste verset, og dermed også Israel, verdens største (i dåd) terrorstat, good riddens!

  Svar
 • Statsminister Binyamin Netanyahu sa mandag: «Den palestinske erklæringen (i FNs sikkerhetsråd) burde ikke blitt sendt og USA burde ikke ha sluttet seg til den. «Denne erklæringen var ensidig og en fornektelse av jødenes rettigheter til å bo i hjemlandet, ignorerer terrorangrep i Jerusalem og de palestinske myndighetenes subsidier for terror og utbetalinger til terroristers familier.» Dette er første gang jeg har registrert at USA ikke støtter Israel.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Legemiddelindustrien tjener ikke på friske mennesker.

Forskere finner at immunforsvaret er farlig. Hvem finansierer dem?

Forrige innlegg

Planlagt?

Moderna-sjef skrøt til CNBC-vert at de hadde begynt å utvikle covid-vaksine før viruset hadde et navn

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.