POSTED IN Israel, Midt-Østen

USA under Biden:

Vi anser Jerusalem som Israels hovedstad. Vi forsvarer Israels landtyveri.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Dette intervjuet inneholder to viktige poeng. Det første er at de forfølger den samme politikken som Trump la opp til ved å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Det andre poenget, at de ikke nødvendigvis godtar at okkuperte Golan-høyder kan annekteres av Israel, har ført til reaksjoner i Israel fordi USA og den israelske regjeringen her ikke er helt samsvarende. Dette trenger ikke være noen stor sak, men kan være begynnelsen på et lite skisma.

Det gjenstår å se, men det er interessant at dette poenget understrekes av USAs nye utenriksminister.

Knut Lindtner

Utenriksminister Blinken bekrefter at Biden-administrasjonen ser på Jerusalem som Israels hovedstad

Utenriksminister Antony Blinken forteller CNN at Biden-administrasjonen godtar Jerusalem som Israels hovedstad og er ikke villig til å ta stilling til ideen om Øst-Jerusalem som en mulig palestinsk hovedstad.

Antony John «Tony» Blinken er en amerikansk diplomat som har vært USAs utenriksminister i Joe Bidens regjering siden 26. januar 2021.

Denne uken ble utenriksminister Antony Blink intervjuet av Wolf Blitzer fra CNN. Det ble stilt mange spørsmål til Bidens utenriksminister, blant annet israelsk politikk.

Da det ble snakk om Israels ulovlige tilegnelse av Jerusalem som sin hovedstad, uttrykte Blinken sin fulle støtte til dette sjakktrekket.

Blitzer: Ser du på Jerusalem som Israels hovedstad?

Blinken: Ja, jeg gjør det. Og enda viktigere, vi gjør det.

Blinken nektet imidlertid å ta stilling til ideen om Øst-Jerusalem som palestinsk hovedstad:

Blitzer: Som en del av avtalen mellom Israel og Palestina, ville du støtte at Øst-Jerusalem kan bli palestinsk hovedstad?

Blinken: Hør her, det som må skje er at begge partene kommer sammen og forhandler disse såkalte «siste statusspørsmålene». Dette er målet og som jeg har sagt før, har vi dessverre ennå ikke kommet til det punktet.

I tillegg til kommentarene om Jerusalem nektet Blinken å fordømme Israels illegale annektering av Golanhøydene og heller ikke Trumps støtte til slike tiltak:

Blitzer: Som du vet har Trump-administrasjonen også anerkjent israelsk suverenitet over Golanhøydene, som ble erobret fra Syria i 1967. Kommer din administrasjon, Biden-administrasjonen, til å fortsette å se på Golanhøydene som en del av Israel?

Golan-høydene er et syrisk fjellparti som Israel okkuperer deler av.

Blinken: Hør her, la oss sette lovlighetsspørsmålet til side. Det har vist seg at Golanhøydene er veldig viktig for Israels sikkerhet så lenge Assad har makten i Syria, så lenge Iran er til stede i Syria. Militstropper støttet av Iran og selveste Assad-regime. Alle disse utgjør en betydelig sikkerhetstrussel for Israel, og jeg tenker i praksis er kontrollen av Golanhøydene veldig viktig for sikkerheten i Israel i denne situasjonen. 

Spørsmål om lovlighet er noe annet, og hvis situasjonen i Syria skulle endre seg over tid, er det noe vi vil se på, men det er vi ikke i nærheten av.

«For å reflektere over hvor vanvittig dette er, tenk om Iran skulle erobre de syriske Golanhøydene og bruke Netanyahus trusler som en unnskyldning – ville Biden noen gang forsvare dette?», tvitret den politiske analytikeren Omar Baddar. «Selvfølgelig ikke! Kun israelsk landtyveri kan på magisk vis forsvares i ‘sikkerhetens’ navn.»

Oversatt av Maria Neumann

https://mondoweiss.net/2021/02/secretary-of-state-blinken-confirms-biden-admin-considers

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • » Det har vist seg at Golanhøydene er veldig viktig for Israels sikkerhet så lenge Assad har makten i Syria, så lenge Iran er til stede i Syria. »

    Og ditto for Syrias sikkerhet selvfølgelig, for angrep fra Israel.

    Hvorfor ikke la dette fjellpartiet, et godt fysisk skille mellom to land, være en demilitarisert sone ?

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Frigjorte dokumenter i UK forteller:

De store mediene ble brukt til å forme opinionen.

Forrige innlegg

F-35:

Problemene bare fortsetter. Når stanses prosjektet?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.