POSTED IN Midt-Østen

Utvides krigen nå?

Huthiene truer skipsfarten og Hezbollah truer nord i Israel.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

I Midt-Østen skjer det noe hele tiden.

Av Jan Hårstad

Det som nok setter sjokk i Vesten er at Houthiene har kapret det store cargoskipet «Galaxy leader» og lagt det til havn i byen Hodeia.

Det man skal ha klart for seg er at det smaleste punktetI Rødehavet er stredet Bab al-Mandeb som bare er 20 kilometer bredt. Og gjennom dette går det 50 skip om dagen. Sett fra verdenshandelens normale drift er det nærmest en katastrofe om det ser ut som om Houthi-militsen kontrollerer – eller er iferd med å kontrollere dette.

Fra Libanon meldes det at Hizballah har sendt 25 missiler over NordIsrael i løpet av dagen. Og 3-4 av disse missilene heter BURKAN som har en vekt på rundt 300 kilo. Og det verste sett fra israelsk synspunkt er at Hizballah-missilene er presisjonsmissiler som treffer ganske nøyaktig der de skal.

Det som nok forestår i løpet av de nærmeste dagene er at Hizballahs elitestyrker, RADWAN FORCE, kommer fresende over grensa på motorsykler. Det nordligste Israel er stort sett evakuert og ifølge libanesisk presse er Amos Hochstein (USA) dypt bekymret for at så kan skje. Han er i dag i Israel for å begrense omfanget av Hizballah-Israel krigen.

Hezbollah på motorsykler

Hvis Hizballah kan legge fram videoer om Radwans inntog i Nord-Israel vil dette være en scoring i den psykologiske og mediale krigføringen.

Men selv med «moderat» krigføring har det kostet å nedkjempe de israelske militære installasjonene. 90 mujahideens fra Hizballah og allierte skal være drepte.

Ser du på israelske kommentarfelt er man forskrekket over at Hamas i dag klarte å sende 11 raketter mot StorTel-Aviv. Og en er forskrekket over de store tapstallene for den israelske krigføringen på Gaza: 66 drepte israelske soldater. Det er grunn til å tro at tapstallene for Hamas er det mangdobbelte.

Oppsummert: det ligger i luften at krigen nå utvides. USA kan ikke godta at Houthiene ypper seg som sjefen over Bab al-Manden-stredet.

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Et USA-medium med en bombe.

Russland har større innflytelse enn USA i dag.

Forrige innlegg

Hjelpearbeidere voldtok.

WHO og FN i en voldtektskandale i Kongo.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.