POSTED IN Latin-Amerika

USAs dominans over Latin-Amerika går mot slutten.

Venezuelas president foreslår Latin-Amerikansk toppmøte med USAs president som gjest.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Nå kommer utspillene som vil kunne bidra til å endre maktforhold på de amerikanske kontinentene. Etter å ha hatt et kolonialt forhold til alle de Latin-Amerikanske statene  i sør i over 100 år, glipper nå USA-kontrollen over regionen. Stadige flere land vil ikke underordnes USAs politiske og økonomiske diktater.

Dette er et tegn i tiden, for det er en global prosess. Det «suverene og uerstattelige» (ifølge Hillary Clinton) USA blir nå forbiått globalt og svekkes relativ på alle samfunnsområder, både politisk, økonomisk og militært. Og i Latin-Amerika er denne prosessen kommet godt i gang og forsterker seg, noe det mislykkete toppmøtet i organisasjonen for amerikanske stater (OAS) i Los Angeles viser.

two men standing near wall with mural

At Maduro i Venezuela foreslår et nytt møte uten USA, men med USAs president som gjest, forteller om en helt nødvendig holdningsendring. Det er ikke USA som skal diktere betingelsene i regionen. Latin-Amerika trenger ikke USAs plyndring av nasjonale naturressurser. De trenger en politisk og ikke minst sosial utvikling som løfter store befolkningsgrupper ut av fattigdommen ved å bruke verdiene som skapes på sin egen befolkning.

Kanskje dette blir det siste toppmøtet i Latin-Amerika med USA som premissleverandør.

Knut Lindtner
Redaktør

Større USA-ledet toppmøte blir ansett som en fiasko.

Venezuelas leder tilbyr et mer eksklusivt møte til amerikanere i stedet. 

Presidenten i Venezuela, Nicolas Maduro, lovpriser sin meksikanske motpart Andres Manuel Lopez Obrador for å droppe det pågående USA-ledede toppmøtet for amerikanere. Maduro, som ikke var invitert til denne seansen i Los Angeles, har foreslått en mer inklusiv samling, med USAs president Joe Biden «som gjest».

På mandag bekreftet Lopez Obrador at han ikke ville delta på dette møtet etter at Washington nektet å ta med venstre-ledere fra Nicaragua, Venezuela og Cuba. 

I en tale til parlamentet sitt senere den dagen sa Maduro: «Vi uttrykker vår beundring for den meksikanske presidentens mot og åpenhet».

Maduro støttet også Lopez Obradors opprop om

«å fjerne sanksjons-blokadene i  verden, eksklusjoner og diskriminering som kommer fra USA». «Dessverre er det USAs regjering selv som har punktert dette såkalte toppmøtet. Det har allerede blitt en fiasko», sa den venezuelanske lederen i sin tale. 

«Møtet hadde ingen dagsorden, ingen temaer, ingenting å beslutte. Det hadde ingenting å gjøre med de problemene og interessene som angår folkene i Amerika».

Alberto Fernández (president) – Wikipedia
Alberto Ángel Fernández er en argentinsk politiker. Fra 10. desember 2019 er han Argentinas president. Han var statsminister fra 2003 til 2008 under hele Néstor Kirchners presidentskap og de første månedene da Cristina Fernández de Kirchner var president. Wikipedia

Maduro slår også fast at selv om hans land ikke var invitert, så ville Venezuelas interesserer vært representert av Argentinas president Alberto Fernandez. Han ville stå for Latin-Amerikas og Karibiens stemmer på møtet.

«President Fernandez er en modig mann som forsvarer det han tror på. Han er mot eksklusjoner», legger Maduro til.

Den venezuelanske lederen har tilbudt seg å være vert «før eller siden» for et møte for Community of Latin American and Caribbean States. (CELAC)

«Det må være for CELAC. president Alberto Fernandez, det må være for Community of Latin American States, ledet av deg. Det kan bli innkalt med en dagsorden som i første rekke må være av største interesse for våre folk – for de 33 landene i Latin-Amerika og Karibia. Så kan vi jo invitere president Joe Biden», sier han.

Mexicos president sier han vil sende utenriksminister Marcelo Ebrard til toppmøtet i Los Angeles. Det startet på mandag og er ment å vare til 10. juni.

Dette kunngjør han, til tross for at han tidligere har varslet at han ikke vil delta på denne samlingen dersom ikke alle land i området ville få delta.

Andre latin-amerikanske ledere har også bestemt for å hoppe over dette toppmøtet, som Honduras president Xiomara Castro, Bolivias president Luis Acre og Guatemalas Alejandro Giammattei.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde av Maccu Pichu: Gonzalo Kenny

https://www.rt.com/news/556754-americas-summit-failure-maduro/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Deilig å lese om hvordan UsRaels hegemoniske makt blir oppstykket og delt. The Pilgrim Society taper nå på alle fronter, deres makt er brutt.
  The New World Order (NWO) ser for meg litt «fattigslig» ut med bare ca. 15% av verdens «ledere» i «folden», av verdens befolkning er det vel bare ca. 0.5-1.0% som er «med», noe de etter hvert vil oppdage på den harde måten.
  Et NWO uten mesteparten av Asia, mesteparten av Afrika, hele Sør-Amerika, Russland og Kina, tja hva skal man si, ble nok ikke helt som disse reptilene hadde tenkt seg dette. Etter å ha planlagt dette i århundreder, muligens så lenge som bort i 2000 år, må det være for jævlig for dem å se planene bli oppløst, og idiotien deres stå blottstilt, som den nakne keiseren ble.
  «Nesten» så man synes litt synd på dem, da de hadde ikke IQ nok til å «ta reaksjonene» på deres galskap blandt vanlige folk.
  Det blir sannelig et NWO, men et NWO hvor fornuft og moral er fremtredende, hvor hvert land er en nasjonal stat, med samhandel over grensene, men og et NWO hvor The Pilgrim Society og deres klakkører er utestengt.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Nytt møte for verdens rikeste:

Årets Bilderberg-møte enda mer hemmelighetsfullt enn vanlig.

Forrige innlegg

Krenkbar?

Snømannen som krenker oss.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.