POSTED IN Afrika, Diverse

Hjelpearbeidere voldtok.

WHO og FN i en voldtektskandale i Kongo.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

WHOs voldtektsskandale: Kongolesiske ofre ble tilbudt usle 250 dollar

Mer enn hundre kvinner i Kongo ble trakassert, mishandlet og voldtatt av nesten to dusin WHO-ansatte under ebolaoppdrag fra 2018 til 2020. Blant dem også mindreårige. Det har nå blitt utbetalt erstatninger på usle 250 dollar per offer. Men gjerningsmennene ble ikke straffeforfulgt. Rettferdighet? Det er noe annet.

Under ebolautbruddene i det vestlige Afrika for noen år siden var det hundrevis av WHO-ansatte i regionen. Disse hadde ifølge offisielle kilder til oppgave å overvåke situasjonen og å forhindre at det dødelige viruset ville gripe over på større deler av befolkningen. Men isteden var noen av de WHO-ansatte mer opptatt av å begå overgrep mot den lokale befolkningen. Særlig på unge kvinner og jenter.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, født 3. mars 1965 i Asmara i keiserriket Etiopia er en etiopisk mikrobiolog, malariaforsker og politiker. Siden 2017 har han vært generaldirektør for Verdens helseorganisasjon. (Fra Wikipedia)

Skandalen ble avslørt for to år siden, og selv de store nyhetsbyråene rapporterte da om den, og det ble utarbeidet en FN-rapport om saken. Ifølge denne rapporten var den øverste ledelsen i WHO informert om de seksuelle overgrepene, men foretok seg ikke noe som helst for å stoppe dem. Ikke engang WHOs generaldirektør, Tedros Adhanim Ghebreysus, som på denne tiden selv reiste til Kongo hele 14 ganger, grep inn. Tvert imot: Han roste til og med en av de antatte voldtektsmennene offentlig for hans «heltemodige arbeid».

Et av ofrene, som omtales som «Jolianne» i FN-rapporten som det er lenket til ovenfor, skal være 13 år gammel. Andre kvinner forteller at de som begikk overgrepene, ikke brukte prevensjon, noe som førte til flere svangerskap. Noen av kvinnene skal ha blitt tvunget til å ta abort av voldtektsmennene. I «Joliannes» tilfelle stoppet en WHO-sjåfør i april 2019 i veikanten i byen Mangina, der hun solgte telefonkort, og tilbød seg å kjøre henne hjem. «I stedet kjørte han henne til et hotell, hvor hun sier hun ble voldtatt av denne personen», heter det i rapporten. Andre kvinner ble tvunget til å ha sex for i det hele tatt «å få lov til» å jobbe for organisasjonen.

Og på toppen av det hele har de unge kvinnene nå blitt avspist med latterlig lave erstatningsutbetalinger. En ny rapport fra Associated Press, som bygger på interne WHO-dokumenter, viser at totalt 104 voldtektsofre har mottatt en «erstatning» på rundt 250 dollar hver. Det kan se ut til at man har tenkt at dette er mye penger i et land hvor mange mennesker må klare seg med mindre enn to dollar per dag. Dessuten måtte kvinnene gjennomføre et opplæringskurs for å komme i gang med «inntektsbringende aktiviteter» før de fikk pengene, ettersom FN ikke betaler erstatninger.

Og det er heller ikke alt. Mange av ofrene får ikke noen penger i det hele tatt. Rundt en tredjedel av de kjente voldtektsofrene (hvem vet hvor mange kvinner som ikke leverte inn noen klage…) kunne ifølge rapporten ikke lenger lokaliseres. Ytterligere et dusin av kvinnene takket rett og slett nei til det usle tilbudet. Noen av kvinnene understreket overfor nyhetsbyrået at beløpet ikke engang er i nærheten av å kompensere dem for det de har blitt utsatt for. Voldtektsmennene ble ikke engang straffeforfulgt og vil nok også i framtiden få lov til å reise til utviklingsland på oppdrag for FN og Verdens helseorganisasjon for å «hjelpe til» der.

Det er for øvrig også denne organisasjonen som ønsker å skaffe seg omfattende fullmakter med en kontroversiell global pandemitraktat. Men når organisasjonen i slike tilfeller som i Kongo ikke engang er i nærheten av å forsøke å oppnå rettferdighet for ofrene, hvordan vil det da være i fremtiden i påståtte globale nødsituasjoner? Vil da WHO-ansatte ustraffet kunne tvinge kvinner og jenter til sex for at disse ved nye nedstengninger i det hele tatt skal få lov til å gå på butikken?

Oversatt av Rune G.

WHO-Vergewaltigungsskandal: Kongolesische Opfer erhalten lächerliche 250 Dollar (report24.news)

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Det skjer igjen og igjen. Den internasjonale, humanitære hjelpen kommer; løp for livet, jenter!
  «The Whistleblower» er filmatiseringen av Kathryn Bolcovacs erfaringer som «peacekeeper» i etterkrigs-Bosnia hvor hun avslører hvordan FNs utsendte deltok i sex-trafficking og ville la det gå ubemerket ved cover-up og trusler. «60 000 bosniske kvinner systematisk voldtatt.» «Av de 200 fangene i voldtektsleiren (, nå Spa/ Hotell Vilina Vlas), overlevde mindre enn 15, ifølge Association of Women Victims of War.» infobae.com
  Olena Zelenska selger barn i nød til perverse kunder under dekke av veldedighet.
  Kongo: kun 250 $ pr. stykk, seksuell lavalder ingen hindring. FN betaler. Ingen av overgriperne straffes.
  Menneskehandel er mer lønnsomt enn handel med våpen og narkotika, for «varen» kan selges igjen og igjen så lenge det er liv igjen i skrotten, og når «varen» går ut på dato og/eller er altfor utslitt for gjenbruk? Da legges organene ut for salg på nettet. Veldig god butikk. Beskyttet og velsignet av WHO for «heltemodig arbeid.» (!) Høyst sannsynlig er verdens toppskikt de viktigste kundene.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Utvides krigen nå?

Huthiene truer skipsfarten og Hezbollah truer nord i Israel.

Forrige innlegg

USA har fortsatt

størst makt i Midtøsten

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.